Detta vegansk tamalepaj är lika mysigt som det låter! Ett lager av kryddig bönchili kvävs av en gyllene majsbrödsskorpa och toppas sedan med vegansk cheddarost. Ta dig in för en utsökt komfortmatupplevelse.
Enrättsmiddagar som denna cheezy veganska mexikanska svarta böngryta är mina favoriter att göra och äta. En annan måltid jag gör ofta, särskilt under de kallare månaderna, är en vegansk varm tamalepaj.
I den sydvästra Tex-Mex traditionen att kväva en bönchili med andra välsmakande livsmedel, ungefär som denna veganska fritopaj eller dessa veganska chilifrites, toppar en tamalepaj en smaskig chili med ett lager majsbröd.
Det här är ett klassiskt amerikanskt grytarecept, grejer från gamla skolans cafeterialuncher och den typ av mat du gör när du vill ha det roliga med att äta en tamale utan allt arbete. Och vilken fantastisk maträtt det är, med lager av en rejäl bönchili, gyllene majsbröd och sliskig, smältande vegansk cheddarost.
Jag lägger till vegansk korv till det här receptet tillsammans med bönorna för en extra klick protein (till stor del för att jag har en tonåring som är upptagen med att bygga sina muskler), men det är valfritt och du kan göra denna veganska tamalepaj lika läcker med enbart bönor.
Det här är ett ganska lätt recept att ta fram och även om den timslånga tillagningstiden kanske gör att du vill spara det till en helg, kan du dra av det till en veckokväll med lite planering.
Låt oss laga mat!
Innehållsförteckning
Varför du kommer att älska detta recept
- Rejält och gott. Detta är verkligen comfort food när den är som bäst. De kontrasterande texturerna av det fluffiga majsbrödet, den köttiga chilin och den smältande men lite krispiga veganska osten är fantastiska.
- En-rätt måltid. Du får allt i det här receptet – grönsaker, hjärtvänligt protein och kolhydrater från majsbrödet. Du behöver inte göra något annat!
- Friska. Det finns så många bra ingredienser i det här receptet, inklusive grönsakerna och bönorna.
- Passar alla dieter. Receptet är veganskt, glutenfritt, sojafritt och nötfritt.
Ingredienser
- Lök. Använd vilken sort du har till hands, men röd är bäst för smaken.
- Vitlök. Du kan variera mängden vitlök du använder beroende på hur mycket vitlökssmak du gillar. Jag älskar mycket vitlök här.
- Grönsaker: zucchini, tomat och tomatpuré. Du kan också använda grön paprika och/eller fryst majs istället för zucchini.
- Svarta bönor. Du kan också använda kidneybönor eller pintobönor. Konserverade bönor är bra och det är vad jag använde, men man kan också använda bönor som kokas från grunden.
- Inlagd jalapenopeppar. Dessa tillför en fin träff av krydda och smak. Använd mindre om den är känslig för värme.
- Kryddor: Rökt paprika, malen spiskummin, chipotle chili i adobosås och chilipulver.
- Mexikansk oregano. Du kan använda torkad salvia eller rosmarin istället.
- Majsmjöl. Använd stenmalt majsmjöl, gult eller vitt majsmjöl är båda bra.
- Jäs för majsbröd: Bakpulver och bakpulver.
- Strimlad vegansk cheddarost
Hur man gör vegansk tamalepaj

.1. Värm olja på medelvärme. Tillsätt lök med en nypa salt och fräs tills de blir mjuka.

2. Rör ner vitlök och fräs en minut.

3. Rör ner zucchinin och koka 2-3 minuter tills den börjar mjukna.

4. Tillsätt rökt paprika, chilipulver, malen spiskummin, chipotle chili och mexikansk oregano. Blanda väl.

5. Rör ner den veganska korven och fräs i ett par minuter, bryt upp eventuella större bitar med sleven.

6. Rör ner bönorna följt av tomatpurén och en kopp vatten och blanda väl. Koka upp.

7. Rör ner tomat och inlagd jalapenopeppar.

8. Koka upp igen, tillsätt salt efter behov och stäng sedan av värmen.

9. Vispa ihop majsmjöl, bakpulver, bakpulver och salt i en skål.

10. Vispa den veganska yoghurten med ½ dl vatten.

11. Tillsätt veganyoghurten i majsmjölet och blanda med en spatel.

12. Rör ner hackad inlagd jalapenopeppar.

13. Häll chilin i en 4-liters gryta i ett jämnt lager. Strö på hälften av den veganska osten.

14. Häll majsbrödssmeten över toppen i ett jämnt lager. Strö på resterande oststrimlor. Grädda i en förvärmd ugn på 375 grader Fahrenheit/190 grader Celsius i 40 minuter eller tills majsbrödet är gyllene. Låt stå 10 minuter innan servering.

Vanliga frågor om recept
Absolut, och det blir lika gott. Byt ut den veganska korven mot ytterligare en burk svarta bönor.
Ja, det kan du definitivt. Jag gillar inte majsbrödslagret för tjockt men du kan göra det hur tjockt du vill. Dubbla bara resten av majsbrödsingredienserna, men håll kvar mängden bakpulver – ½ tesked.
Ja, men se till att läsa etiketterna. Jiffy kom ut med en vegansk majsmuffinsmix och det kan du säkert använda, men den traditionella majsmuffinsmixen från Jiffy har ister, eller animaliskt fett. Bob’s Red Mill gör också en vegansk majsmuffinsmix och det finns förmodligen fler på marknaden.
Detta är en enrättsmåltid så du behöver inget mer, men om du gillar servera med en fräsch sallad som en vegansk Caesarsallad eller skivad avokado.
Förberedelser och förvaringsinstruktioner
- Förbered dig: Sätt ihop pajen, täck tätt med plastfolie och ställ i kylen i upp till tre dagar. Ta bort plastfolie och grädda en timme före servering. Du kan också täcka pajen i frysfolie och frysa i upp till fyra månader.
- Kyla: Förvara rester i kylen i upp till fyra dagar.
- Frysa: Frys in den veganska tamalepajen i upp till fyra månader.
Hjälpfulla tips
- Om du har en emaljerad stor gjutjärnspanna eller någon stekpanna som kan gå från spisen till ugnen, kan du hoppa över att överföra chilin till en ugnsform och minska saneringen.
- Om du inte har chilipulver, oroa dig inte. Dubbla upp spiskummin och rökt paprika.
- För en mindre kryddig tamalepaj, byt ut den inlagda jalapenosen mot en lika stor mängd skivade, konserverade svarta oliver.
- Om frysta grönsaker är allt du har, är det bra. Använd frysta grönsaker som majs, ärtor eller blomkål i detta recept istället för zucchini.
- För en pop av fräsch smak, strö några hackad salladslök eller koriander över den bakade veganska tamalepajen innan servering. Du kan också toppa serveringen med en klick vegansk gräddfil.
Fler smaskiga veganska grytarecept

Om du älskar detta veganska tamale-pajrecept, se till att kolla in fler glutenfria veganska recept på Holy Cow Vegan!
Detta vegansk tamalepaj är lika mysigt som det låter! Ett lager av kryddig bönchili kvävs av en gyllene majsbrödsskorpa och toppas sedan med vegansk cheddarost. Ta dig in för en utsökt komfortmatupplevelse.
Enrättsmiddagar som denna cheezy veganska mexikanska svarta böngryta är mina favoriter att göra och äta. En annan måltid jag gör ofta, särskilt under de kallare månaderna, är en vegansk varm tamalepaj.
I den sydvästra Tex-Mex traditionen att kväva en bönchili med andra välsmakande livsmedel, ungefär som denna veganska fritopaj eller dessa veganska chilifrites, toppar en tamalepaj en smaskig chili med ett lager majsbröd.
Det här är ett klassiskt amerikanskt grytarecept, grejer från gamla skolans cafeterialuncher och den typ av mat du gör när du vill ha det roliga med att äta en tamale utan allt arbete. Och vilken fantastisk maträtt det är, med lager av en rejäl bönchili, gyllene majsbröd och sliskig, smältande vegansk cheddarost.
Jag lägger till vegansk korv till det här receptet tillsammans med bönorna för en extra klick protein (till stor del för att jag har en tonåring som är upptagen med att bygga sina muskler), men det är valfritt och du kan göra denna veganska tamalepaj lika läcker med enbart bönor.
Det här är ett ganska lätt recept att ta fram och även om den timslånga tillagningstiden kanske gör att du vill spara det till en helg, kan du dra av det till en veckokväll med lite planering.
Låt oss laga mat!
Innehållsförteckning
Varför du kommer att älska detta recept
- Rejält och gott. Detta är verkligen comfort food när den är som bäst. De kontrasterande texturerna av det fluffiga majsbrödet, den köttiga chilin och den smältande men lite krispiga veganska osten är fantastiska.
- En-rätt måltid. Du får allt i det här receptet – grönsaker, hjärtvänligt protein och kolhydrater från majsbrödet. Du behöver inte göra något annat!
- Friska. Det finns så många bra ingredienser i det här receptet, inklusive grönsakerna och bönorna.
- Passar alla dieter. Receptet är veganskt, glutenfritt, sojafritt och nötfritt.
Ingredienser
- Lök. Använd vilken sort du har till hands, men röd är bäst för smaken.
- Vitlök. Du kan variera mängden vitlök du använder beroende på hur mycket vitlökssmak du gillar. Jag älskar mycket vitlök här.
- Grönsaker: zucchini, tomat och tomatpuré. Du kan också använda grön paprika och/eller fryst majs istället för zucchini.
- Svarta bönor. Du kan också använda kidneybönor eller pintobönor. Konserverade bönor är bra och det är vad jag använde, men man kan också använda bönor som kokas från grunden.
- Inlagd jalapenopeppar. Dessa tillför en fin träff av krydda och smak. Använd mindre om den är känslig för värme.
- Kryddor: Rökt paprika, malen spiskummin, chipotle chili i adobosås och chilipulver.
- Mexikansk oregano. Du kan använda torkad salvia eller rosmarin istället.
- Majsmjöl. Använd stenmalt majsmjöl, gult eller vitt majsmjöl är båda bra.
- Jäs för majsbröd: Bakpulver och bakpulver.
- Strimlad vegansk cheddarost
Hur man gör vegansk tamalepaj

.1. Värm olja på medelvärme. Tillsätt lök med en nypa salt och fräs tills de blir mjuka.

2. Rör ner vitlök och fräs en minut.

3. Rör ner zucchinin och koka 2-3 minuter tills den börjar mjukna.

4. Tillsätt rökt paprika, chilipulver, malen spiskummin, chipotle chili och mexikansk oregano. Blanda väl.

5. Rör ner den veganska korven och fräs i ett par minuter, bryt upp eventuella större bitar med sleven.

6. Rör ner bönorna följt av tomatpurén och en kopp vatten och blanda väl. Koka upp.

7. Rör ner tomat och inlagd jalapenopeppar.

8. Koka upp igen, tillsätt salt efter behov och stäng sedan av värmen.

9. Vispa ihop majsmjöl, bakpulver, bakpulver och salt i en skål.

10. Vispa den veganska yoghurten med ½ dl vatten.

11. Tillsätt veganyoghurten i majsmjölet och blanda med en spatel.

12. Rör ner hackad inlagd jalapenopeppar.

13. Häll chilin i en 4-liters gryta i ett jämnt lager. Strö på hälften av den veganska osten.

14. Häll majsbrödssmeten över toppen i ett jämnt lager. Strö på resterande oststrimlor. Grädda i en förvärmd ugn på 375 grader Fahrenheit/190 grader Celsius i 40 minuter eller tills majsbrödet är gyllene. Låt stå 10 minuter innan servering.

Vanliga frågor om recept
Absolut, och det blir lika gott. Byt ut den veganska korven mot ytterligare en burk svarta bönor.
Ja, det kan du definitivt. Jag gillar inte majsbrödslagret för tjockt men du kan göra det hur tjockt du vill. Dubbla bara resten av majsbrödsingredienserna, men håll kvar mängden bakpulver – ½ tesked.
Ja, men se till att läsa etiketterna. Jiffy kom ut med en vegansk majsmuffinsmix och det kan du säkert använda, men den traditionella majsmuffinsmixen från Jiffy har ister, eller animaliskt fett. Bob’s Red Mill gör också en vegansk majsmuffinsmix och det finns förmodligen fler på marknaden.
Detta är en enrättsmåltid så du behöver inget mer, men om du gillar servera med en fräsch sallad som en vegansk Caesarsallad eller skivad avokado.
Förberedelser och förvaringsinstruktioner
- Förbered dig: Sätt ihop pajen, täck tätt med plastfolie och ställ i kylen i upp till tre dagar. Ta bort plastfolie och grädda en timme före servering. Du kan också täcka pajen i frysfolie och frysa i upp till fyra månader.
- Kyla: Förvara rester i kylen i upp till fyra dagar.
- Frysa: Frys in den veganska tamalepajen i upp till fyra månader.
Hjälpfulla tips
- Om du har en emaljerad stor gjutjärnspanna eller någon stekpanna som kan gå från spisen till ugnen, kan du hoppa över att överföra chilin till en ugnsform och minska saneringen.
- Om du inte har chilipulver, oroa dig inte. Dubbla upp spiskummin och rökt paprika.
- För en mindre kryddig tamalepaj, byt ut den inlagda jalapenosen mot en lika stor mängd skivade, konserverade svarta oliver.
- Om frysta grönsaker är allt du har, är det bra. Använd frysta grönsaker som majs, ärtor eller blomkål i detta recept istället för zucchini.
- För en pop av fräsch smak, strö några hackad salladslök eller koriander över den bakade veganska tamalepajen innan servering. Du kan också toppa serveringen med en klick vegansk gräddfil.
Fler smaskiga veganska grytarecept

Om du älskar detta veganska tamale-pajrecept, se till att kolla in fler glutenfria veganska recept på Holy Cow Vegan!