Lassi träffa Baklava! Denna krämiga, söta men uppfriskande baklava-inspirerade lassi med pistagenötter, citron, kanel och mjölkfri yoghurt är den perfekta drycken för att kyla ner dig en varm dag. Se det som en indisk milkshake med en mellanösterntvist.
Kallar alla lassiälskare: Här är en fräsch, somrig snurr på en av mina favoritdesserter genom tiderna: Baklava! Har du någonsin provat det? Det är en söt dessert gjord av lager av fläckig filodeg fylld med krossade pistagenötter och/eller valnötter och sötad med sirap.
Jag tog smakerna från denna läckra mellanösterndessert – citron, kanel och så klart pistagenötter – och kombinerade dem till en läcker uppfriskande indisk lassi som är perfekt för en varm dag.
Vad är en lassi?
Lassis är en uppfriskande blandad dryck som kommer från Punjab-regionen. Den är vanligtvis gjord med dahi (yoghurt), vatten, kryddor och ibland mynta eller frukt för att ge lite smak. Det är i grunden en yoghurtbaserad milkshake eller smoothie.
Lassis finns i alla möjliga smaker, vissa är salta, medan andra är söta. Du kanske har provat den mest populära varianten – mango lassi – på indiska restauranger. Denna citronpistaschlassi är min nya favoritsmak! Du måste prova det!
Om du frågar mig när som helst är det en bra tid för en Lassi men det är särskilt lugnande efter en kryddig curry. Så nästa gång du letar efter en lätt dessertdrink för att avsluta en kryddig måltid kan Lassi vara drinken du letar efter.
Mer uppfriskande drycker:

Skriv ut recept
Baklava Pistachio Lassi
Lassi möter baklava! Denna krämiga, söta men uppfriskande baklava-inspirerade lassi med pistagenötter, citron, kanel och mjölkfri yoghurt är den perfekta drycken för att kyla ner dig en varm dag. Se det som en indisk milkshake med en mellanösterntvist.
Serveringar: 1
Kalorier: 523kcal
Ingredienser
- 1 kopp (240 ml) icke-mejerimjölk
- 2 matskedar pistage plus mer till garnering
- 2 matskedar mandelmjöl valfritt
- 6-7 datum
- Skal av ½ citron
- ½ tesked kanel
- 1 kopp (245 g) icke-mejeriyoghurt
- 1 matsked lönnsirap eller socker valfritt efter behov
Instruktioner
-
Tillsätt mjölken, nötterna, mandelmjölet och dadlarna i en mixer och mixa i en minut och låt det sedan sitta i 5 minuter och upprepa sedan 3 eller 4 gånger tills alla nötter är väl blandade.
-
Tillsätt sedan yoghurt, citronskal och kanel och mixa igen.
-
Smaka av och justera smak, tillsätt mer lönnsirap eller socker om du vill ha det sötare.
-
Häll sedan över den i minst ½ glas fyllda med isbitar och servera.
-
Detta gör en riktigt tjock lassi. Du kan lägga till isbitar i blandningen när du tillsätter yoghurt för att blanda in lite så att den blir lite lättare.
Anteckningar
Variationssmak: tillsätt lite vanilj.
Näring
Näringsinnehåll
Baklava Pistachio Lassi
Belopp per portion
Kalorier 523
Kalorier från fett 189
% Dagligt värde*
Fett 21g32 %
Mättat fett 2g13 %
Fleromättat fett 4g
Enkelomättat fett 5g
Natrium 357mg16 %
Kalium 479mg14 %
Kolhydrater 76g25 %
Fiber 9g38 %
Socker 53 g59 %
Protein 14g28 %
Vitamin A 69IU1 %
C-vitamin 31mg38 %
Kalcium 693mg69 %
Järn 2 mg11 %
* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.
Ingredienser:
- mjölkfri mjölk – använd din favoritsort, jag gillar mandel eller havre
- Jag gillar att använda pistagenötter till min baklava så jag valde dem också för att göra min lassi men valnötter eller en blandning av valnötter och pistagenötter skulle också fungera
- mandelmjöl ger lite mer nötsmak. Jag använder den istället för valnötter eftersom de kan ge en stark smak
- Jag lägger till några dadlar för sötmans skull – Medjool-dadlar smälter ihop enklast
- citron och kanel är avgörande för den typiska baklavasmaken
- använd din favorityoghurt utan mejeri till det här receptet – vanlig gör att smakerna sticker ut mest men om du föredrar vanilj, använd den
- för lite extra sötma lägger jag till en liten mängd lönnsirap i slutet, men beroende på din smak kanske du inte behöver det. Smaka av lassin när du mixar den
Tips:
- Om du vill ha en mer milkshake-liknande konsistens och det är en varm dag, blanda antingen i lite is också eller servera över isbitar.
- För en skummig konsistens, tillsätt lite kolsyrat vatten när du mixar
- Jag gillar att lägga till lite vanilj här men kardemumma är också ett bra tillskott och passar så bra till pistagenötterna
- Om du inte har några pistagenötter, använd råa valnötter istället
Hur man gör Baklava Lassi
Tillsätt mjölk, nötter, mandelmjöl och dadlar i en mixer och mixa i en minut och låt det sedan sitta i 5 minuter, upprepa sedan 3 eller 4 gånger tills alla nötter är väl blandade.
Tillsätt sedan yoghurt, citronskal och kanel och mixa igen.
Smaka av och justera smak, tillsätt mer lönnsirap eller socker om du vill ha det sötare.
Detta pistachio lassi recept gör en riktigt tjock och rik lassi. Om du vill lätta upp, tillsätt isbitar i blandningen när du tillsätter yoghurten för att blanda in lite så att den blir lite ljusare.