Granskats av Kyle Crowley MSc Sports Nutrition
Bevisbaserat
Vassleproteinkoncentrat och vassleproteinisolat är proteinvärldens obestridda kungar, med var och en har sina egna fördelar beroende på dina fysikmål. Så, vilket är bäst och vilket är rätt val för dig?
Det finns två huvudsakliga skillnader när det kommer till koncentrat vs isolat debatt, även om båda proteinerna härrör från samma råa ingrediens, mjölk.
Enkelt uttryckt går båda dessa proteiner igenom en filtreringsprocess, där isolat utsätts för en mer intensiv process. Detta gör att isolat har lägre kalorier, kolhydrater och fetter än koncentrat samtidigt som det bibehåller sitt höga proteininnehåll.
Det har också en lägre laktoshalt också, så är det föredragna proteinet för dem som undviker mejeriprodukter. Detta betyder dock inte att koncentrat inte är rätt val för dig. Vassleproteinkoncentrat är också lågt i fett, kolhydrater och kalorier och innehåller ett rent proteininnehåll och har vanligtvis ett lägre pris. I den här artikeln täcker vi alla områden av dessa två bestar, så att du kan fatta ett välgrundat beslut om vilket som är bäst för dig.
Vad är vassle?
Vad är vassleproteinkoncentrat?
Vad är vassleproteinisolat?
Vassleproteinkoncentrat vs vassleproteinisolat
Vad är vassleprotein? & Var kommer det ifrån?
Som nämnts ovan härrör vassle från mjölk. Denna mjölk innehåller två typer av proteiner och består av 80 % kasein och 20 % vassle. För att skilja dessa två från mjölken värms den först upp och enzymer tillsätts för att proteinet ska koagulera från vätskan. Detta händer faktiskt naturligt när mejeriproducenter gör ost. När proteinet separeras torkas det och skapar ett pulver i det perfekta förhållandet för grunden till en fantastisk TPW™-proteinshake. Båda proteinerna är kända som kompletta proteiner på grund av att de innehåller alla 9 essentiella aminosyrorna med det viktiga leucin som vi muskelbyggande krigare drömmer om. Om du vill lära dig lite mer om vilka essentiella aminosyror och leucin har vi en artikel för det här.
Vad är vassleproteinkoncentrat?
Vassleprotein kommer från mjölk. När vassleproteinet väl har tagits bort mikrofiltreras det istället för att värmas upp. Tillför dina muskler en ultraren, ultraraffinerad kraftfull högproteinblandning. Vassleproteinkoncentrat anses ofta vara det populäraste, mest effektiva och ekonomiska proteinet på marknaden idag också.
Anledningen till att vassleproteinkoncentrat mikrofiltreras snarare än upphettas beror helt enkelt på att dess aminosyraprofil håller så ren och stark som möjligt. Det betyder också att när den blandas med antingen vatten eller mjölk behåller den sin silkeslena konsistens. Även om du bara hittar detta med vassleproteinkoncentratshakes av bästa kvalitet.
Näringsämnen av vassleproteinkoncentrat
När vassleproteinet tas bort från mjölk och mikrofiltreras behåller det sin mycket höga proteinprocent, och beroende på vilket proteinkoncentrat du köper kan andelen variera från 30 % i den nedre delen av kvalitetsspektret och 80 % i den högkvalitativa delen. . Naturligtvis använder vi bara 80 % här på TPW™, så du vet att du får det allra bästa för varje klunk. Samtidigt som det bibehåller sitt mycket höga proteininnehåll har det också mycket lågt kolhydratinnehåll och låg fetthalt. För ett exempel se nedan av näringsämnena från vår vassleprotein 80 koncentrat Cookies ’n’ Cream Flavor (15 andra smaker tillgängliga om du är intresserad)
Per 25 portioner | |
Protein: | 19,3g |
Kolhydrat: | 2,4 g |
Kalorier | 98 kcal |
Fett: | 1,7 g |
Fördelar med vassleproteinkoncentrat
Det är troligt att du redan är bekant med fördelarna med att konsumera protein, till exempel förbättrad muskeltillväxt, förbättrad muskelreparation och minskade återhämtningstider, vilket är extra viktigt om du är en ivrig gymbesökare. Men det är den näringsmässiga nedbrytningen, låg fetthalt och låga kolhydrater som gör den idealisk för alla som är på diet eller vill bygga muskelmassa utan de extra kalorierna. Så du kan njuta av detta proteinparadis utan att det skadar dina makron. Inte illa för en liten påse. Vassleproteinkoncentrat är också lättsmält, absorberas snabbt av vår kropp och innehåller alla nio essentiella aminosyror, vi vill kalla det en allrounder.
För mer information om vassleproteinkoncentrat – se vår artikel: Vad är vassleproteinkoncentrat?
Vad är vassleproteinisolat?
Vassleproteinisolat förbises ofta i sportnäringsvärlden, men låt det inte få dig att underskatta det alls, eftersom vassleproteinisolat innehåller en jäkla proteinpunch, ännu mer än koncentratet. Som vi har diskuterat innehåller vassleproteinkoncentrat cirka 80 % proteininnehåll, medan isolat innehåller cirka 90 %.
Helt enkelt på grund av hur vassleproteinisolat bearbetas ger det detta otroligt rena, magra innehåll. Vassleproteinisolat går igenom en process som kallas ”Cross-Flow Mico-filtration”. Detta skiljer helt enkelt proteinet från fett, kolesterol och laktos, vilket ger den den ultrarena slutprodukten. Det betyder att Whey Protein Isolate har mycket mindre fett, kolesterol, kolhydrater, laktos och kalorier än någon annan proteinshake på marknaden. Även om den inte är 100% fri från laktos, den innehåller en mycket låg laktoshalt, varför den ofta rekommenderas för idrottare som kämpar med mejeriprodukter.
Näringsämnen för vassleproteinisolat
I likhet med vassleproteinkoncentrat innehåller vassleproteinisolat en otroligt mager näringsetikett. Du kommer att kunna hitta vassleproteinisolat på marknaden med olika proteinprocent, men vi ger dig hellre det bästa så vårt innehåller otroliga 90 % proteininnehåll. Eftersom det har filtrerats intensivt betyder det att din kropp kan smälta och absorbera det med lätthet. Se nedan om näringsfördelningen från vår Diet Whey Isolate 90 Chocolate Silk Flavor (10 andra smaker med denna)
Per 25 g portion (1 skopa)
Protein: 21,9g
Kolhydrater: 0,2g
Fetter: 0,2g Kalorier: 91
Fördelarna med vassleproteinisolat
Som vårt Diet Whey Protein Isolate-namn antyder är denna bad boy perfekt för alla som är på diet och vill hålla ett öga på sin kolhydrat-, kalori- och fettkonsumtion samtidigt som de ser till att de når alla viktiga proteinsiffror. Det är en extremt låg kolhydratformulering som innebär att våra kroppar enkelt och snabbt kan absorbera proteinet och skicka det direkt dit våra kroppar behöver det mest. Det höga proteininnehållet hjälper våra muskler att växa och reparera sig redo för nästa intensiva gympass och med alla 9 essentiella aminosyrorna och fantastiska smakval kan du verkligen inte gå fel.
För mer information om vassleproteinisolat – se Vad är vassleproteinisolat?
Vasslekoncentrat vs vassleisolat, vilken ska du ta?
Både Whey Protein Concentrate & Whey Protein Isolate innehåller mycket högt proteininnehåll, men skillnaden beror på antalet kolhydrater och fetter de innehåller. Om du följer en kalorikontrollerad diet och funderar på att gå ner i vikt är Whey Protein Isolate förmodligen din favoritshake, medan om du funderar på att bygga muskelmassa så skulle vi föreslå vassleproteinkoncentrat. En annan sak att notera är priset. Eftersom Whey Protein Isolate går igenom en längre tillverkningsprocess tenderar det att bli lite dyrare, även om det innehåller lägre laktoshalt. Det är verkligen gungor och rondeller, med fördelar för båda.