Panchforon är en indisk hel kryddblandning som tillför en kalejdoskopisk smakblandning till rätter från östra Indien, Nepal och Bangladesh. Receptet tar bara fem minuter att sätta ihop, utan att steka och blanda!

Vad är panchforon?
Panch phoron (även kallad paanch phoron eller panch phoran) är en hel kryddblandning som används i köket i östra indiska stater som Västbengalen, Assam och Orissa, och i angränsande Nepal och Bangladesh. ”Panch phoron” översätts bokstavligen från bengaliska till ”fem tempererande kryddor”, där de fem kryddorna är spiskummin, fänkålsfrön, nigellafrön, bockhornsklöverfrön och svarta senapsfrön (vissa bengaler använder radhuni, frön från vild selleri, istället för senap ) .
Varje krydda bidrar med en specifik smak till blandningen och tillsammans arbetar dessa distinkta smaker sin alkemi för att skapa mat som smakar inget annat än magiskt.
Fänkål är lakritsliknande, med en skarp sötma. Bockhornsklöverfrön är bittra, med en söt underton. Kumminfrön är jordnära och senapsfrön är nötaktiga. Nigella frön bidrar med en löksmak (de kallas också lökfrön av denna anledning även om de inte kommer från lök).
Bengali panch phoron är tänkt att vara en hel kryddblandning, till skillnad från andra indiska kryddblandningar som garam masala-pulver eller currypulver, som blandas. Men när fröna av panchforon sprudlar i olja skickar de alla dessa underbara smaker in i den oljan och in i resten av maträtten. Denna livliga smakblandning fungerar underbart i enkla rätter som Aloo Posto och denna bengaliska Dal gjord med röda linser.
De fem kryddorna
Var och en av de fem kryddorna i denna panchforon-kryddblandning erbjuder stora hälsofördelar tillsammans med läcker smak. Hoppa över till receptkortet för exakta mängder av varje krydda.
- Fänkålsfrön (mouri/saunf/sombu). Det här är de små gröna fröna från fänkålsplantan som ser lite ut som gröntonad spiskummin. De har en underbart lakritsliknande smak och används som munfräschare efter måltider i Indien. Fänkålsfrön hjälper matsmältningen, minskar luftvägsbesvär och har cancerbekämpande egenskaper.
- Kummin frön (jeera/jeeragam). Kummin ger maten en jordnära och varm arom och är särskilt underbar i rätter som detta jeera ris och jeera aloo. Kummin är rikt på antioxidanter, hjälper till att kontrollera blodsockret och hjälper till att avvärja cancer och matsmältningsproblem, bland andra fördelar.
- Svarta senapsfrön (shorshe/sarson/rai/kadagu). De små fröna från senapsväxten är skarpt kryddiga och nötiga. Se till att du använder bruna senapsfrön eller svarta senapsfrön i all indisk matlagning, inte den gula varianten. Svarta senapsfrön har en mängd viktiga mineraler och är särskilt bra för matsmältningssystemet och andningsorganen.
- Nigella frön (kalojeera/kalonji). Nigella frön har en kryddig, skarp smak, ungefär som lökens. Nigella skyddar kroppen från cellskador från fria radikaler och kan hjälpa till att skydda hjärnan, bland flera dokumenterade fördelar.
- Bockhornsklöver frön (methi/vendhayam). Bockhornsklöverfrön, som används i den etiopiska berbere kryddblandningen och i indiska rätter som dosa och idli, är övervägande bittra, med en djup, söt underton. Methi frön har enorma fördelar för matsmältnings hälsa. De är också kända för att minska blodsockernivåer och kolesterol.
Hur man gör panchforon

Lägg de fem kryddorna för panchphoron i en skål.

Blanda och förvara i en lufttät burk tills den ska användas.

Proffstips
- Nyckeln till att göra en bra, balanserad panchforon är att använda samma kvantitet (i volym) av vart och ett av fröna. I mitt recept använder jag två teskedar av varje. Bli inte frestad att skära ner på en krydda bara för att du inte gillar smaken av en enskild krydda, annars kommer du att slänga hela kryddblandningen.
Vanliga frågor om recept
Panch phoron har toner av lakritsliknande sötma från fänkål kombinerat med kryddan och värmen från senapsfrön, jordnära toner av spiskummin, behagliga skarpa toner från nigella och den bittersöta smaken av bockhornsklöver. Det är en levande, slående smak och den ger maten en magisk kvalitet. Panchforon används ofta som en inläggningskrydda och det är det som ger indiska pickles deras fantastiska smak.
Panchforon används för att göra dals (linser), grönsaker och grytor. Du kan lägga till den i denna limegurka eller till denna morotsinläggning. Jag kommer också att dela med dig härnäst av ett enkelt potatisrecept, kallat Aloo Posto, där panchforonen utövar sin magi.
Panchforon är en tempererande krydda, så den bör läggas till de flesta recept redan i början, under ”tadka”-fasen. Detta skulle tillåta kryddorna att blomma och släppa ut sina eteriska oljor i pannan. Det skulle vanligtvis läggas till het olja och när senapsfröna krackelerar och sprattlar, skulle du fortsätta med resten av receptet.
Panch phoron bör förvaras i en lufttät burk på en mörk, sval, torr plats, som ett köksskåp, borta från direkt solljus. Eftersom det är en hel kryddblandning har den längre hållbarhet än vad en kryddblandning i pulverform skulle ha, men den förbrukas bäst inom ett år.
Fler indiska kryddblandningsrecept

Om du älskar detta panchforonrecept, kolla in andra indiska veganrecept på Holy Cow Vegan!
Panchforon är en indisk hel kryddblandning som tillför en kalejdoskopisk smakblandning till rätter från östra Indien, Nepal och Bangladesh. Receptet tar bara fem minuter att sätta ihop, utan att steka och blanda!

Vad är panchforon?
Panch phoron (även kallad paanch phoron eller panch phoran) är en hel kryddblandning som används i köket i östra indiska stater som Västbengalen, Assam och Orissa, och i angränsande Nepal och Bangladesh. ”Panch phoron” översätts bokstavligen från bengaliska till ”fem tempererande kryddor”, där de fem kryddorna är spiskummin, fänkålsfrön, nigellafrön, bockhornsklöverfrön och svarta senapsfrön (vissa bengaler använder radhuni, frön från vild selleri, istället för senap ) .
Varje krydda bidrar med en specifik smak till blandningen och tillsammans arbetar dessa distinkta smaker sin alkemi för att skapa mat som smakar inget annat än magiskt.
Fänkål är lakritsliknande, med en skarp sötma. Bockhornsklöverfrön är bittra, med en söt underton. Kumminfrön är jordnära och senapsfrön är nötaktiga. Nigella frön bidrar med en löksmak (de kallas också lökfrön av denna anledning även om de inte kommer från lök).
Bengali panch phoron är tänkt att vara en hel kryddblandning, till skillnad från andra indiska kryddblandningar som garam masala-pulver eller currypulver, som blandas. Men när fröna av panchforon sprudlar i olja skickar de alla dessa underbara smaker in i den oljan och in i resten av maträtten. Denna livliga smakblandning fungerar underbart i enkla rätter som Aloo Posto och denna bengaliska Dal gjord med röda linser.
De fem kryddorna
Var och en av de fem kryddorna i denna panchforon-kryddblandning erbjuder stora hälsofördelar tillsammans med läcker smak. Hoppa över till receptkortet för exakta mängder av varje krydda.
- Fänkålsfrön (mouri/saunf/sombu). Det här är de små gröna fröna från fänkålsplantan som ser lite ut som gröntonad spiskummin. De har en underbart lakritsliknande smak och används som munfräschare efter måltider i Indien. Fänkålsfrön hjälper matsmältningen, minskar luftvägsbesvär och har cancerbekämpande egenskaper.
- Kummin frön (jeera/jeeragam). Kummin ger maten en jordnära och varm arom och är särskilt underbar i rätter som detta jeera ris och jeera aloo. Kummin är rikt på antioxidanter, hjälper till att kontrollera blodsockret och hjälper till att avvärja cancer och matsmältningsproblem, bland andra fördelar.
- Svarta senapsfrön (shorshe/sarson/rai/kadagu). De små fröna från senapsväxten är skarpt kryddiga och nötiga. Se till att du använder bruna senapsfrön eller svarta senapsfrön i all indisk matlagning, inte den gula varianten. Svarta senapsfrön har en mängd viktiga mineraler och är särskilt bra för matsmältningssystemet och andningsorganen.
- Nigella frön (kalojeera/kalonji). Nigella frön har en kryddig, skarp smak, ungefär som lökens. Nigella skyddar kroppen från cellskador från fria radikaler och kan hjälpa till att skydda hjärnan, bland flera dokumenterade fördelar.
- Bockhornsklöver frön (methi/vendhayam). Bockhornsklöverfrön, som används i den etiopiska berbere kryddblandningen och i indiska rätter som dosa och idli, är övervägande bittra, med en djup, söt underton. Methi frön har enorma fördelar för matsmältnings hälsa. De är också kända för att minska blodsockernivåer och kolesterol.
Hur man gör panchforon

Lägg de fem kryddorna för panchphoron i en skål.

Blanda och förvara i en lufttät burk tills den ska användas.

Proffstips
- Nyckeln till att göra en bra, balanserad panchforon är att använda samma kvantitet (i volym) av vart och ett av fröna. I mitt recept använder jag två teskedar av varje. Bli inte frestad att skära ner på en krydda bara för att du inte gillar smaken av en enskild krydda, annars kommer du att slänga hela kryddblandningen.
Vanliga frågor om recept
Panch phoron har toner av lakritsliknande sötma från fänkål kombinerat med kryddan och värmen från senapsfrön, jordnära toner av spiskummin, behagliga skarpa toner från nigella och den bittersöta smaken av bockhornsklöver. Det är en levande, slående smak och den ger maten en magisk kvalitet. Panchforon används ofta som en inläggningskrydda och det är det som ger indiska pickles deras fantastiska smak.
Panchforon används för att göra dals (linser), grönsaker och grytor. Du kan lägga till den i denna limegurka eller till denna morotsinläggning. Jag kommer också att dela med dig härnäst av ett enkelt potatisrecept, kallat Aloo Posto, där panchforonen utövar sin magi.
Panchforon är en tempererande krydda, så den bör läggas till de flesta recept redan i början, under ”tadka”-fasen. Detta skulle tillåta kryddorna att blomma och släppa ut sina eteriska oljor i pannan. Det skulle vanligtvis läggas till het olja och när senapsfröna krackelerar och sprattlar, skulle du fortsätta med resten av receptet.
Panch phoron bör förvaras i en lufttät burk på en mörk, sval, torr plats, som ett köksskåp, borta från direkt solljus. Eftersom det är en hel kryddblandning har den längre hållbarhet än vad en kryddblandning i pulverform skulle ha, men den förbrukas bäst inom ett år.
Fler indiska kryddblandningsrecept

Om du älskar detta panchforonrecept, kolla in andra indiska veganrecept på Holy Cow Vegan!