A pudina paratha är ett välsmakande och mintigt indiskt tunnbröd att ösa upp dals och curryrätter med.
Unna dig denna pudina paratha eller mintparatha i nordindiska stil! Den görs genom att fylla mynta och några aromatiska kryddor i vecken av ett flagigt, knaprigt tunnbröd av fullkornsvete. Sommaren, när mynta växer rikligt och erbjuder svalkande lättnad från värmen, är en bra tid att tillaga denna läckra paratha. Och om du älskar indiska tunnbröd som roti, naan och aloo paratha är detta något du definitivt kommer att vilja prova!

Om du har ätit på en indisk restaurang är chansen stor att du har beställt en mintparatha eller pudina paratha – ett flagigt, mintfyllt tunnbröd. Den är särskilt underbar för att ösa upp kryddiga såser och curryrätter, med myntan som ett utsökt, svalkande komplement.
Det finns många sätt du kan göra ett recept på mintparatha, det enklaste är att bara blanda hackad, färsk mynta i degen innan du kavlar ut degen, som man skulle göra med spenat i detta spenatparatha-recept. Men idag kommer vi att göra denna mintparatha i stil med en lachha paratha eller khasta paratha, ett tunnbröd gjort med en speciell teknik för att vika degen för att skapa flera, flagnande lager.
Det kan låta komplicerat men i verkligheten är processen ganska lätt att bemästra (se steg för steg bilder nedan) och resultaten är otroligt bra. Vad du kommer att ha i slutet av allt är en mintparatha av högsta kvalitet i restaurangstil som du kommer att vara stolt över att äta och servera till familj och vänner.
Varför du kommer att älska detta pudina paratha-recept
- Mynta är en underbar sommarört och du kommer att skörda alla dess läckra fördelar i denna pudina paratha. Mynta är inte bara en bra munfräschare, den har visat sig i studier förbättra matsmältningshälsa och hjärnhälsa. Det är lätt tillgängligt på marknader och om du har en grönsaksträdgård är chansen stor att du redan har lite grönmynta eller pepparmynta som växer i den (antingen fungerar i det här receptet!). Mynta är faktiskt en trädgårdsmästares glädje – den växer lätt och rikligt, ibland för rikligt. Jag lärde mig min läxa för några år sedan när min grönmynta tog över min grönsaksbädd. Jag har sedan dess börjat hålla myntan instängd i en kruka.
- Dessa pudina parathas är läckra och mångsidiga tillräckligt för att passa till vilken curry som helst. Eller håll det enkelt och servera det bara med en indisk pickle eller raita.
- Parathas är friska. De är gjorda av fullkornsvete och mynta och några enkla kryddor ger mer hälsosam läckerhet. Du kan också servera dem till vilken måltid som helst: de fungerar såklart utmärkt till lunch eller middag, men du kan även servera dem till frukost eller som mellanmål. Hemma hos oss är detta ett av våra favorit frukostrecept!
- Du behöver bara sex ingredienser och de är faktiskt ganska enkla att göra. Processen att vika och rulla degen är ganska lätt när du väl har fått kläm på den, och det tar inte lång tid innan du har bemästrat receptet.
- Alla i familjen kommer att älska dem, inklusive barn. Dessa pudina parathas är faktiskt en fantastisk frukost eller mellanmål för barn. De kommer att putsa bort dem och be om mer, garanterat!
Ingredienser
Till degen:
- 2 dl fullkornsmjöl. Du kan använda all-purpose mjöl för en flakigare paratha, eller använd en blandning av 1 kopp fullkornsmjöl och 1 kopp fullkornsmjöl.
- ½ kopp tätt packade färska myntablad (kallas pudina på hindi). Spearmint eller pepparmynta är båda bra, så använd det du kan hitta.
- 1 tsk caromfrö (ajwain)
- 1 matsked vegetabilisk olja
- Salt att smaka
Till myntfyllningen:
- ¾ kopp tätt packade myntablad
- 2 gröna chilipeppar. Jalapeno eller serrano eller någon kryddig grön paprika fungerar. Om du är känslig för värme, använd mindre och kärna ur paprikan.
- Saften av 1 citron. Ca 2 matskedar. Detta hjälper till att lägga till smak och förhindrar också att myntan mörknar. Du kan använda en tesked chaat masala-pulver istället för citronen.
- 2 matskedar vegetabilisk olja
- Salt att smaka

Hur man gör pudina paratha
Gör degen:
- Lägg alla ingredienserna till degen i en stor skål eller skålen med en stavmixer. Om du är ny på detta kanske du vill göra detta för hand de första gångerna så att du får en bättre känsla för degen och rätt konsistens.
- Gnid in mjölet i oljan med fingertopparna så att du får en grynig konsistens. Detta hjälper till att göra tunnbrödet fläckigare.


- Ringla nu långsamt ner vattnet i mjölet och knåda tills en stel men smidig och smidig deg bildas. Om du använder en stående mixer, knåda i 2-3 minuter på medelhastighet när degen går ihop. Se till att inte överfukta degen eftersom en mjuk deg blir svår att kavla ut. Jag behöver vanligtvis ungefär en kopp till en och en halv kopp vatten beroende på vädret.
- Lägg degen i en lufttät behållare och ställ åt sidan medan du gör mintfyllningen.

Gör fyllningen:
- Lägg alla ingredienser till fyllningen i en mixerskål och mixa tills en grov, pestoliknande pasta bildas. Avsätta.


Koka paratha:
- Dela degen i 12 lika stora bitar. Rulla var och en till en slät boll. Täck med en trasa handduk.
- Ta en degboll och pudra den med mjöl. Rulla den till en stor runda, cirka 10 tum i diameter.


- Använd en pensel eller sked, ös ut ungefär en tesked av myntfyllningen och pensla den över hela ytan på den utrullade parathatan.
- Lyft nu ena kanten av parathatan och vik den över sig själv, som du skulle göra om du gjorde en veckad pappersfläkt. Fortsätt göra detta tills du har en lång, räfflad degremsa. Nyp ihop kanterna för att täta dem.



- Börja i ena änden, linda ihop remsan till en snäv cirkel. Stoppa den andra änden under cirkeln och nyp för att försegla. Om du inte har en tät försegling kan parathatan lossna när du rullar den.
- Pudra cirkeln av deg med mjöl och rulla den försiktigt till en paratha som inte är mer än 5 tum i diameter. Paratha ska vara ganska tjock. Om du gör den för tunn får du inte de flagnande lagren.



- Rosta paratha på en het gjutjärnsgrill eller non-stick stekpanna tills gyllenbruna fläckar syns på båda sidor. Pensla med lite olja eller matlagningsspray.


- Stapla de kokta parathasen så fort de lossnar från grillen på en tallrik, insvept i en handduk eller servett. Håll dem inslagna tills de ska serveras. Före servering, plocka varje paratha mellan båda händerna och tryck den lätt inåt för att krossa den och separera lagren. Helst bör de flesta indiska tunnbröd, inklusive pudina paratha, ätas direkt efter att du har gjort dem, men du kan lagra rester effektivt. Se förvaringsinstruktionerna nedan.
Vanliga frågor
Om du vill göra en vanlig paratha istället för en pudina lachha paratha, tillsätt bara en hel kopp hackad mynta i degen samt hackad chili (färs dem riktigt fint) tillsammans med caromfröna och citronsaften. Knåda degen och vila i 30 minuter innan du kavlar ut parathasen cirka sju centimeter i diameter. Stek på en het stekpanna.
Dessa parathas är gjorda av fullkornsvetemjöl och har godheten av mynta och andra enkla kryddor i sig. Du kan styra hur mycket olja du borstar på när du rostar dem (om du borstar på olja blir de krispigare). Så ja, de är väldigt hälsosamma och packade med saker som är bra för dig.
Färsk mynta är att föredra men du kan säkert göra dessa parathas med torkad mynta. Byt ut myntan i degen mot 1 msk torkad mynta och använd ytterligare en matsked i fyllningen.
Gör instruktioner i förväg och förvaring
- Förbered dig: Du kan göra degen till mintparathas och fyllningen i förväg. Förvara dem i kylen i upp till tre dagar och lägg ihop parathasen innan de äts.
- Kyla: Parathasen håller sig i kylen i upp till tre dagar. Slå in dem i en tyghandduk och förvara i en lufttät behållare.
- Frysa: Stapla parathasen och förvara dem i en fryssäker behållare eller fryssäker påse i upp till tre månader.
- Uppvärmning: Värm upp parathasen på en stekpanna tills de är genomvärmda.
Fler paratha-recept du kanske gillar

A pudina paratha är ett välsmakande och mintigt indiskt tunnbröd att ösa upp dals och curryrätter med.
Unna dig denna pudina paratha eller mintparatha i nordindiska stil! Den görs genom att fylla mynta och några aromatiska kryddor i vecken av ett flagigt, knaprigt tunnbröd av fullkornsvete. Sommaren, när mynta växer rikligt och erbjuder svalkande lättnad från värmen, är en bra tid att tillaga denna läckra paratha. Och om du älskar indiska tunnbröd som roti, naan och aloo paratha är detta något du definitivt kommer att vilja prova!

Om du har ätit på en indisk restaurang är chansen stor att du har beställt en mintparatha eller pudina paratha – ett flagigt, mintfyllt tunnbröd. Den är särskilt underbar för att ösa upp kryddiga såser och curryrätter, med myntan som ett utsökt, svalkande komplement.
Det finns många sätt du kan göra ett recept på mintparatha, det enklaste är att bara blanda hackad, färsk mynta i degen innan du kavlar ut degen, som man skulle göra med spenat i detta spenatparatha-recept. Men idag kommer vi att göra denna mintparatha i stil med en lachha paratha eller khasta paratha, ett tunnbröd gjort med en speciell teknik för att vika degen för att skapa flera, flagnande lager.
Det kan låta komplicerat men i verkligheten är processen ganska lätt att bemästra (se steg för steg bilder nedan) och resultaten är otroligt bra. Vad du kommer att ha i slutet av allt är en mintparatha av högsta kvalitet i restaurangstil som du kommer att vara stolt över att äta och servera till familj och vänner.
Varför du kommer att älska detta pudina paratha-recept
- Mynta är en underbar sommarört och du kommer att skörda alla dess läckra fördelar i denna pudina paratha. Mynta är inte bara en bra munfräschare, den har visat sig i studier förbättra matsmältningshälsa och hjärnhälsa. Det är lätt tillgängligt på marknader och om du har en grönsaksträdgård är chansen stor att du redan har lite grönmynta eller pepparmynta som växer i den (antingen fungerar i det här receptet!). Mynta är faktiskt en trädgårdsmästares glädje – den växer lätt och rikligt, ibland för rikligt. Jag lärde mig min läxa för några år sedan när min grönmynta tog över min grönsaksbädd. Jag har sedan dess börjat hålla myntan instängd i en kruka.
- Dessa pudina parathas är läckra och mångsidiga tillräckligt för att passa till vilken curry som helst. Eller håll det enkelt och servera det bara med en indisk pickle eller raita.
- Parathas är friska. De är gjorda av fullkornsvete och mynta och några enkla kryddor ger mer hälsosam läckerhet. Du kan också servera dem till vilken måltid som helst: de fungerar såklart utmärkt till lunch eller middag, men du kan även servera dem till frukost eller som mellanmål. Hemma hos oss är detta ett av våra favorit frukostrecept!
- Du behöver bara sex ingredienser och de är faktiskt ganska enkla att göra. Processen att vika och rulla degen är ganska lätt när du väl har fått kläm på den, och det tar inte lång tid innan du har bemästrat receptet.
- Alla i familjen kommer att älska dem, inklusive barn. Dessa pudina parathas är faktiskt en fantastisk frukost eller mellanmål för barn. De kommer att putsa bort dem och be om mer, garanterat!
Ingredienser
Till degen:
- 2 dl fullkornsmjöl. Du kan använda all-purpose mjöl för en flakigare paratha, eller använd en blandning av 1 kopp fullkornsmjöl och 1 kopp fullkornsmjöl.
- ½ kopp tätt packade färska myntablad (kallas pudina på hindi). Spearmint eller pepparmynta är båda bra, så använd det du kan hitta.
- 1 tsk caromfrö (ajwain)
- 1 matsked vegetabilisk olja
- Salt att smaka
Till myntfyllningen:
- ¾ kopp tätt packade myntablad
- 2 gröna chilipeppar. Jalapeno eller serrano eller någon kryddig grön paprika fungerar. Om du är känslig för värme, använd mindre och kärna ur paprikan.
- Saften av 1 citron. Ca 2 matskedar. Detta hjälper till att lägga till smak och förhindrar också att myntan mörknar. Du kan använda en tesked chaat masala-pulver istället för citronen.
- 2 matskedar vegetabilisk olja
- Salt att smaka

Hur man gör pudina paratha
Gör degen:
- Lägg alla ingredienserna till degen i en stor skål eller skålen med en stavmixer. Om du är ny på detta kanske du vill göra detta för hand de första gångerna så att du får en bättre känsla för degen och rätt konsistens.
- Gnid in mjölet i oljan med fingertopparna så att du får en grynig konsistens. Detta hjälper till att göra tunnbrödet fläckigare.


- Ringla nu långsamt ner vattnet i mjölet och knåda tills en stel men smidig och smidig deg bildas. Om du använder en stående mixer, knåda i 2-3 minuter på medelhastighet när degen går ihop. Se till att inte överfukta degen eftersom en mjuk deg blir svår att kavla ut. Jag behöver vanligtvis ungefär en kopp till en och en halv kopp vatten beroende på vädret.
- Lägg degen i en lufttät behållare och ställ åt sidan medan du gör mintfyllningen.

Gör fyllningen:
- Lägg alla ingredienser till fyllningen i en mixerskål och mixa tills en grov, pestoliknande pasta bildas. Avsätta.


Koka paratha:
- Dela degen i 12 lika stora bitar. Rulla var och en till en slät boll. Täck med en trasa handduk.
- Ta en degboll och pudra den med mjöl. Rulla den till en stor runda, cirka 10 tum i diameter.


- Använd en pensel eller sked, ös ut ungefär en tesked av myntfyllningen och pensla den över hela ytan på den utrullade parathatan.
- Lyft nu ena kanten av parathatan och vik den över sig själv, som du skulle göra om du gjorde en veckad pappersfläkt. Fortsätt göra detta tills du har en lång, räfflad degremsa. Nyp ihop kanterna för att täta dem.



- Börja i ena änden, linda ihop remsan till en snäv cirkel. Stoppa den andra änden under cirkeln och nyp för att försegla. Om du inte har en tät försegling kan parathatan lossna när du rullar den.
- Pudra cirkeln av deg med mjöl och rulla den försiktigt till en paratha som inte är mer än 5 tum i diameter. Paratha ska vara ganska tjock. Om du gör den för tunn får du inte de flagnande lagren.



- Rosta paratha på en het gjutjärnsgrill eller non-stick stekpanna tills gyllenbruna fläckar syns på båda sidor. Pensla med lite olja eller matlagningsspray.


- Stapla de kokta parathasen så fort de lossnar från grillen på en tallrik, insvept i en handduk eller servett. Håll dem inslagna tills de ska serveras. Före servering, plocka varje paratha mellan båda händerna och tryck den lätt inåt för att krossa den och separera lagren. Helst bör de flesta indiska tunnbröd, inklusive pudina paratha, ätas direkt efter att du har gjort dem, men du kan lagra rester effektivt. Se förvaringsinstruktionerna nedan.
Vanliga frågor
Om du vill göra en vanlig paratha istället för en pudina lachha paratha, tillsätt bara en hel kopp hackad mynta i degen samt hackad chili (färs dem riktigt fint) tillsammans med caromfröna och citronsaften. Knåda degen och vila i 30 minuter innan du kavlar ut parathasen cirka sju centimeter i diameter. Stek på en het stekpanna.
Dessa parathas är gjorda av fullkornsvetemjöl och har godheten av mynta och andra enkla kryddor i sig. Du kan styra hur mycket olja du borstar på när du rostar dem (om du borstar på olja blir de krispigare). Så ja, de är väldigt hälsosamma och packade med saker som är bra för dig.
Färsk mynta är att föredra men du kan säkert göra dessa parathas med torkad mynta. Byt ut myntan i degen mot 1 msk torkad mynta och använd ytterligare en matsked i fyllningen.
Gör instruktioner i förväg och förvaring
- Förbered dig: Du kan göra degen till mintparathas och fyllningen i förväg. Förvara dem i kylen i upp till tre dagar och lägg ihop parathasen innan de äts.
- Kyla: Parathasen håller sig i kylen i upp till tre dagar. Slå in dem i en tyghandduk och förvara i en lufttät behållare.
- Frysa: Stapla parathasen och förvara dem i en fryssäker behållare eller fryssäker påse i upp till tre månader.
- Uppvärmning: Värm upp parathasen på en stekpanna tills de är genomvärmda.
Fler paratha-recept du kanske gillar
