Revo Foods, de österrikiska tillverkarna av växtbaserade skaldjursprodukter, har lyckats skapa något som många veganer bara tidigare kunde drömma om. Och bara förra veckan presenterade Revo Foods den, deras växtbaserade laxfilé, vid en offentlig provning på Rooftop Bar, Zoku, i Wien. Den 100 % växtbaserade laxfilén har lagats av en Michelin-kock, Siegfried Kröpfl, och testats av tio mycket lyckliga individer.
Revo Foods har redan lämnat in två patent på ny teknik för att producera växtbaserade fiskprodukter med deras växtbaserade laxfiléer som kommer att finnas tillgängliga i butik från början av 2023.
Växtbaserad skaldjur från Wien
Den här senaste innovationen är den första i sitt slag och anses vara en total gamechanger för många växtbaserade följare. Den klassas som en ”hel styckning” eftersom filén liknar strukturen och konsistensen hos en laxfilé. Den kan framställas på liknande sätt; stekt, bakat eller ångat, precis som du skulle göra med fisk.
Detta ”Generation 2.0”-företag ser sina produkter som ett steg upp från den första generationen av växtbaserade alternativ. Definiera struktur och höja ätupplevelsen på den veganska matmarknaden som helhet.
Och som Robin Simsa, Revo Foods VD kommenterade: ”Det handlar om struktur och att skapa den perfekta biten.”
Industriellt fiske medel över fiske
Som vi vet har fiskeindustrin skapat ett enormt problem som har växt under många år. Industrifiskeföretag förstör det marina ekosystemet vilket motsvarar en förlust av havets naturliga biologiska mångfald. Många människor tycker att detta är en oroande och djupt oroande fråga som kräver omedelbara åtgärder. Att hitta ett hållbart och mer miljömedvetet svar på att äta fisk finns dock i produkter som Revo Foods växtbaserade lax.
Så vad tyckte några av testarna?
Om den växtbaserade laxfilén sa en gäst: ”Strukturen är nästan ”för perfekt”, är du säker på att detta är veganskt?
Tack och lov, ja det är det. Filéns bas är gjord av olika växtproteinkällor, såsom ärtproteiner. Vid sidan av detta finns algextrakt och växtoljor. Filén har ett högt innehåll av proteiner och omega-3-fettsyror – som faktiskt liknar vildfångad lax.
Revo Food Productions
Vid sidan av den växtbaserade laxfilén har Revo Foods redan sin första produkt, ett rökt laxalternativ, tillgänglig i 16 europeiska länder, inklusive stormarknader i Österrike och Tyskland. Nyligen fick startupen ett anslag på 2,2 miljoner euro från den österrikiska forskningsfrämjande byrån (FFG) för att hjälpa till att ytterligare utveckla sin 3D-utskriftsteknik.
Vi kan inte vänta på att se vad som kommer härnäst från Revo Foods!
Tack och lov har det skett en hel del utveckling inom den växtbaserade fiskrörelsen. Först nyligen kom vi med nyheter om att Better Nature tilldelades 350 000 £ för att stödja utvecklingen av dess växtbaserade fisk. Och utöver det, NothingFishy, förvärvades denna månad av The Mothership för en hemlig summa på sju siffror.
Vi ser framsteg! Det hela är väldigt spännande.