Det tar bara några minuter att sätta ihop denna intensivt aromatiska marockanska kryddblandning, Ras el Hanout. Gör en sats och använd den för att tillaga komplexa och smakrika grytor och tagines som alla kommer att älska.

Innehållsförteckning
Vad är ras el hanout?
Ras el Hanout är en nordafrikansk kryddblandning som mest förknippas med marockansk matlagning, även om den också används i Tunisien och Algeriet. Den har intensiva, blommiga toner och det är en underbar smak att lägga till marockanskt inspirerade rätter och särskilt långsamt tillagade grytor, som denna läckra kikärttagine.
Orden ”ras el hanout” översätts löst till ”överst i butiken” eller ”översta hyllan”, vilket indikerar den upphöjda status som denna kryddblandning har bland många andra från regionen. Det är verkligen en transformerande ingrediens, ungefär som en harissapasta, eftersom den förändrar smakprofilen för ett recept helt och hållet, vilket lägger till massor av aptitretande lockelse.
Det finns kanske lika många versioner av det som det finns kockar i Marocko, ungefär som man skulle säga med andra globala kryddblandningar som garam masala och berbere.
Versioner av ras el hanout kan innehålla mer än ett dussin kryddor och örter, inklusive lavendelblommor och rosenblad. Även om dessa inte är svåra att hitta, fastnade jag i min version för kryddor som är mer benägna att finnas i skafferiet för alla som älskar att laga globala recept.
Du hittar ras el hanout-recept som blandar pulveriserade kryddor, men jag föredrar att använda hela kryddor helt enkelt för att de ger en mycket överlägsen smak. Du kan också rosta hela kryddorna innan du blandar dem, vilket bidrar till aromen av kryddblandningen och maten du lagar med den. Kryddor i pulverform tappar sin smak ju längre de står på hyllan, så det finns säkert ett starkt argument för att använda hela kryddor. De enda malda kryddorna vi behöver för detta recept är gurkmeja, ingefära och paprika.
Varför du kommer att älska detta recept
- Intensivt aromatisk. Du behöver en perfekt balans av kryddor för att göra det perfekta ras el hanout-receptet, och den här kombinationen är perfekt.
- Enkelt att göra. Du behöver bara 10 minuters tid för att göra denna kryddblandning. Det här receptet räcker till 3-4 användningar men du kan enkelt dubbla eller tredubbla det om du vill göra en större sats.
- Mångsidig. Du kan använda denna kryddblandning av ras el hanout inte bara i marockanskt inspirerade grytor utan också som en gnidning för tofu eller tempeh, som smaksättning för veganskt kött, couscous och i hamburgare med vegobön. Din fantasi sätter gränsen!
Ingredienser
Hela kryddor
- Korianderfrön
- Kummin frön
- Fänkålsfrön. Du kan ersätta dessa med två stjärnanis.
- Hel muskotnöt. Om du inte har hel muskot, använd två teskedar mald muskotnöt och lägg till det i receptet tillsammans med de andra pulveriserade kryddorna.
- Kanelstänger
- Grön kardemumma
- Svarta pepparkorn
- Kryddpeppar bär
- Kryddnejlika
- Torkad röd chilipeppar. Använd valfri kryddig peppar, som arbol. Om du inte har det, använd cayenne och lägg till det tillsammans med de andra pulveriserade kryddorna i receptet.
Pulveriserade kryddor
- Gurkmeja
- Ingefära
- Paprika. Du kan använda cayennepeppar för en kryddigare blandning.
Hur man gör ras el hanout

1. Lägg alla hela kryddorna i en torr stekpanna. Rosta kryddorna på medelhög värme i cirka fem minuter eller tills de får lite färg och är mycket aromatiska.

2. Ta upp kryddorna i en skål eller tallrik och låt dem svalna ordentligt. Mixa till ett fint pulver i en mixer eller i en kaffekvarn som endast är reserverad för att mala kryddor.

3. Lägg det blandade kryddpulvret i en skål och tillsätt de återstående pulveriserade kryddorna-gurkmeja, ingefära och paprika.

4. Blanda ordentligt med en sked. Förvara i en lufttät behållare på en sval, mörk plats.

Hur man använder denna kryddblandning
- Använd den i aromatiska, långsamt tillagade grytor som denna läckra jackfrukt ”lamm” tagine.
- Använd den för att smaksätta ris eller couscous eller till och med pastarätter och lägg till en exotisk stil.
- Använd den som en krydda innan du grillar tofu eller tempeh eller grönsaker, eller lägg till den i veggieburgare för en läcker kick. Ras el hanout är särskilt underbart med grönsaker som morötter, sötpotatis och vintersquash.
Hjälpfulla tips
- Lämna inte kryddorna utan tillsyn vid spisen. Stanna med dem och rör om ofta för att säkerställa att de rostas jämnt. Så snart du stänger av spisen, ta bort dem i en skål för att säkerställa att de inte fortsätter att koka.
- Låt kryddorna svalna ordentligt innan du pudrar dem. Detta kommer att säkerställa att det inte finns någon fukt i kryddorna som kan smyga in i den pulveriserade blandningen, vilket minskar dess hållbarhet.
- Du kan bli frestad att lägga till de pulveriserade kryddorna medan du blandar hela kryddorna och det kan du verkligen, men kom ihåg att när du öppnar mixern kommer kryddorna med största sannolikhet att angripa dina näsborrar. Det är bara lättare att lägga till dem i slutet. Se i alla fall till att hålla ansiktet borta från mixern eller kryddkvarnen när du öppnar den för att undvika att andas in kryddångorna, som kan få dig att nysa.
Förvaringsinstruktioner
- Förvara ras el hanout i en lufttät burk i ett svalt, mörkt skåp i ditt kök. Kryddor har oljor i sig och att hålla blandningen kall säkerställer att oljorna inte härsnar. Du kan också förvara den i kylen eller frysen, om du har plats, för att förlänga hållbarheten på din ras el hanout. Kryddblandningen kommer att smaka bäst om den används inom tre månader även om du kan lagra den i upp till ett år.
Fler afrikanska/medelhavsrecept

Om du älskar det här receptet på ras el hanout, se till att kolla in fler globala veganska recept på Holy Cow Vegan!