Har du övermogna bananer som ingen vill äta? Förvandla dem till detta utsökta vegansk banankaka.
Den här veganska banankakan i en skål har allt: den har låg fetthalt, du kan göra den till fullkornsvete, och den har fem bananer inpackade. Det bästa av allt är att det är så, så gott. Bitar av valnötter vävda genom kakan ger en trevlig liten krispig överraskning i varje mört tugga. Du behöver ingen glasyr för den här kakan: den är riktigt snygg med den upp och ner, karamelliserade bananskivad topp.

Jag älskar en god vegansk banankaka och jag har delat några recept med dig genom åren, inklusive den här veganska banankakan upp och ner, vegansk banankaka med jordnötssmörfrosting och denna veganska banankaffekaka med chokladstreusel. Till den listan, och till en uppsjö av andra veganska banangodsaker som inkluderar ett smaskigt veganskt bananbröd och veganska bananmuffins, lägger jag idag till denna enkla men fantastiska veganska banankaka.
Varför du kommer att älska denna veganska banankaka
- Det är dekadent läckert med den fantastiska banansmaken infunderad i varje tugga, tillsammans med nötiga bitar av valnöt. Om du inte gillar valnötter kan du lägga till pekannötter eller skivad mandel, och är du nötfri kan du bara utelämna dem eller lägga till veganska chokladchips. Mums.
- Det är skuldfritt. Det här veganska kakreceptet är fullkorn (även om du definitivt kan göra det med allroundmjöl och få en ännu mörare smula). Använd kokossocker eller lönnsirap för att hålla saker naturliga och hälsosamma. Bananerna tillför mer hälsosam godhet. Detta är ett bra mellanmål eller efterrätt för både hälsomedvetna vuxna och för barn.
- Det går ihop i en skål på nolltid. Det här är en tårta utan krångel, så det finns inga att blanda torra ingredienser i en skål, våta ingredienser i en annan, sedan lägga ihop allt och så vidare. Du måste mosa bananerna och det kan du göra i en matberedare eller med en gaffel – se till att få det så smidigt som möjligt. Sedan är det bara att dumpa allt i en skål och blanda. Den glaserade karamellbanantoppen går ihop i bakformen och kan inte bli enklare.

Vegan banankaka ingredienser
- 5 bananer. Fyra bananer, som du ska blanda ner i smeten, ska vara övermogna. Den enda bananen som behövs för den karamelliserade upp och nedvända toppen ska vara mogen men helst inte för mjuk så att du lätt kan skiva den.
- 1 kopp + 2 matskedar socker. Använd valfritt socker, inklusive naturliga sockerarter som kokossocker (vilket är riktigt gott här) eller lönnsirap. 1 kopp går ner i kaksmeten och de återstående två matskedarna kommer att användas till den karamelliserade banantoppen.
- ½ kopp kokosolja. Jag älskar kokosolja här och det blir en härlig, fuktig banankaka, men du kan gå med vilken annan vegetabilisk olja som helst eller veganskt smör. Om kokosmjölken är fast i rumstemperatur, eller om du använder veganskt smör, smält det först.
- ½ kopp mjölkfri mjölk. Jag använder havremjölk. All mjölkfri mjölk kommer att fungera.
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 2 tsk rent vaniljextrakt
- 3 koppar mjöl. Här kan du välja mellan att bara använda fullkornsmjöl eller bara mjöl för alla ändamål. Om du inte hittar fullkornsmjöl kan du också blanda vanligt fullkornsmjöl och allroundmjöl: 1 ½ dl av varje. Medan hela veteversionen är hälsosammare och mycket läcker, kommer mjölet för alla ändamål att ha en mer delikat smula.
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk bakpulver
- ¼ tesked salt
- 1 tsk kanel (frivillig). Jag tillsätter inte alltid detta, men det ger ett fint lager av smak.
- 1 kopp valnötter. Rosta nötterna lätt före användning. Du kan använda pekannötter eller skivad mandel. Om du är nötfri utelämna nötterna eller använd veganska chokladchips.

Hur man gör vegansk banankaka
- Värm ugnen till 350 grader Fahrenheit/180 grader Celsius.
- Förbered en 9- eller 10-tums kakform genom att spraya eller pensla på olja på botten och sidorna. Jag använde en springform som underlättar avformningen lite, men du kan använda en vanlig kakform. Klä botten av formen med bakplåtspapper.
- Mosa de fyra övermogna bananerna tills den är ganska slät. Du kan göra detta i en matberedare eller mixer, vilket bara gör processen enklare, eller med en gaffel. Avsätta.
- Vispa ihop socker och kokosolja i en stor skål i ungefär en minut.


- Tillsätt mjölk, bananer, äppelcidervinäger och vanilj och vispa tills det är blandat.


- Sikta de tre kopparna mjöl i skålen, följt av bakpulvret och bakpulver. Tillsätt salt och kanel, om du använder.

- Använd en spatel för att vända ihop de torra ingredienserna i de våta ingredienserna tills den precis införlivats. Blanda inte för mycket utan se till att det inte finns några torra strimmor av mjöl i bunken.
- Rör ner de rostade, hackade valnötterna.


- Strö över de återstående två matskedarna socker på botten av kakformen.
- Skiva den återstående bananen och arrangera skivorna över sockret.


- Häll smeten i kakformen (den blir ganska tjock) och jämna till toppen med en spatel eller sked.
- Grädda 35 minuter eller tills en tandpetare i mitten kommer ut ren.


- Kyl kakan på galler i 20 minuter. Kör en kniv längs kanterna för att lossna från formen, lägg sedan en tallrik över formen och vänd den snabbt så att kakan lossnar. Om du använde en springform, släpp den och om du använde en kakform lyft av den. Dra försiktigt av bakplåtspappret. Fortsätt kyla kakan på galler.

Förvaringsinstruktioner
- Kyla: Rester av kakan kan kylas i upp till en vecka.
- Frysa: Slå in hela kakan i sin form i fryssäker omslag (två lager är bättre), sedan aluminiumfolie och frys in. Om du fryser skivor, linda in varje skiva i plastfolie, lägg sedan i fryssäkra behållare eller påsar och förvara i upp till tre månader.
- Tina helt innan du äter.
Vanliga frågor
Ja, skippa bara nötterna. Eller rör ner 1 dl veganska chokladchips i smeten.
Den här veganska banankakan är hur nyttig som helst. Den kan göras helt med fullkornsmjöl, med naturliga sockerarter, och den har massor av frukt packad i den.
Det kan du säkert. Du behöver två brödformar. Se till att olja in formarna och klä bottnarna med bakplåtspapper.
Om du vill ha en cream cheese frosting på tårtan, använd detta veganska cream cheese frosting recept från mitt recept för veganska morotsmuffins. I så fall kan du skippa att göra den karamelliserade banantoppen eftersom frostingen skulle täcka den ändå. Om du vill göra detta till en banankaka, dela smeten i två åtta tums kakformar, grädda och frosta med cream cheese frostingen.
Fler smaskiga bananrecept du kanske gillar

Läsarinteraktioner