Glutenfri och veganska zucchinifritter som är salta och krispiga och perfekta för frukost, mellanmål eller lättare måltid.

Varför du kommer att älska dessa veganska zucchini-fritter
- De smakar fräscht och utsökt med all vegetabilisk godhet packad i dem. Det här är ett av min familjs favoritsätt att njuta av zucchini (squash), och vi är en familj som älskar zucchini (se mängden av zucchini-recept på den här bloggen, inklusive veganskt zucchinibröd, vegansk zucchini-kaka, vitlökigt zucchiniris, zucchinikofta-curry och pannrostad zucchini.)
- De är alla vänliga eftersom de är glutenfria, sojafria och nötfria. Du kan till och med anpassa dem till en lågkolhydratdiet med en enkel justering, se vanliga frågor nedan. Och om du har barn kan du vara säker på att de kommer att älska dem.
- De är extremt lätta att göra och alla kan göra dem. Jag lät matberedaren riva zucchini, paprika och lök åt mig och resten av receptet är bara att blanda några kryddor i grönsakerna. Du kan bara använda ett rivjärn eller vilket vanligt rivjärn som helst, se bara till att använda de stora hålen på rivjärnet.
- Du behöver inte pressa ur någon av zucchinijuicerna. Det här steget är nödvändigt i vissa zucchinirecept eftersom zucchini innehåller mycket fukt och om du vill få det knaprigt behöver du det mesta av den vätskan för att skövla. Tyvärr betyder det också att du blir av med vattenlösliga vitaminer och näringsämnen i grönsaken, inklusive vitamin B och C. I det här receptet kommer vi att behålla all den fukten och använda den för att binda samman mjölet, vilket sparar tid och dina vitaminer .
- Du kan göra dem så låga i fett som du vill. Du kan använda vegetabilisk olja eller matlagningsspray för att steka fritterna. Att använda matlagningsspray kommer att minska din tillsatta olja till nästan noll, men det kommer också att resultera i en mindre krispig fritta. Att använda en gjutjärnspanna hjälper dock att bryna fritterna bättre.

Ingredienser till veganska zucchinifritter
- 3 medelstora zucchini (600 gram). Du kan också använda gul squash eller patty pan squash eller någon tunn skalad sommar squash i detta recept.
- 2 små paprika (200 gram). Vilken färg som helst är bra, jag använde grönt.
- 1 medelstor lök
- 1 dl besan eller kikärtsmjöl. Detta hjälper till att binda ihop grönsakerna och ökar protein och hälsosamma fibrer i receptet.
- ½ kopp rismjöl. Rismjöl i fritterrecept hjälper till att lägga till krispighet så använd det om du kan. Om du inte vill använda rismjöl kan du bara använda mer kikärtsmjöl, men jag rekommenderar starkt att du använder rismjölet.
- ¼ kopp färska örter. Örterna tillför fantastisk friskhet och smak till detta recept, så använd dem rikligt. Jag använde en blandning av gräslök, oregano och timjan. Färsk dill eller koriander skulle vara fantastiskt här, liksom persilja eller basilika.
- 1 tsk cayenne eller paprika. Du kan använda så mycket eller så lite av denna krydda beroende på din tolerans för värme och om du matar små.
- ½ tsk gurkmeja
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk ajwain- eller carom-frön (frivillig). Du kan utelämna dessa om du inte har dem eller subpa med spiskummin. De ger en härlig smakfull smak till pannkakorna.
- Salt att smaka
- Vegetabilisk olja eller matlagningsspray för att steka frittorna. Använd helst en olja med högre rökpunkt som avokadoolja eller rapsolja. Olivolja skulle inte vara lämplig här.
Hur man gör veganska zucchinifritter
- Riv zucchinin (skal och allt), paprika och lök i de största hålen på rivjärnet eller i din matberedare.
- Lägg den strimlade zucchinin och andra grönsaker i en skål. Tillsätt de färska, hackade örterna och alla övriga ingredienser (förutom oljan eller matlagningssprayen).
- Låt smeten stå i 10 minuter. Detta kommer att ge grönsakerna tid att uttrycka alla sina juicer så att du vet exakt hur konsistensen på din smet kommer att vara. Bli inte frestad att tillsätta mer vätska direkt efter blandning. Smeten kommer att se väldigt tjock ut i början men den kommer att lossna när den står och grönsakerna uttrycker mer fukt. Efter 10 minuter, om smeten ser väldigt torr ut och det finns torra strimmor av mjöl kan du lägga till lite vatten, men det borde inte vara nödvändigt. Det här blir en väldigt tjock smet men det ska finnas tillräckligt med vätska för att binda ihop alla grönsaker, mjöl och kryddor.





- Hetta upp en stekpanna med nonstick eller gjutjärnspanna på medelhög värme. Olja in grillen eller bestryk med matlagningsspray.
- När oljan är varm ös ner ungefär en fjärdedel av en kopp smet i grillen och med en sked eller botten av koppen (om koppen är värmebeständig) tryck ner smeten för att forma den till en rund så tunn som möjligt, cirka 3 ½ till 4 tum i diameter. En tunnare pannkaka blir knaprigare.
- När frittan ser ut att torka på toppen och kanterna är krispiga och gyllenbruna, vänd fritten och stek den andra sidan tills den är klar.
- Servera omedelbart.


Vad ska man servera till zucchinifritter
- Servera med en klick vegansk gräddfil eller någon varm och söt sås. Jag äter dem ofta med ketchup. Den här gången testade jag att doppa lite i min basilikaolja och de var läckra.
Förvaringsinstruktioner
- Kyla: När du har gjort fritterna kan du förvara dem i kylen i upp till tre dagar.
- Frysa: Snabbfrys in frittorna först genom att lägga dem i frysen på en bakplåt utan att överlappa varandra. Förvara pannkakorna i en fryssäker behållare eller påse i upp till tre månader.
- Uppvärmning: Värm upp kylda eller tinade pannkakor på grill på medelhög värme.
Vanliga frågor
Du kan ersätta paprikan med andra snabblagade grönsaker som morötter eller blomkål eller spenat i detta recept. Du kan använda detta veganska zucchini fritter-recept som ett masterrecept för att göra fritters med nästan alla snabblagade grönsaker, inklusive morötter, salladslök, kål, blomkål, många bladgrönsaker som spenat och mangold, svamp och mer. Tänk på att du måste övervaka fuktigheten i smeten noga eftersom vissa av dessa kommer att uttrycka mer eller mindre juice än zucchinin. Tillsätt mer mjöl om smeten är för blöt och tillsätt vatten om den är för torr.
Rismjölet tillför fantastisk krispighet till dessa pannkakor. Men om du drar ner på kolhydrater kan du utelämna det och bara använda mer kikärtsmjöl istället. Detta kommer att minska nettokolhydraterna i varje fritta till 9 gram istället för 13.
Det kan du säkert. Skär dock ner mängden till en matsked, eftersom torkade örter har en mer intensiv smak.
Ja, använd bara 1 ½ koppar apf-mjöl, vanligt eller glutenfritt.
Ja, men du måste göra några ändringar. Det här är redan en tjock smet men du måste lägga till lite mer kikärtsmjöl i smeten för att se till att den inte droppar genom hålen i airfryer-korgen. Börja med att tillsätta ¼ kopp mer kikärtsmjöl och forma biffar som är cirka ½ tum tjocka och 2 tum breda. Om biffarna inte håller formen tillsätt mer mjöl. Pensla airfryer-korgen med olja och lägg zucchinifritterna ovanpå utan att överlappa varandra. Luftsteka i 375 grader i 10 minuter, vänd en gång halvvägs.
Om du gör dessa i ugnen, skapa en tjock smet som du skulle göra för fritösen och lägg biffarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 425 graders ugn i 20-25 minuter, vänd en gång halvvägs tills de är gyllenbruna på båda sidor.
Fler veganska zucchini-recept du kanske gillar

Läsarinteraktioner