Vi har alla varit där. Du öppnar kylen och stirrar in i det som har blivit fula produkter: en påse spenat som har sett bättre dagar, blåbär som börjar mjukna och en ensam paprika som är lite skrynklig.
Vad gör du med dessa mindre än färska frukter och grönsaker? Gör du
A. Kasta dem i soporna eller komposten?
B. Stäng kylen och låtsas som att du aldrig sett dem?
C. Hitta nya sätt att använda åldrande produkter för att minska matsvinnet?
Om du svarade A eller B är du inte ensam, men det ”rätta” (aka pengarbesparande och hållbara) svaret är C. Fortsätt läsa för sex sätt att använda fula produkter som inte tar mycket tid, pengar eller energi.
Vad är Ugly Product?
Fula produkter är alla frukter eller grönsaker som är mindre än bild-perfekta. Tänk missformad potatis och morötter, äpplen med fläckar på skalet eller obekvämt vinklade auberginer.
Det finns ingenting fel med dessa grönsaker och frukt. Det är bara det att de sannolikt inte är de du kommer att hämta i mataffären eller bondemarknaden.
Fula produkter är också åldrande produkter – frukterna och grönsakerna som du har lämnat i ditt kylskåp eller på disken lite för länge. De är inte så fräscha, skarpa och pigg som de var när du tog med dem hem. Eller så kanske de har en dålig plats eller är på gränsen till att vara för mogna. (Fula produkter ska inte förväxlas med frukter och grönsaker som ser konstigt ut.)
Varför ska vi använda fula produkter?
1. Det sparar pengar
Att slänga fula produkter istället för att försöka rädda det är som att slänga pengar. År 2021 spenderade den genomsnittliga amerikanen cirka 5 200 dollar på matvaror, enligt uppgifter från Bureau of Labor Statistics. Den siffran har sannolikt ökat, eftersom de genomsnittliga livsmedelspriserna i USA ökade med 11,4 procent under det senaste året, jämfört med den historiska inflationen på 2 procent per år. Så att lära dig hur du bevarar dina produkter kan hjälpa dig att spara några dollar.
2. Det minskar matsvinnet
Ännu viktigare, att omfamna fula produkter minskar matsvinnet. USDA uppskattar att USA genererar cirka 133 miljarder pund matavfall per år. Att omfamna ”fulheten” hjälper till att hålla matsvinnet borta från deponier och gör att vi kan behålla mer av våra surt förvärvade pengar.
En fransk stormarknadskedja förvandlade (skadade) citroner till lemonad 2014 som ett sätt att minska matsvinnet och upplysa konsumenterna om skönheten i djuriska produkter. Deras marknadsföringskampanj var en viral sensation, och 2016 följde Whole Foods efter genom att erbjuda ”imperfekta produkter” i en handfull butiker.
Varför skulle konsumenterna sträcka sig efter väderfeliga äpplen eller knotiga jams istället för de felfria? Att köpa fula produkter sparar pengar – och vem älskar inte det? Dessa fula ankungfrukter och grönsaker säljs för betydligt mindre än sina kamerafärdiga motsvarigheter. Ett vanligt exempel är stormarknader som säljer en påse mogna bananer till rabatterat pris.
Du kanske också märker denna trend på din lokala bondemarknad, där du kan plocka upp ”sekunder” (alias fula produkter) för att stjäla hemgjorda konserverade tomater eller äppelmos.
6 sätt att använda fula produkter
Så oavsett om du medvetet har valt att köpa fula produkter eller om dina frukter och grönsaker helt enkelt inte åldras graciöst, finns det mycket du kan göra för att förvandla dem till något gott. Här är sex enkla och välsmakande sätt att använda fula produkter, åldrande frukt och grönsaker och alla de överblivna bitarna som verkar gå till spillo i kylen.
1. Frys in övermogen frukt
När frukt mognar förvandlas dess stärkelse till sockerarter. Frukten blir mer doftande, mjukare och mer läcker. Det är dock en snabb, brant nedgång från toppmognad till jäsning (aka ruttnande). Ordspråket ”ett ruttet äpple förstör knippen” stämmer, så nyckeln till att bevara din frukt är att stoppa den mognadsprocessen innan den går för långt.
För mjuka frukter som du normalt skulle lagra på disken – som päron, persikor och plommon – kan du köpa dig själv en dag eller två genom att kyla dem. Detta kommer att hålla deras mognad i ett hållmönster. Om du vill spela säkert, frys dem istället.
Skala frukten om så önskas, putsa eventuella mjuka fläckar (och kärnan och fröna) och hacka efter önskemål. Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg sedan frukten på den i ett enda lager. Frys in och överför sedan till en fryspåse. (Detta förhindrar att din frukt fryser till en fast klump.)
Frys in rena, torra bär direkt i en fryspåse, men var noga med att breda ut dem så att de inte klibbar ihop. Och om du har ett gäng bruna eller fläckiga bananer, skala dem, dela dem i bitar och frys in dem.
Din frusna frukt är perfekt för chiapuddingar, smoothies, sorbeter och muffins (tina och rinna av först). Du kan också tina och puréa den och sedan blanda med chiafrön för en sylt utan socker!
2. Rosta grönsaker som börjar gå
Rostning är en hemlig vapentillagningsmetod: Den skapar en gyllenbrun exteriör som koncentrerar det naturliga sockret i grönsaker (gör detta till en perfekt matlagningsteknik för att omvandla kräsna ätare), och den döljer små brister i dina grönsaker.
Om du har rotfrukter som rödbetor som har legat i kylen eller skafferiet för länge, skala dem, blanda sedan med din favoritmatolja, örter och kryddor och grädda i 400° Fahrenheit tills de är gyllenbruna. (Se till att skära dem i konsekventa bitar så att de kokar jämnt.)
Använd denna matlagningsteknik för att rädda rynkig sötpotatis, håriga morötter och till och med brysselkål som känns lite för mjuk för att sautera. (Prova: Rostade vintergrönsaker)
Obs: Ibland ska gamla grönsaker bara slängas. Grön potatis innehåller en ingrediens som kallas solanin som är potentiellt skadlig i stora mängder. Skala alla små gröna fläckar, och om potatisen är mer grön än inte, släng den.
3. Återuppliva gröna och örter eller förvandla dem till pesto
Vi vet alla att vi borde äta mer mörka bladgrönsaker, men många av dem är känsliga och förstörs snabbt. Tyvärr går det inte att spara spenaten eller salladen när den väl blir slemmig, men om dina gröna (eller örter) helt enkelt har vissnat, har du ett par alternativ för att återuppliva dem.
Om du vill använda dina gröna eller örter färska, ”chocka” dem genom att blötlägga dem i isvatten i fem minuter. Låt rinna av och torka dem, och dina gröna ska vara bra som nya. (Detta fungerar även för lite slappa morötter, selleri, paprika och gurka, men skiva dem först.)
Om isbadstricket inte fungerar eller om du vill använda dem senare har du ett par alternativ. Mörka bladgrönsaker som grönkål och collard kan frysas (bara se till att de är rena och torra) i upp till ett par månader. Även om du kommer att förlora en del kvalitet, är dina gröna tillräckligt bra för soppor, grytor eller en Super Green Smoothie. Delikat men vissnade gröna som ruccola och spenat, samt örter som persilja, koriander och basilika, gör läcker pesto.
Du kan också bevara dina örter genom att puréa dem med precis tillräckligt med vatten för att göra en tjock pasta och sedan överföra dem till isbitsbrickor. När de är frysta, stoppa örttärningarna i en fryspåse. Voilà! Engångsörter!
4. Vänd tomater i tomatsås eller ugnsrostade tomater
Det finns inget som en färsk, mogen tomat. Om du upptäcker att din vackra arvstomat ligger en dag för länge på disken eller om dina druvtomater är skrynkliga, finns det många sätt att rädda läckerheten. Börja med att slänga eventuella små tomater som är mögliga och trimma eventuella mjuka eller dåliga fläckar från större tomater. Därifrån kan du prova någon av dessa konserveringsmetoder.
- Ugnsrostade tomater: Värm ugnen till 275° Fahrenheit. Halvera små tomater (eller plommontomater). Blanda med lite olivolja, salt och peppar och grädda med skärsidan uppåt i två timmar. Tomaterna blir sega och koncentrerade i smaken. Kasta dem med den här zucchininudlarrätten (med peston du gjorde av dina vissnande örter). De är också en rik topping för avokadotoast och goda med enkel stekt kyckling och fullkorn. (Eller gör rostad tomatsalsa.)
- Hemlagad tomatsås: Tärna alla dina tomater (du behöver minst fyra koppar). Hetta upp en matsked olivolja i en kastrull tillsammans med ett par basilikablad och pressade vitlöksklyftor. När vitlöken doftar, tillsätt dina tomater. Täck över och koka på medium i 20 minuter, sänk sedan värmen till en sjud och koka tills den tjocknat (upp till två timmar). Smaka av med salt.
- Frysta tärnade tomater: Om du inte kan hålla jämna steg med alla mogna tomater på sommaren, ta den enkla vägen ut. Tärna helt enkelt de mogna tomaterna, putsa bort eventuella mjuka fläckar. Fyll sedan kvartsstora fryspåsar med de tärnade tomaterna, krama ur överflödig luft och frys in.
5. Fräs eller rosta lök och vitlök för smakrika måltidsförrätter
Bortglömd vitlök och lök gillar att ta saken i egna händer och fortsätta sin livscykel genom att gro. Om du hittar dig själv med mjuka eller precis börjat gro allium, måste de tillagas. Deras smak kommer att vara för hård för att ätas rå.
Om din vitlök och lök har mer än en liten bit av grönt som sticker ut från toppen, kompostera det eller plantera det.
Karamelliserad lök: Skala och tärna eller skiva löken. Hetta upp en tesked olivolja (per 2 lök) i en tjockbottnad kastrull på medel-låg värme. Tillsätt löken och koka, rör om ofta, i upp till en timme, tills löken är mjuk och gyllenbrun. Om löken börjar bli för snabbt eller fastnar, tillsätt lite vatten för att lossa dem från botten.
När löken är mjuk och så brun som du vill, smaka av med salt och peppar. Dessa karamelliserade lökar kan användas direkt. De är också läckra på avokadotoast (eller någon hälsosam smörgås), passar bra med nästan vilken kötträtt som helst och ger smak åt baljväxter och fullkorn.
De kan också frysas i mindre portioner och läggas till valfri maträtt som skulle kunna använda en salta smakförstärkning.
Eller använd din lök för att göra French Onion Dip.
Rostad vitlök: Skala vitlöken, dela på mitten och ta bort den gröna grodden, som kan ha en bitter smak. Blanda med lite olivolja, salt och peppar. Klä en plåt med bakplåtspapper. Placera vitlöken i mitten av pergamentet, försegla den i ett paket och grädda sedan vid 375 ° Fahrenheit i cirka 30 minuter, eller tills den är mjuk och gyllenbrun.
Mosa med hummus, blanda i din favoritvinägrett eller rör ner i ångade grönsaker för en söt, vitlökig smak.
6. Vänd rester, garn och rester till grönsaksbuljong
Brukar du ha rester av grönsaker? Rotändarna på morötter, det yttre lagret av lök och stjälkar av fänkål brukar sluta som avfall, eller hur? Spara dem istället till hemgjord buljong.
Helt enkelt sjuda dina odds och toppar från smakrika grönsaker som lök, morötter, selleri och kål. Du kan också lägga till potatisskal (bara inte några gröna delar eller ”ögonen” – de ska kasseras). Örtstjälkar och stjälkar kan inkluderas (tänk: rosmarin, timjan och persilja) för extra smak. Låt din buljong puttra i ett par timmar (eller över natten i en slowcooker). När den svalnat, sila din buljong och dela upp i hanterbara portioner.
Om du vill frysa din buljong, använd plastbehållare med tät försegling och lämna minst en halv tums utrymme eftersom det kommer att expandera när det fryser. (Vänd sedan den till rejäl grönsakssoppa eller använd i bräserad kål!)
När ska man slänga fula produkter?
Ibland kommer ingen mängd kulinarisk trolldom att rädda dina åldrande produkter. Slemmiga gröna, selleri du kan böja på mitten och grön potatis är bättre i komposttunnan. Detsamma gäller frukt som luktar som att den jäser, allt som sipprar eller någon del av produkten som du oroar dig för kan göra dig sjuk – riskera inte det.
Takeaway
Matsvinn är en stor fråga, och det är en som vi kan hjälpa till att ta itu med. Som en bonus kan du lära dig att använda upp åldrande eller fula produkter också hjälpa dig att spara pengar, särskilt om du lagar mat för en. Resultatet är enkla och läckra rätter och smaktillsatser som hemgjord vegobuljong, ugnsrostade tomater och karamelliserad lök.
Vi hoppas att den här guiden hjälper dig att lära dig att omfamna den inre skönheten i dina fula produkter och ge dina frukter och grönsaker en andra chans i livet.
Vi har alla varit där. Du öppnar kylen och stirrar in i det som har blivit fula produkter: en påse spenat som har sett bättre dagar, blåbär som börjar mjukna och en ensam paprika som är lite skrynklig.
Vad gör du med dessa mindre än färska frukter och grönsaker? Gör du
A. Kasta dem i soporna eller komposten?
B. Stäng kylen och låtsas som att du aldrig sett dem?
C. Hitta nya sätt att använda åldrande produkter för att minska matsvinnet?
Om du svarade A eller B är du inte ensam, men det ”rätta” (aka pengarbesparande och hållbara) svaret är C. Fortsätt läsa för sex sätt att använda fula produkter som inte tar mycket tid, pengar eller energi.
Vad är Ugly Product?
Fula produkter är alla frukter eller grönsaker som är mindre än bild-perfekta. Tänk missformad potatis och morötter, äpplen med fläckar på skalet eller obekvämt vinklade auberginer.
Det finns ingenting fel med dessa grönsaker och frukt. Det är bara det att de sannolikt inte är de du kommer att hämta i mataffären eller bondemarknaden.
Fula produkter är också åldrande produkter – frukterna och grönsakerna som du har lämnat i ditt kylskåp eller på disken lite för länge. De är inte så fräscha, skarpa och pigg som de var när du tog med dem hem. Eller så kanske de har en dålig plats eller är på gränsen till att vara för mogna. (Fula produkter ska inte förväxlas med frukter och grönsaker som ser konstigt ut.)
Varför ska vi använda fula produkter?
1. Det sparar pengar
Att slänga fula produkter istället för att försöka rädda det är som att slänga pengar. År 2021 spenderade den genomsnittliga amerikanen cirka 5 200 dollar på matvaror, enligt uppgifter från Bureau of Labor Statistics. Den siffran har sannolikt ökat, eftersom de genomsnittliga livsmedelspriserna i USA ökade med 11,4 procent under det senaste året, jämfört med den historiska inflationen på 2 procent per år. Så att lära dig hur du bevarar dina produkter kan hjälpa dig att spara några dollar.
2. Det minskar matsvinnet
Ännu viktigare, att omfamna fula produkter minskar matsvinnet. USDA uppskattar att USA genererar cirka 133 miljarder pund matavfall per år. Att omfamna ”fulheten” hjälper till att hålla matsvinnet borta från deponier och gör att vi kan behålla mer av våra surt förvärvade pengar.
En fransk stormarknadskedja förvandlade (skadade) citroner till lemonad 2014 som ett sätt att minska matsvinnet och upplysa konsumenterna om skönheten i djuriska produkter. Deras marknadsföringskampanj var en viral sensation, och 2016 följde Whole Foods efter genom att erbjuda ”imperfekta produkter” i en handfull butiker.
Varför skulle konsumenterna sträcka sig efter väderfeliga äpplen eller knotiga jams istället för de felfria? Att köpa fula produkter sparar pengar – och vem älskar inte det? Dessa fula ankungfrukter och grönsaker säljs för betydligt mindre än sina kamerafärdiga motsvarigheter. Ett vanligt exempel är stormarknader som säljer en påse mogna bananer till rabatterat pris.
Du kanske också märker denna trend på din lokala bondemarknad, där du kan plocka upp ”sekunder” (alias fula produkter) för att stjäla hemgjorda konserverade tomater eller äppelmos.
6 sätt att använda fula produkter
Så oavsett om du medvetet har valt att köpa fula produkter eller om dina frukter och grönsaker helt enkelt inte åldras graciöst, finns det mycket du kan göra för att förvandla dem till något gott. Här är sex enkla och välsmakande sätt att använda fula produkter, åldrande frukt och grönsaker och alla de överblivna bitarna som verkar gå till spillo i kylen.
1. Frys in övermogen frukt
När frukt mognar förvandlas dess stärkelse till sockerarter. Frukten blir mer doftande, mjukare och mer läcker. Det är dock en snabb, brant nedgång från toppmognad till jäsning (aka ruttnande). Ordspråket ”ett ruttet äpple förstör knippen” stämmer, så nyckeln till att bevara din frukt är att stoppa den mognadsprocessen innan den går för långt.
För mjuka frukter som du normalt skulle lagra på disken – som päron, persikor och plommon – kan du köpa dig själv en dag eller två genom att kyla dem. Detta kommer att hålla deras mognad i ett hållmönster. Om du vill spela säkert, frys dem istället.
Skala frukten om så önskas, putsa eventuella mjuka fläckar (och kärnan och fröna) och hacka efter önskemål. Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg sedan frukten på den i ett enda lager. Frys in och överför sedan till en fryspåse. (Detta förhindrar att din frukt fryser till en fast klump.)
Frys in rena, torra bär direkt i en fryspåse, men var noga med att breda ut dem så att de inte klibbar ihop. Och om du har ett gäng bruna eller fläckiga bananer, skala dem, dela dem i bitar och frys in dem.
Din frusna frukt är perfekt för chiapuddingar, smoothies, sorbeter och muffins (tina och rinna av först). Du kan också tina och puréa den och sedan blanda med chiafrön för en sylt utan socker!
2. Rosta grönsaker som börjar gå
Rostning är en hemlig vapentillagningsmetod: Den skapar en gyllenbrun exteriör som koncentrerar det naturliga sockret i grönsaker (gör detta till en perfekt matlagningsteknik för att omvandla kräsna ätare), och den döljer små brister i dina grönsaker.
Om du har rotfrukter som rödbetor som har legat i kylen eller skafferiet för länge, skala dem, blanda sedan med din favoritmatolja, örter och kryddor och grädda i 400° Fahrenheit tills de är gyllenbruna. (Se till att skära dem i konsekventa bitar så att de kokar jämnt.)
Använd denna matlagningsteknik för att rädda rynkig sötpotatis, håriga morötter och till och med brysselkål som känns lite för mjuk för att sautera. (Prova: Rostade vintergrönsaker)
Obs: Ibland ska gamla grönsaker bara slängas. Grön potatis innehåller en ingrediens som kallas solanin som är potentiellt skadlig i stora mängder. Skala alla små gröna fläckar, och om potatisen är mer grön än inte, släng den.
3. Återuppliva gröna och örter eller förvandla dem till pesto
Vi vet alla att vi borde äta mer mörka bladgrönsaker, men många av dem är känsliga och förstörs snabbt. Tyvärr går det inte att spara spenaten eller salladen när den väl blir slemmig, men om dina gröna (eller örter) helt enkelt har vissnat, har du ett par alternativ för att återuppliva dem.
Om du vill använda dina gröna eller örter färska, ”chocka” dem genom att blötlägga dem i isvatten i fem minuter. Låt rinna av och torka dem, och dina gröna ska vara bra som nya. (Detta fungerar även för lite slappa morötter, selleri, paprika och gurka, men skiva dem först.)
Om isbadstricket inte fungerar eller om du vill använda dem senare har du ett par alternativ. Mörka bladgrönsaker som grönkål och collard kan frysas (bara se till att de är rena och torra) i upp till ett par månader. Även om du kommer att förlora en del kvalitet, är dina gröna tillräckligt bra för soppor, grytor eller en Super Green Smoothie. Delikat men vissnade gröna som ruccola och spenat, samt örter som persilja, koriander och basilika, gör läcker pesto.
Du kan också bevara dina örter genom att puréa dem med precis tillräckligt med vatten för att göra en tjock pasta och sedan överföra dem till isbitsbrickor. När de är frysta, stoppa örttärningarna i en fryspåse. Voilà! Engångsörter!
4. Vänd tomater i tomatsås eller ugnsrostade tomater
Det finns inget som en färsk, mogen tomat. Om du upptäcker att din vackra arvstomat ligger en dag för länge på disken eller om dina druvtomater är skrynkliga, finns det många sätt att rädda läckerheten. Börja med att slänga eventuella små tomater som är mögliga och trimma eventuella mjuka eller dåliga fläckar från större tomater. Därifrån kan du prova någon av dessa konserveringsmetoder.
- Ugnsrostade tomater: Värm ugnen till 275° Fahrenheit. Halvera små tomater (eller plommontomater). Blanda med lite olivolja, salt och peppar och grädda med skärsidan uppåt i två timmar. Tomaterna blir sega och koncentrerade i smaken. Kasta dem med den här zucchininudlarrätten (med peston du gjorde av dina vissnande örter). De är också en rik topping för avokadotoast och goda med enkel stekt kyckling och fullkorn. (Eller gör rostad tomatsalsa.)
- Hemlagad tomatsås: Tärna alla dina tomater (du behöver minst fyra koppar). Hetta upp en matsked olivolja i en kastrull tillsammans med ett par basilikablad och pressade vitlöksklyftor. När vitlöken doftar, tillsätt dina tomater. Täck över och koka på medium i 20 minuter, sänk sedan värmen till en sjud och koka tills den tjocknat (upp till två timmar). Smaka av med salt.
- Frysta tärnade tomater: Om du inte kan hålla jämna steg med alla mogna tomater på sommaren, ta den enkla vägen ut. Tärna helt enkelt de mogna tomaterna, putsa bort eventuella mjuka fläckar. Fyll sedan kvartsstora fryspåsar med de tärnade tomaterna, krama ur överflödig luft och frys in.
5. Fräs eller rosta lök och vitlök för smakrika måltidsförrätter
Bortglömd vitlök och lök gillar att ta saken i egna händer och fortsätta sin livscykel genom att gro. Om du hittar dig själv med mjuka eller precis börjat gro allium, måste de tillagas. Deras smak kommer att vara för hård för att ätas rå.
Om din vitlök och lök har mer än en liten bit av grönt som sticker ut från toppen, kompostera det eller plantera det.
Karamelliserad lök: Skala och tärna eller skiva löken. Hetta upp en tesked olivolja (per 2 lök) i en tjockbottnad kastrull på medel-låg värme. Tillsätt löken och koka, rör om ofta, i upp till en timme, tills löken är mjuk och gyllenbrun. Om löken börjar bli för snabbt eller fastnar, tillsätt lite vatten för att lossa dem från botten.
När löken är mjuk och så brun som du vill, smaka av med salt och peppar. Dessa karamelliserade lökar kan användas direkt. De är också läckra på avokadotoast (eller någon hälsosam smörgås), passar bra med nästan vilken kötträtt som helst och ger smak åt baljväxter och fullkorn.
De kan också frysas i mindre portioner och läggas till valfri maträtt som skulle kunna använda en salta smakförstärkning.
Eller använd din lök för att göra French Onion Dip.
Rostad vitlök: Skala vitlöken, dela på mitten och ta bort den gröna grodden, som kan ha en bitter smak. Blanda med lite olivolja, salt och peppar. Klä en plåt med bakplåtspapper. Placera vitlöken i mitten av pergamentet, försegla den i ett paket och grädda sedan vid 375 ° Fahrenheit i cirka 30 minuter, eller tills den är mjuk och gyllenbrun.
Mosa med hummus, blanda i din favoritvinägrett eller rör ner i ångade grönsaker för en söt, vitlökig smak.
6. Vänd rester, garn och rester till grönsaksbuljong
Brukar du ha rester av grönsaker? Rotändarna på morötter, det yttre lagret av lök och stjälkar av fänkål brukar sluta som avfall, eller hur? Spara dem istället till hemgjord buljong.
Helt enkelt sjuda dina odds och toppar från smakrika grönsaker som lök, morötter, selleri och kål. Du kan också lägga till potatisskal (bara inte några gröna delar eller ”ögonen” – de ska kasseras). Örtstjälkar och stjälkar kan inkluderas (tänk: rosmarin, timjan och persilja) för extra smak. Låt din buljong puttra i ett par timmar (eller över natten i en slowcooker). När den svalnat, sila din buljong och dela upp i hanterbara portioner.
Om du vill frysa din buljong, använd plastbehållare med tät försegling och lämna minst en halv tums utrymme eftersom det kommer att expandera när det fryser. (Vänd sedan den till rejäl grönsakssoppa eller använd i bräserad kål!)
När ska man slänga fula produkter?
Ibland kommer ingen mängd kulinarisk trolldom att rädda dina åldrande produkter. Slemmiga gröna, selleri du kan böja på mitten och grön potatis är bättre i komposttunnan. Detsamma gäller frukt som luktar som att den jäser, allt som sipprar eller någon del av produkten som du oroar dig för kan göra dig sjuk – riskera inte det.
Takeaway
Matsvinn är en stor fråga, och det är en som vi kan hjälpa till att ta itu med. Som en bonus kan du lära dig att använda upp åldrande eller fula produkter också hjälpa dig att spara pengar, särskilt om du lagar mat för en. Resultatet är enkla och läckra rätter och smaktillsatser som hemgjord vegobuljong, ugnsrostade tomater och karamelliserad lök.
Vi hoppas att den här guiden hjälper dig att lära dig att omfamna den inre skönheten i dina fula produkter och ge dina frukter och grönsaker en andra chans i livet.