• Kontakt
  • Integritetspolicy
  • Allmänna Villkor
onsdag, november 29, 2023
Get to Diet
  • Home
  • Keto
    flyttfirma med kostnadsfriaofferter

    flyttfirma med kostnadsfriaofferter

    Keto sidorätter |  Mark’s Daily Apple

    Keto sidorätter | Mark’s Daily Apple

    Keto frukostidéer |  Mark’s Daily Apple

    Keto frukostidéer | Mark’s Daily Apple

    Bästa lågkolhydratsfruktvalen |  Mark’s Daily Apple

    Bästa lågkolhydratsfruktvalen | Mark’s Daily Apple

    Keto-dietfördelar |  Mark’s Daily Apple

    Keto-dietfördelar | Mark’s Daily Apple

    Keto inköpslista |  Mark’s Daily Apple

    Keto inköpslista | Mark’s Daily Apple

    Vad man ska äta när man går Keto

    Vad man ska äta när man går Keto

    Gradvis minska kolhydrater för att nå ketos

    Gradvis minska kolhydrater för att nå ketos

    Ketovänliga grönsaker |  Mark’s Daily Apple

    Ketovänliga grönsaker | Mark’s Daily Apple

  • Vegan
    Aloo Posto (bengalisk potatis i vallmofrösås)

    Aloo Posto (bengalisk potatis i vallmofrösås)

    Panch Phoron (bengalisk femkryddblandning)

    Panch Phoron (bengalisk femkryddblandning)

    Gobi Paratha (indiskt tunnbröd fyllt med blomkål)

    Gobi Paratha (indiskt tunnbröd fyllt med blomkål)

    Kikärttagine

    Kikärttagine

    Ras el Hanout

    Ras el Hanout

    Veganska vaniljcupcakes

    Veganska vaniljcupcakes

    Vegansk Tamale-paj

    Vegansk Tamale-paj

    Tikil Gomen (etiopisk kål med morötter och potatis)

    Tikil Gomen (etiopisk kål med morötter och potatis)

    Etiopisk linsgryta

    Etiopisk linsgryta

  • Paleo
    Priser för flytt

    Flytta Smartare, Inte Svårare – Få De Bästa Priserna Från Tetrisflytt!

    Penzey’s Turkey Soup Base – DO

    Penzey’s Turkey Soup Base – DO

    Kornfärssoppa – Kalyns kök

    Kornfärssoppa – Kalyns kök

    Lågkolhydratsoppa och Keto snabbsoppor – Kalyns kök

    Lågkolhydratsoppa och Keto snabbsoppor – Kalyns kök

    Snabbrostad broccoli med sojasås och sesam (video) – Kalyns kök

    Snabbrostad broccoli med sojasås och sesam (video) – Kalyns kök

    Buffalo Chicken Tacos (video) – DO

    Buffalo Chicken Tacos (video) – DO

    Kalkonsoppa med grönkål, svamp och butternut squash – Kalyns kök

    Kalkonsoppa med grönkål, svamp och butternut squash – Kalyns kök

    Mina favoritrecept på vintersquash – Kalyns kök

    Mina favoritrecept på vintersquash – Kalyns kök

    Örtmarinerade Air Fryer Kycklinglår (Video) – DO

    Örtmarinerade Air Fryer Kycklinglår (Video) – DO

  • Nutrition
    Är fasta hälsosamt?  Här är vad kvinnor borde veta

    Är fasta hälsosamt? Här är vad kvinnor borde veta

    Anta Superfood Dessert Challenge!

    Är proteinpulver bra för dig?

    Vad är nettokolhydrater och ska du räkna dem?

    Vad Ugly Produce är och 6 sätt att använda det

    Bästa alkoholfria drycker för 2023

    9 uppfriskande alkoholfria cocktailrecept att prova

    Kommer snart: Snickerdoodle Shakeology! | BODi

    10 läckra Kombucha-märken som alla kommer att njuta av

  • Proteins
    Gör protein kvinnor skrymmande?

    Gör protein kvinnor skrymmande?

    Fungerar proteinpulver?  |  Protein fungerar

    Fungerar proteinpulver? | Protein fungerar

    Vassleproteinkoncentrat vs isolat: vilket är bättre?

    Vassleproteinkoncentrat vs isolat: vilket är bättre?

    Allt du behöver veta om vassleprotein

    Allt du behöver veta om vassleprotein

    Varför du bör ta vassleprotein

    Varför du bör ta vassleprotein

    De bästa proteinshakes | Proteinet fungerar

    Vilket vassleprotein är bäst för viktminskning

    Hur många proteinshakes kan jag ha om dagen?

    Är nötköttsproteinisolat bättre än vassleisolat?

  • Fitness
    flyttfirma med kostnadsfriaofferter

    flyttfirma med kostnadsfriaofferter

    Flyttfirma stockholm

    Smidig segling framåt: Låt oss sköta din flyttstädning!

    Hur går man ner i magfett utan träning?

    Hur går man ner i magfett utan träning?

    rena hem

    Hur Bokar Man Rena Hems Flyttstäd? 4 Steg För Att Underlätta Processen!

    Flyttstädning stockholm

    Hitta Kvalitet Och Kostnadseffektiv Flyttstädning Stockholm service Med Dessa Tips!

    Flexibilitetsträning: hälsofördelar och bästa praxis

    Flexibilitetsträning: hälsofördelar och bästa praxis

    Tyngdlyftning för kvinnor: fördelarna och bästa metoderna

    Tyngdlyftning för kvinnor: fördelarna och bästa metoderna

    Flyttstädning stockholm

    Ta Itu Med Att Röra På Dig: Låt Storstädning Stockholm Services hjälpa dig!

    Storstädning Stockholm

    Gör Flyttdagen Enklare – Anlita Professionell Flyttstädning Stockholm Service!

  • Weightloss
    Hur man förlorar magfett efter 50, säger experter

    Hur man förlorar magfett efter 50, säger experter

    Vill du gå ner 10 pund på en månad?  Prova dessa träningstips

    Vill du gå ner 10 pund på en månad? Prova dessa träningstips

    10 bästa 100-kalorisnacks för viktminskning

    10 bästa 100-kalorisnacks för viktminskning

    10 sätt att tappa magfett, säger experter

    10 sätt att tappa magfett, säger experter

    10 bästa dagliga styrkeövningar för män att gå ner i vikt

    10 bästa dagliga styrkeövningar för män att gå ner i vikt

    5 lätta träningsövningar för viktminskning

    5 lätta träningsövningar för viktminskning

    11 dagliga viktminskningsövningar för kvinnor Fitnessproffs svär vid

    11 dagliga viktminskningsövningar för kvinnor Fitnessproffs svär vid

    Du kommer aldrig att förlora ditt magfett om du äter dessa 10 saker

    Du kommer aldrig att förlora ditt magfett om du äter dessa 10 saker

    10 sätt att smälta dina kärlekshandtag snabbt

    10 sätt att smälta dina kärlekshandtag snabbt

No Result
View All Result
Get to Diet
  • Home
  • Keto
    flyttfirma med kostnadsfriaofferter

    flyttfirma med kostnadsfriaofferter

    Keto sidorätter |  Mark’s Daily Apple

    Keto sidorätter | Mark’s Daily Apple

    Keto frukostidéer |  Mark’s Daily Apple

    Keto frukostidéer | Mark’s Daily Apple

    Bästa lågkolhydratsfruktvalen |  Mark’s Daily Apple

    Bästa lågkolhydratsfruktvalen | Mark’s Daily Apple

    Keto-dietfördelar |  Mark’s Daily Apple

    Keto-dietfördelar | Mark’s Daily Apple

    Keto inköpslista |  Mark’s Daily Apple

    Keto inköpslista | Mark’s Daily Apple

    Vad man ska äta när man går Keto

    Vad man ska äta när man går Keto

    Gradvis minska kolhydrater för att nå ketos

    Gradvis minska kolhydrater för att nå ketos

    Ketovänliga grönsaker |  Mark’s Daily Apple

    Ketovänliga grönsaker | Mark’s Daily Apple

  • Vegan
    Aloo Posto (bengalisk potatis i vallmofrösås)

    Aloo Posto (bengalisk potatis i vallmofrösås)

    Panch Phoron (bengalisk femkryddblandning)

    Panch Phoron (bengalisk femkryddblandning)

    Gobi Paratha (indiskt tunnbröd fyllt med blomkål)

    Gobi Paratha (indiskt tunnbröd fyllt med blomkål)

    Kikärttagine

    Kikärttagine

    Ras el Hanout

    Ras el Hanout

    Veganska vaniljcupcakes

    Veganska vaniljcupcakes

    Vegansk Tamale-paj

    Vegansk Tamale-paj

    Tikil Gomen (etiopisk kål med morötter och potatis)

    Tikil Gomen (etiopisk kål med morötter och potatis)

    Etiopisk linsgryta

    Etiopisk linsgryta

  • Paleo
    Priser för flytt

    Flytta Smartare, Inte Svårare – Få De Bästa Priserna Från Tetrisflytt!

    Penzey’s Turkey Soup Base – DO

    Penzey’s Turkey Soup Base – DO

    Kornfärssoppa – Kalyns kök

    Kornfärssoppa – Kalyns kök

    Lågkolhydratsoppa och Keto snabbsoppor – Kalyns kök

    Lågkolhydratsoppa och Keto snabbsoppor – Kalyns kök

    Snabbrostad broccoli med sojasås och sesam (video) – Kalyns kök

    Snabbrostad broccoli med sojasås och sesam (video) – Kalyns kök

    Buffalo Chicken Tacos (video) – DO

    Buffalo Chicken Tacos (video) – DO

    Kalkonsoppa med grönkål, svamp och butternut squash – Kalyns kök

    Kalkonsoppa med grönkål, svamp och butternut squash – Kalyns kök

    Mina favoritrecept på vintersquash – Kalyns kök

    Mina favoritrecept på vintersquash – Kalyns kök

    Örtmarinerade Air Fryer Kycklinglår (Video) – DO

    Örtmarinerade Air Fryer Kycklinglår (Video) – DO

  • Nutrition
    Är fasta hälsosamt?  Här är vad kvinnor borde veta

    Är fasta hälsosamt? Här är vad kvinnor borde veta

    Anta Superfood Dessert Challenge!

    Är proteinpulver bra för dig?

    Vad är nettokolhydrater och ska du räkna dem?

    Vad Ugly Produce är och 6 sätt att använda det

    Bästa alkoholfria drycker för 2023

    9 uppfriskande alkoholfria cocktailrecept att prova

    Kommer snart: Snickerdoodle Shakeology! | BODi

    10 läckra Kombucha-märken som alla kommer att njuta av

  • Proteins
    Gör protein kvinnor skrymmande?

    Gör protein kvinnor skrymmande?

    Fungerar proteinpulver?  |  Protein fungerar

    Fungerar proteinpulver? | Protein fungerar

    Vassleproteinkoncentrat vs isolat: vilket är bättre?

    Vassleproteinkoncentrat vs isolat: vilket är bättre?

    Allt du behöver veta om vassleprotein

    Allt du behöver veta om vassleprotein

    Varför du bör ta vassleprotein

    Varför du bör ta vassleprotein

    De bästa proteinshakes | Proteinet fungerar

    Vilket vassleprotein är bäst för viktminskning

    Hur många proteinshakes kan jag ha om dagen?

    Är nötköttsproteinisolat bättre än vassleisolat?

  • Fitness
    flyttfirma med kostnadsfriaofferter

    flyttfirma med kostnadsfriaofferter

    Flyttfirma stockholm

    Smidig segling framåt: Låt oss sköta din flyttstädning!

    Hur går man ner i magfett utan träning?

    Hur går man ner i magfett utan träning?

    rena hem

    Hur Bokar Man Rena Hems Flyttstäd? 4 Steg För Att Underlätta Processen!

    Flyttstädning stockholm

    Hitta Kvalitet Och Kostnadseffektiv Flyttstädning Stockholm service Med Dessa Tips!

    Flexibilitetsträning: hälsofördelar och bästa praxis

    Flexibilitetsträning: hälsofördelar och bästa praxis

    Tyngdlyftning för kvinnor: fördelarna och bästa metoderna

    Tyngdlyftning för kvinnor: fördelarna och bästa metoderna

    Flyttstädning stockholm

    Ta Itu Med Att Röra På Dig: Låt Storstädning Stockholm Services hjälpa dig!

    Storstädning Stockholm

    Gör Flyttdagen Enklare – Anlita Professionell Flyttstädning Stockholm Service!

  • Weightloss
    Hur man förlorar magfett efter 50, säger experter

    Hur man förlorar magfett efter 50, säger experter

    Vill du gå ner 10 pund på en månad?  Prova dessa träningstips

    Vill du gå ner 10 pund på en månad? Prova dessa träningstips

    10 bästa 100-kalorisnacks för viktminskning

    10 bästa 100-kalorisnacks för viktminskning

    10 sätt att tappa magfett, säger experter

    10 sätt att tappa magfett, säger experter

    10 bästa dagliga styrkeövningar för män att gå ner i vikt

    10 bästa dagliga styrkeövningar för män att gå ner i vikt

    5 lätta träningsövningar för viktminskning

    5 lätta träningsövningar för viktminskning

    11 dagliga viktminskningsövningar för kvinnor Fitnessproffs svär vid

    11 dagliga viktminskningsövningar för kvinnor Fitnessproffs svär vid

    Du kommer aldrig att förlora ditt magfett om du äter dessa 10 saker

    Du kommer aldrig att förlora ditt magfett om du äter dessa 10 saker

    10 sätt att smälta dina kärlekshandtag snabbt

    10 sätt att smälta dina kärlekshandtag snabbt

No Result
View All Result
Get to Diet
No Result
View All Result
Home Vegan

Pudina Paratha (Mint Paratha)

juli 4, 2022
in Vegan
0
Pudina Paratha (Mint Paratha)
585
SHARES
3.2k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Postad: 6 juni 2022 · Uppdaterat: 7 juni 2022

A pudina paratha är ett välsmakande och mintigt indiskt tunnbröd att ösa upp dals och curryrätter med.

Unna dig denna pudina paratha eller mintparatha i nordindiska stil! Den görs genom att fylla mynta och några aromatiska kryddor i vecken av ett flagigt, knaprigt tunnbröd av fullkornsvete. Sommaren, när mynta växer rikligt och erbjuder svalkande lättnad från värmen, är en bra tid att tillaga denna läckra paratha. Och om du älskar indiska tunnbröd som roti, naan och aloo paratha är detta något du definitivt kommer att vilja prova!

Pudina paratha på en lerplatta med pickles och myntablad.

Om du har ätit på en indisk restaurang är chansen stor att du har beställt en mintparatha eller pudina paratha – ett flagigt, mintfyllt tunnbröd. Den är särskilt underbar för att ösa upp kryddiga såser och curryrätter, med myntan som ett utsökt, svalkande komplement.

Det finns många sätt du kan göra ett recept på mintparatha, det enklaste är att bara blanda hackad, färsk mynta i degen innan du kavlar ut degen, som man skulle göra med spenat i detta spenatparatha-recept. Men idag kommer vi att göra denna mintparatha i stil med en lachha paratha eller khasta paratha, ett tunnbröd gjort med en speciell teknik för att vika degen för att skapa flera, flagnande lager.

Det kan låta komplicerat men i verkligheten är processen ganska lätt att bemästra (se steg för steg bilder nedan) och resultaten är otroligt bra. Vad du kommer att ha i slutet av allt är en mintparatha av högsta kvalitet i restaurangstil som du kommer att vara stolt över att äta och servera till familj och vänner.

Varför du kommer att älska detta pudina paratha-recept

  • Mynta är en underbar sommarört och du kommer att skörda alla dess läckra fördelar i denna pudina paratha. Mynta är inte bara en bra munfräschare, den har visat sig i studier förbättra matsmältningshälsa och hjärnhälsa. Det är lätt tillgängligt på marknader och om du har en grönsaksträdgård är chansen stor att du redan har lite grönmynta eller pepparmynta som växer i den (antingen fungerar i det här receptet!). Mynta är faktiskt en trädgårdsmästares glädje – den växer lätt och rikligt, ibland för rikligt. Jag lärde mig min läxa för några år sedan när min grönmynta tog över min grönsaksbädd. Jag har sedan dess börjat hålla myntan instängd i en kruka.
  • Dessa pudina parathas är läckra och mångsidiga tillräckligt för att passa till vilken curry som helst. Eller håll det enkelt och servera det bara med en indisk pickle eller raita.
  • Parathas är friska. De är gjorda av fullkornsvete och mynta och några enkla kryddor ger mer hälsosam läckerhet. Du kan också servera dem till vilken måltid som helst: de fungerar såklart utmärkt till lunch eller middag, men du kan även servera dem till frukost eller som mellanmål. Hemma hos oss är detta ett av våra favorit frukostrecept!
  • Du behöver bara sex ingredienser och de är faktiskt ganska enkla att göra. Processen att vika och rulla degen är ganska lätt när du väl har fått kläm på den, och det tar inte lång tid innan du har bemästrat receptet.
  • Alla i familjen kommer att älska dem, inklusive barn. Dessa pudina parathas är faktiskt en fantastisk frukost eller mellanmål för barn. De kommer att putsa bort dem och be om mer, garanterat!

Ingredienser

Till degen:

  • 2 dl fullkornsmjöl. Du kan använda all-purpose mjöl för en flakigare paratha, eller använd en blandning av 1 kopp fullkornsmjöl och 1 kopp fullkornsmjöl.
  • ½ kopp tätt packade färska myntablad (kallas pudina på hindi). Spearmint eller pepparmynta är båda bra, så använd det du kan hitta.
  • 1 tsk caromfrö (ajwain)
  • 1 matsked vegetabilisk olja
  • Salt att smaka

Till myntfyllningen:

  • ¾ kopp tätt packade myntablad
  • 2 gröna chilipeppar. Jalapeno eller serrano eller någon kryddig grön paprika fungerar. Om du är känslig för värme, använd mindre och kärna ur paprikan.
  • Saften av 1 citron. Ca 2 matskedar. Detta hjälper till att lägga till smak och förhindrar också att myntan mörknar. Du kan använda en tesked chaat masala-pulver istället för citronen.
  • 2 matskedar vegetabilisk olja
  • Salt att smaka
Pudina parathas skiktad på en jordplatta med pickles.

Hur man gör pudina paratha

Gör degen:

  • Lägg alla ingredienserna till degen i en stor skål eller skålen med en stavmixer. Om du är ny på detta kanske du vill göra detta för hand de första gångerna så att du får en bättre känsla för degen och rätt konsistens.
  • Gnid in mjölet i oljan med fingertopparna så att du får en grynig konsistens. Detta hjälper till att göra tunnbrödet fläckigare.
Se även  Mint Chutney (Pudina Chutney)
Ingredienser för paratha-deg i mixerskål.
Mjöl blandat med olja, örter och kryddor i skål.
  • Ringla nu långsamt ner vattnet i mjölet och knåda tills en stel men smidig och smidig deg bildas. Om du använder en stående mixer, knåda i 2-3 minuter på medelhastighet när degen går ihop. Se till att inte överfukta degen eftersom en mjuk deg blir svår att kavla ut. Jag behöver vanligtvis ungefär en kopp till en och en halv kopp vatten beroende på vädret.
  • Lägg degen i en lufttät behållare och ställ åt sidan medan du gör mintfyllningen.
Deg för mintparatha i skål.
Stel men smidig och smidig deg.

Gör fyllningen:

  • Lägg alla ingredienser till fyllningen i en mixerskål och mixa tills en grov, pestoliknande pasta bildas. Avsätta.
Pudina fyllning ingredienser i mixer skål.
Myntfyllning efter mixning i mixerskål.

Koka paratha:

  • Dela degen i 12 lika stora bitar. Rulla var och en till en slät boll. Täck med en trasa handduk.
  • Ta en degboll och pudra den med mjöl. Rulla den till en stor runda, cirka 10 tum i diameter.
Degboll på rullbräda.
Kavlade ut paratha-deg.
  • Använd en pensel eller sked, ös ut ungefär en tesked av myntfyllningen och pensla den över hela ytan på den utrullade parathatan.
  • Lyft nu ena kanten av parathatan och vik den över sig själv, som du skulle göra om du gjorde en veckad pappersfläkt. Fortsätt göra detta tills du har en lång, räfflad degremsa. Nyp ihop kanterna för att täta dem.
Pensla myntaolja över den rullade parathatan.
Veckning av remsan av paratha-deg.
Veckad remsa av paratha-deg.
Nyp kanterna för att täta.
  • Börja i ena änden, linda ihop remsan till en snäv cirkel. Stoppa den andra änden under cirkeln och nyp för att försegla. Om du inte har en tät försegling kan parathatan lossna när du rullar den.
  • Pudra cirkeln av deg med mjöl och rulla den försiktigt till en paratha som inte är mer än 5 tum i diameter. Paratha ska vara ganska tjock. Om du gör den för tunn får du inte de flagnande lagren.
Kyla parathaen med pudinafyllning.
Ringad paratha-deg med myntfyllning.
Mint paratha rullade en andra och sista gång.
  • Rosta paratha på en het gjutjärnsgrill eller non-stick stekpanna tills gyllenbruna fläckar syns på båda sidor. Pensla med lite olja eller matlagningsspray.
Pudina paratha på stekpanna.
Paratha-rostning på gjutjärnsgrill.
  • Stapla de kokta parathasen så fort de lossnar från grillen på en tallrik, insvept i en handduk eller servett. Håll dem inslagna tills de ska serveras. Före servering, plocka varje paratha mellan båda händerna och tryck den lätt inåt för att krossa den och separera lagren. Helst bör de flesta indiska tunnbröd, inklusive pudina paratha, ätas direkt efter att du har gjort dem, men du kan lagra rester effektivt. Se förvaringsinstruktionerna nedan.

Vanliga frågor

Kan jag hoppa över vikningen och fyllningen och bara göra vanliga mintparathas med det här receptet?

Om du vill göra en vanlig paratha istället för en pudina lachha paratha, tillsätt bara en hel kopp hackad mynta i degen samt hackad chili (färs dem riktigt fint) tillsammans med caromfröna och citronsaften. Knåda degen och vila i 30 minuter innan du kavlar ut parathasen cirka sju centimeter i diameter. Stek på en het stekpanna.

Är pudina parathas friska?

Dessa parathas är gjorda av fullkornsvetemjöl och har godheten av mynta och andra enkla kryddor i sig. Du kan styra hur mycket olja du borstar på när du rostar dem (om du borstar på olja blir de krispigare). Så ja, de är väldigt hälsosamma och packade med saker som är bra för dig.

Kan jag göra dessa parathas med torkade myntablad?

Färsk mynta är att föredra men du kan säkert göra dessa parathas med torkad mynta. Byt ut myntan i degen mot 1 msk torkad mynta och använd ytterligare en matsked i fyllningen.

Gör instruktioner i förväg och förvaring

  • Förbered dig: Du kan göra degen till mintparathas och fyllningen i förväg. Förvara dem i kylen i upp till tre dagar och lägg ihop parathasen innan de äts.
  • Kyla: Parathasen håller sig i kylen i upp till tre dagar. Slå in dem i en tyghandduk och förvara i en lufttät behållare.
  • Frysa: Stapla parathasen och förvara dem i en fryssäker behållare eller fryssäker påse i upp till tre månader.
  • Uppvärmning: Värm upp parathasen på en stekpanna tills de är genomvärmda.

Fler paratha-recept du kanske gillar

Pudina parathas på en lerplatta med pickles och myntablad.

You might also like

Aloo Posto (bengalisk potatis i vallmofrösås)

Panch Phoron (bengalisk femkryddblandning)

Gobi Paratha (indiskt tunnbröd fyllt med blomkål)

Postad: 6 juni 2022 · Uppdaterat: 7 juni 2022

Se även  Veganska Keto Chocolate Chip Cookies

A pudina paratha är ett välsmakande och mintigt indiskt tunnbröd att ösa upp dals och curryrätter med.

Unna dig denna pudina paratha eller mintparatha i nordindiska stil! Den görs genom att fylla mynta och några aromatiska kryddor i vecken av ett flagigt, knaprigt tunnbröd av fullkornsvete. Sommaren, när mynta växer rikligt och erbjuder svalkande lättnad från värmen, är en bra tid att tillaga denna läckra paratha. Och om du älskar indiska tunnbröd som roti, naan och aloo paratha är detta något du definitivt kommer att vilja prova!

Pudina paratha på en lerplatta med pickles och myntablad.

Om du har ätit på en indisk restaurang är chansen stor att du har beställt en mintparatha eller pudina paratha – ett flagigt, mintfyllt tunnbröd. Den är särskilt underbar för att ösa upp kryddiga såser och curryrätter, med myntan som ett utsökt, svalkande komplement.

Det finns många sätt du kan göra ett recept på mintparatha, det enklaste är att bara blanda hackad, färsk mynta i degen innan du kavlar ut degen, som man skulle göra med spenat i detta spenatparatha-recept. Men idag kommer vi att göra denna mintparatha i stil med en lachha paratha eller khasta paratha, ett tunnbröd gjort med en speciell teknik för att vika degen för att skapa flera, flagnande lager.

Det kan låta komplicerat men i verkligheten är processen ganska lätt att bemästra (se steg för steg bilder nedan) och resultaten är otroligt bra. Vad du kommer att ha i slutet av allt är en mintparatha av högsta kvalitet i restaurangstil som du kommer att vara stolt över att äta och servera till familj och vänner.

Varför du kommer att älska detta pudina paratha-recept

  • Mynta är en underbar sommarört och du kommer att skörda alla dess läckra fördelar i denna pudina paratha. Mynta är inte bara en bra munfräschare, den har visat sig i studier förbättra matsmältningshälsa och hjärnhälsa. Det är lätt tillgängligt på marknader och om du har en grönsaksträdgård är chansen stor att du redan har lite grönmynta eller pepparmynta som växer i den (antingen fungerar i det här receptet!). Mynta är faktiskt en trädgårdsmästares glädje – den växer lätt och rikligt, ibland för rikligt. Jag lärde mig min läxa för några år sedan när min grönmynta tog över min grönsaksbädd. Jag har sedan dess börjat hålla myntan instängd i en kruka.
  • Dessa pudina parathas är läckra och mångsidiga tillräckligt för att passa till vilken curry som helst. Eller håll det enkelt och servera det bara med en indisk pickle eller raita.
  • Parathas är friska. De är gjorda av fullkornsvete och mynta och några enkla kryddor ger mer hälsosam läckerhet. Du kan också servera dem till vilken måltid som helst: de fungerar såklart utmärkt till lunch eller middag, men du kan även servera dem till frukost eller som mellanmål. Hemma hos oss är detta ett av våra favorit frukostrecept!
  • Du behöver bara sex ingredienser och de är faktiskt ganska enkla att göra. Processen att vika och rulla degen är ganska lätt när du väl har fått kläm på den, och det tar inte lång tid innan du har bemästrat receptet.
  • Alla i familjen kommer att älska dem, inklusive barn. Dessa pudina parathas är faktiskt en fantastisk frukost eller mellanmål för barn. De kommer att putsa bort dem och be om mer, garanterat!

Ingredienser

Till degen:

  • 2 dl fullkornsmjöl. Du kan använda all-purpose mjöl för en flakigare paratha, eller använd en blandning av 1 kopp fullkornsmjöl och 1 kopp fullkornsmjöl.
  • ½ kopp tätt packade färska myntablad (kallas pudina på hindi). Spearmint eller pepparmynta är båda bra, så använd det du kan hitta.
  • 1 tsk caromfrö (ajwain)
  • 1 matsked vegetabilisk olja
  • Salt att smaka

Till myntfyllningen:

  • ¾ kopp tätt packade myntablad
  • 2 gröna chilipeppar. Jalapeno eller serrano eller någon kryddig grön paprika fungerar. Om du är känslig för värme, använd mindre och kärna ur paprikan.
  • Saften av 1 citron. Ca 2 matskedar. Detta hjälper till att lägga till smak och förhindrar också att myntan mörknar. Du kan använda en tesked chaat masala-pulver istället för citronen.
  • 2 matskedar vegetabilisk olja
  • Salt att smaka
Pudina parathas skiktad på en jordplatta med pickles.

Hur man gör pudina paratha

Gör degen:

  • Lägg alla ingredienserna till degen i en stor skål eller skålen med en stavmixer. Om du är ny på detta kanske du vill göra detta för hand de första gångerna så att du får en bättre känsla för degen och rätt konsistens.
  • Gnid in mjölet i oljan med fingertopparna så att du får en grynig konsistens. Detta hjälper till att göra tunnbrödet fläckigare.
Se även  Aloo Tikki
Ingredienser för paratha-deg i mixerskål.
Mjöl blandat med olja, örter och kryddor i skål.
  • Ringla nu långsamt ner vattnet i mjölet och knåda tills en stel men smidig och smidig deg bildas. Om du använder en stående mixer, knåda i 2-3 minuter på medelhastighet när degen går ihop. Se till att inte överfukta degen eftersom en mjuk deg blir svår att kavla ut. Jag behöver vanligtvis ungefär en kopp till en och en halv kopp vatten beroende på vädret.
  • Lägg degen i en lufttät behållare och ställ åt sidan medan du gör mintfyllningen.
Deg för mintparatha i skål.
Stel men smidig och smidig deg.

Gör fyllningen:

  • Lägg alla ingredienser till fyllningen i en mixerskål och mixa tills en grov, pestoliknande pasta bildas. Avsätta.
Pudina fyllning ingredienser i mixer skål.
Myntfyllning efter mixning i mixerskål.

Koka paratha:

  • Dela degen i 12 lika stora bitar. Rulla var och en till en slät boll. Täck med en trasa handduk.
  • Ta en degboll och pudra den med mjöl. Rulla den till en stor runda, cirka 10 tum i diameter.
Degboll på rullbräda.
Kavlade ut paratha-deg.
  • Använd en pensel eller sked, ös ut ungefär en tesked av myntfyllningen och pensla den över hela ytan på den utrullade parathatan.
  • Lyft nu ena kanten av parathatan och vik den över sig själv, som du skulle göra om du gjorde en veckad pappersfläkt. Fortsätt göra detta tills du har en lång, räfflad degremsa. Nyp ihop kanterna för att täta dem.
Pensla myntaolja över den rullade parathatan.
Veckning av remsan av paratha-deg.
Veckad remsa av paratha-deg.
Nyp kanterna för att täta.
  • Börja i ena änden, linda ihop remsan till en snäv cirkel. Stoppa den andra änden under cirkeln och nyp för att försegla. Om du inte har en tät försegling kan parathatan lossna när du rullar den.
  • Pudra cirkeln av deg med mjöl och rulla den försiktigt till en paratha som inte är mer än 5 tum i diameter. Paratha ska vara ganska tjock. Om du gör den för tunn får du inte de flagnande lagren.
Kyla parathaen med pudinafyllning.
Ringad paratha-deg med myntfyllning.
Mint paratha rullade en andra och sista gång.
  • Rosta paratha på en het gjutjärnsgrill eller non-stick stekpanna tills gyllenbruna fläckar syns på båda sidor. Pensla med lite olja eller matlagningsspray.
Pudina paratha på stekpanna.
Paratha-rostning på gjutjärnsgrill.
  • Stapla de kokta parathasen så fort de lossnar från grillen på en tallrik, insvept i en handduk eller servett. Håll dem inslagna tills de ska serveras. Före servering, plocka varje paratha mellan båda händerna och tryck den lätt inåt för att krossa den och separera lagren. Helst bör de flesta indiska tunnbröd, inklusive pudina paratha, ätas direkt efter att du har gjort dem, men du kan lagra rester effektivt. Se förvaringsinstruktionerna nedan.

Vanliga frågor

Kan jag hoppa över vikningen och fyllningen och bara göra vanliga mintparathas med det här receptet?

Om du vill göra en vanlig paratha istället för en pudina lachha paratha, tillsätt bara en hel kopp hackad mynta i degen samt hackad chili (färs dem riktigt fint) tillsammans med caromfröna och citronsaften. Knåda degen och vila i 30 minuter innan du kavlar ut parathasen cirka sju centimeter i diameter. Stek på en het stekpanna.

Är pudina parathas friska?

Dessa parathas är gjorda av fullkornsvetemjöl och har godheten av mynta och andra enkla kryddor i sig. Du kan styra hur mycket olja du borstar på när du rostar dem (om du borstar på olja blir de krispigare). Så ja, de är väldigt hälsosamma och packade med saker som är bra för dig.

Kan jag göra dessa parathas med torkade myntablad?

Färsk mynta är att föredra men du kan säkert göra dessa parathas med torkad mynta. Byt ut myntan i degen mot 1 msk torkad mynta och använd ytterligare en matsked i fyllningen.

Gör instruktioner i förväg och förvaring

  • Förbered dig: Du kan göra degen till mintparathas och fyllningen i förväg. Förvara dem i kylen i upp till tre dagar och lägg ihop parathasen innan de äts.
  • Kyla: Parathasen håller sig i kylen i upp till tre dagar. Slå in dem i en tyghandduk och förvara i en lufttät behållare.
  • Frysa: Stapla parathasen och förvara dem i en fryssäker behållare eller fryssäker påse i upp till tre månader.
  • Uppvärmning: Värm upp parathasen på en stekpanna tills de är genomvärmda.

Fler paratha-recept du kanske gillar

Pudina parathas på en lerplatta med pickles och myntablad.
Tags: MintParathaPudina
Previous Post

Ramlade av dietvagnen? Så här återställer du dig

Next Post

Bästa veganska restaurangerna i London

Related Posts

Aloo Posto (bengalisk potatis i vallmofrösås)
Vegan

Aloo Posto (bengalisk potatis i vallmofrösås)

juni 21, 2023
Panch Phoron (bengalisk femkryddblandning)
Vegan

Panch Phoron (bengalisk femkryddblandning)

juni 17, 2023
Gobi Paratha (indiskt tunnbröd fyllt med blomkål)
Vegan

Gobi Paratha (indiskt tunnbröd fyllt med blomkål)

juni 12, 2023
Kikärttagine
Vegan

Kikärttagine

juni 9, 2023
Ras el Hanout
Vegan

Ras el Hanout

juni 4, 2023
Next Post
Bästa veganska restaurangerna i London

Bästa veganska restaurangerna i London

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderad

Vegansk ”Eggnog” French Toast

Vegansk ”Eggnog” French Toast

september 28, 2022
Grillade benfria fläskkotletter – Kalyns kök

Grillade benfria fläskkotletter – Kalyns kök

augusti 22, 2022

Kategorier

  • Fitness
  • Keto
  • Nutrition
  • Paleo
  • Proteins
  • Uncategorized
  • Vegan
  • Weightloss

Don't miss it

flyttfirma med kostnadsfriaofferter
Fitness

flyttfirma med kostnadsfriaofferter

september 19, 2023
Är fasta hälsosamt?  Här är vad kvinnor borde veta
Nutrition

Är fasta hälsosamt? Här är vad kvinnor borde veta

juli 25, 2023
Hur man förlorar magfett efter 50, säger experter
Weightloss

Hur man förlorar magfett efter 50, säger experter

juli 24, 2023
Vill du gå ner 10 pund på en månad?  Prova dessa träningstips
Weightloss

Vill du gå ner 10 pund på en månad? Prova dessa träningstips

juli 23, 2023
10 bästa 100-kalorisnacks för viktminskning
Weightloss

10 bästa 100-kalorisnacks för viktminskning

juli 23, 2023
10 sätt att tappa magfett, säger experter
Weightloss

10 sätt att tappa magfett, säger experter

juli 22, 2023

Handla om

Webbplatsen strävar efter att utbilda individer i att göra kloka val om näring, vitaminer och kosttillskott, kost och mer.

Kategorier

  • Fitness
  • Keto
  • Nutrition
  • Paleo
  • Proteins
  • Uncategorized
  • Vegan
  • Weightloss

Senaste inlägget

  • flyttfirma med kostnadsfriaofferter
  • Är fasta hälsosamt? Här är vad kvinnor borde veta
  • Hur man förlorar magfett efter 50, säger experter

Nyhetsbrev

  • Kontakt
  • Integritetspolicy
  • Allmänna Villkor

© 2022 Alla rättigheter förbehållna.

No Result
View All Result
  • Home
  • Keto
  • Vegan
  • Paleo
  • Nutrition
  • Proteins
  • Fitness
  • Weightloss

© 2022 Alla rättigheter förbehållna.