Kål, om än en mångsidig grönsak, lyser sällan så starkt som den gör i detta Tikil Gomen recept – en kryddig, smakladdad beredning av etiopisk stil av sammetslen kål sauterad med morötter och potatis.
När du beställer en vegetarisk tallrik på en etiopisk restaurang hittar du ofta en kål- eller grönkålsrätt, kallad tikil gomen (även stavat tikel gomen eller tikle gomen ), bland de många läckra gryträtterna som ligger över det svampiga injerabrödet. Och även om det ser ganska anspråkslöst ut, kan du slå vad om att det kommer att vara ett av de godaste av alla dessa underbara erbjudanden.
Jag har för er idag mitt recept på tikil gomen, och jag vågar säga att det är lika gott som något jag har ätit på en restaurang. Kålen är sammetslen, smält-i-munnen slät, och berbere och niter kibbeh laddar den med massor av kryddig smak.
Ordet ”gomen” på amhariska betyder kål, även om du ofta hittar tikil gomen gjord med andra brassicas, inklusive grönkål och grönkål. Vissa väljer att kalla denna kålrätt Atakilt Wot men kom ihåg att atakilt wot (”atakilt” är ”grönsak” på amhariska) kan syfta på en gryta gjord med vilken grönsak som helst och inte nödvändigtvis med kål. Min etiopiska favoritrestaurang serverar en utsökt Atakilt Wot gjord på gröna bönor, potatis och morötter.
Innehållsförteckning
Varför du kommer att älska detta recept
- Unikt utsökt. Kål är underbart men inte alla älskar det. Denna etiopiska kål är en fantastisk maträtt för att övervinna alla fobier som är kopplade till denna hälsosamma grönsak. Morötterna och potatisen är ett fint komplement till kålen, bidrar med konsistens och smak. Jag älskar indiska kålrecept som denna enkla kålcurry, men jag måste erkänna att smaken av denna tikil gomen är ännu mer lockande.
- Enkelt att göra. Detta är ett recept i en kruka och en enkel rätt för vardagskvällar. Det tar verkligen inte mycket tid när du väl har lagt till allt i grytan.
- Vänlig mot alla dieter. Tikil gomen är glutenfri, nötfri, sojafri och vegan. Om du är en keto- eller lågkolhydratätare, eller är på en lågkaloridiet, hoppa över potatisen och/eller morötterna.
Ingredienser
- Vegansk niter kibbeh. Detta är den mejerifria, olivolja-baserade versionen av etiopiskt kryddat ghee eller smör som används för att göra så många läckra rätter. Niter kibbeh har toner av ingefära, vitlök, svartpeppar, kryddpeppar, spiskummin, kardemumma, kryddnejlika och andra kryddor som ger vacker smak.
- rödlökar. Du kan använda vit lök eller gul lök men röd är bäst för smak här.
- Vitlök. Krossa vitlöken till en pasta eller finhacka den riktigt fint för bästa smak.
- Potatisar. Använd gul eller röd potatis. Använd helst inte rödbrun eller någon stärkelsehaltig potatis eftersom den blir mosig.
- Morötter. Morötternas sötma är fantastisk med kål och potatis.
- Berbere kryddblandning. Denna gyllene kryddblandning, tillsammans med niter kibbeh, kommer att förvandla grönsakerna till fullkomlig läckerhet.
- Gurkmeja. Detta ger en extra boost av hälsa och lite fin färg.
- Kål. Använd ett helt medelstort kålhuvud för detta recept.
- Jalapeño paprika. Eller valfri grön chilipeppar.
Variationer
- Grönkål är vanligast i den här rätten, men du kan använda lila kål, det påverkar inte smaken. Du kan också använda grönkål eller grönkål istället för kål.
- För att göra rätten nyttigare, använd sötpotatis istället för vanlig potatis.

Hur man gör tikil gomen

1. Hetta upp en wok och tillsätt niter kibbeh. Tillsätt lök med lite salt och fräs på medelvärme tills löken är mjuk.

2. Rör ner vitlök i löken och fortsätt fräsa ytterligare en minut.

3. Rör ner morötter och potatis.

4. Tillsätt berbere och gurkmeja till grönsakerna och blanda ihop dem. Täck woken och koka i 10 minuter på medel-låg värme eller tills potatis och morötter är nästan kokta. Rör om ofta så att inget fastnar eller bränns.

5. Tillsätt kålen i woken och blanda i den. Täck över och koka grönsakerna i ytterligare 10 minuter på svag värme, rör om då och då, eller tills kålen är väldigt mjuk och morötterna och potatisen är genomkokta.

6. Rör ner den skivade jalapeñopepparn. Tillsätt mer salt om det behövs och stäng av värmen.
Serveringsförslag
Förvaringsinstruktioner
- Kyla: Lägg resterna i kylen i en lufttät behållare i upp till tre dagar.
- Frysa: Tikil gomen kan frysas i upp till tre månader. Använd en fryssäker behållare.
- Uppvärmning: Tina och värm i mikrovågsugn eller i wok tills den är genomvärmd.
Mer välsmakande grönsakssidor

Om du älskar detta etiopiska Tikil Gomen-recept, se till att kolla in andra globala veganska recept på Holy Cow Vegan!