Bli kär i denna krämiga, ostliknande baka vegansk blomkålspasta med en knaprig ströbröd och ostpålägg!
Namnet kan låta som en munsbit, men denna ostliknande veganska blomkålspastabakning gör verkligen en otroligt god munfull. Skalpasta, blomkålsbuketter och tomatbitar är nedsänkta i en silkeslen, ostliknande cashew Alfredo-liknande sås och toppas sedan med en blandning av pankobrödsmulor och vegansk ost som blir knaprig och gyllene i ugnen. Det är den perfekta kontrasten till den silkeslena pastan! Detta är ett veganskt, sojafritt recept som kan vara glutenfritt.

Om du gillar att göra och äta enkla, läckra pastamiddagar som dessa veganska fyllda skal, vegan manicotti och denna Instant Pot veganpastabak, kommer du att älska denna ostliknande veganska blomkålspastabak.
Det finns mycket att älska här, inklusive den sidenlena såsen smaksatt med basilika och oregano, de perfekt kokta blomkålsbuketterna och al dente-pastan och syrliga, saftiga bitar av tomat. Bäst av allt är den fantastiska, knapriga, välsmakande panko-brödsmulan och vegansk osttopping, som erbjuder en fin kontrast till alla dessa andra texturer.

Varför du kommer att älska denna ostliknande veganska blomkålspasta
- Den har så många läckra smaker och texturer. Det är den lena och ostliknande cashewsåsen, de syrliga, saftiga tomaterna, den perfekt kokta blomkålen och den lite sega pastan. Basilikan och oregano ger så mycket smak och den knapriga, smakrika toppingen ovanpå allt detta kommer att få dina smaklökar att sjunga.
- Detta är en måltid i en gryta, vilket betyder att du får allt du behöver i denna enda maträtt, inklusive grönsakerna, kolhydraterna och proteinet. Och du kan göra justeringar för att lägga till mer protein genom att stoppa i några vita bönor eller tofukuber.
- Det är så enkelt att göra. Om du redan har lite av min enkla cashewparmesan till hands kommer det att ta dig några minuter att få ihop resten av receptet.
- Den är rejäl och mättande och hälsosam. Det finns så många bra ingredienser i det här receptet. Jag delade upp detta i åtta portioner, men det är väldigt rejäla portioner och du kan mata fler människor med denna enkla gryta.
- Barn älskar det. Om du har unga familjemedlemmar är detta en bra rätt att servera dem. Med de salta, ostliknande smakerna kommer de absolut att älska det. Det är en av Jays favoriter.
Ingredienser
- 1 pund pasta. Jag använde liten skalpasta. Skalpasta i vanlig storlek eller vilken liten pasta som helst, inklusive makaroner, penne, cappellini, casarecce och farfalle, skulle fungera bra här. Jag skulle hålla mig borta från väldigt små pastaformer som ditalini eller orzo. Om du är glutenfri använd en gf-pasta.
- ½ kopp råa cashewnötter. Om du är nötfri använd pumpafrön istället.
- 2 dl grönsaksfond eller vatten
- 2 msk näringsjäst
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk torkad oregano. Eller använd 1 msk färsk oregano.
- 1 medelstor blomkål
- 3 stora tomater
- En näve basilika. Cirka ¼ kopp, packad.
- ½ dl vegansk parmesan
- 1 dl vegansk cheddarostbitar
- Salta och mald svartpeppar efter smak
Till toppingen
- ½ kopp panko ströbröd. Eller använd valfritt ströbröd, inklusive glutenfritt.
- ½ tsk vitlökspulver
- ½ tsk lökpulver
- ½ tsk torkad oregano
- 2 matskedar extra virgin olivolja
- ½ kopp vegansk cheddarostbitar
- Salta och mald svartpeppar efter smak

Hur man gör ostliknande vegansk blomkålspasta
- Koka pastan: Koka pastan i en stor kastrull med saltat kokande vatten tills den är halvvägs kokt. Koka inte hela vägen för pastan fortsätter att koka i ugnen. Häll av pastan och spara en halv kopp av pastavattnet.
- Gör den krämiga såsen: Medan pastan kokar gör du cashewsåsen. Lägg cashewnötterna i en mixer med grönsaksbuljong eller vatten, näringsjäst, vitlökspulver, lökpulver, oregano, salt och mald svartpeppar. Mixa till en väldigt slät sås.
- Gör den salta toppingen: Blanda alla ingredienserna till toppingen i en liten skål. Avsätta.



- Förvärm ugnen. Värm ugnen till 350 grader Fahrenheit/180 grader Celsius.
- Lägg ihop pastaingredienserna: Lägg blomkålsbuketterna i en stor skål med tomater, basilika, vegansk parmesan, vegansk cheddarost, cashewsås och salt och mald svartpeppar efter smak. Blanda väl.




- Häll i ugnsform. Du behöver en ugnsform med fyra liter för detta. Klä den lätt med matlagningsspray och häll sedan pastan i formen. Täck med folie. Jag använde min gjutjärnsbräs, som har ett lock, och jag täckte precis över bräsaren med locket.
- Baka pastan. Grädda i 25 minuter. Ta sedan bort aluminiumfolien eller locket och fortsätt grädda i 25 minuter till. I slutet av gräddningen slå på broilern och stek på hög nivå i 2-3 minuter så att toppingen blir väldigt knaprig och gyllene. Håll ett öga så det inte bränns.


Vanliga frågor
Du kan lägga till fler grönsaker men se till att du inte lägger till några som ger mycket vätska eftersom det kommer att ändra förhållandet mellan pasta och vatten och du kan sluta med en vattnig gryta. Broccoli, brysselkål, grönkål skulle alla vara bra tillägg.
Du kan röra i 28 oz vita bönor eller 14 oz tärnad, extra fast tofu för en proteinbula. Justera kryddningen om du tillsätter fler ingredienser och tänk på att det redan är en ganska stor mängd kokt pasta.
Det kan du definitivt. Som med vanlig vetepasta, se till att du inte kokar gf-pastan för lågt. Du kanske också vill lägga till ytterligare en halv kopp vatten för att suga upp all extra stärkelse som gf-pastan kommer att släppa ut. Justera kryddningen och tillsätt mer salt och mald svartpeppar om det behövs.
Detta är en måltid i en enda gryta, så du behöver egentligen inte en sida. Men med pastabakar som dessa lägger jag ofta till en fräsch, lummig sallad för en fin kontrast.
Förberedelse och förvaring
- Förbered dig: Du kan lägga ihop de olika pastaelementen, inklusive såsen och parm, upp till tre dagar innan bakning och kyla. Se också till att hacka blomkålen och ställ i kylen. Om du gör pastan i förväg, vilket du kan, spraya med lite olja och blanda så att den inte fastnar, innan du kyler. Du kan också sätta ihop hela grytan, täcka med folie och kyla i upp till tre dagar innan gräddning. Eller täck med fryssäkert omslag och frys i upp till tre månader. Grädda och servera.
- Kyla: Pastarester kan förvaras i kylen i upp till fyra dagar.
- Frysa: Frys in rester i en lufttät behållare i upp till fyra månader.
Relaterade recept

Bli kär i denna krämiga, ostliknande baka vegansk blomkålspasta med en knaprig ströbröd och ostpålägg!
Namnet kan låta som en munsbit, men denna ostliknande veganska blomkålspastabakning gör verkligen en otroligt god munfull. Skalpasta, blomkålsbuketter och tomatbitar är nedsänkta i en silkeslen, ostliknande cashew Alfredo-liknande sås och toppas sedan med en blandning av pankobrödsmulor och vegansk ost som blir knaprig och gyllene i ugnen. Det är den perfekta kontrasten till den silkeslena pastan! Detta är ett veganskt, sojafritt recept som kan vara glutenfritt.

Om du gillar att göra och äta enkla, läckra pastamiddagar som dessa veganska fyllda skal, vegan manicotti och denna Instant Pot veganpastabak, kommer du att älska denna ostliknande veganska blomkålspastabak.
Det finns mycket att älska här, inklusive den sidenlena såsen smaksatt med basilika och oregano, de perfekt kokta blomkålsbuketterna och al dente-pastan och syrliga, saftiga bitar av tomat. Bäst av allt är den fantastiska, knapriga, välsmakande panko-brödsmulan och vegansk osttopping, som erbjuder en fin kontrast till alla dessa andra texturer.

Varför du kommer att älska denna ostliknande veganska blomkålspasta
- Den har så många läckra smaker och texturer. Det är den lena och ostliknande cashewsåsen, de syrliga, saftiga tomaterna, den perfekt kokta blomkålen och den lite sega pastan. Basilikan och oregano ger så mycket smak och den knapriga, smakrika toppingen ovanpå allt detta kommer att få dina smaklökar att sjunga.
- Detta är en måltid i en gryta, vilket betyder att du får allt du behöver i denna enda maträtt, inklusive grönsakerna, kolhydraterna och proteinet. Och du kan göra justeringar för att lägga till mer protein genom att stoppa i några vita bönor eller tofukuber.
- Det är så enkelt att göra. Om du redan har lite av min enkla cashewparmesan till hands kommer det att ta dig några minuter att få ihop resten av receptet.
- Den är rejäl och mättande och hälsosam. Det finns så många bra ingredienser i det här receptet. Jag delade upp detta i åtta portioner, men det är väldigt rejäla portioner och du kan mata fler människor med denna enkla gryta.
- Barn älskar det. Om du har unga familjemedlemmar är detta en bra rätt att servera dem. Med de salta, ostliknande smakerna kommer de absolut att älska det. Det är en av Jays favoriter.
Ingredienser
- 1 pund pasta. Jag använde liten skalpasta. Skalpasta i vanlig storlek eller vilken liten pasta som helst, inklusive makaroner, penne, cappellini, casarecce och farfalle, skulle fungera bra här. Jag skulle hålla mig borta från väldigt små pastaformer som ditalini eller orzo. Om du är glutenfri använd en gf-pasta.
- ½ kopp råa cashewnötter. Om du är nötfri använd pumpafrön istället.
- 2 dl grönsaksfond eller vatten
- 2 msk näringsjäst
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk torkad oregano. Eller använd 1 msk färsk oregano.
- 1 medelstor blomkål
- 3 stora tomater
- En näve basilika. Cirka ¼ kopp, packad.
- ½ dl vegansk parmesan
- 1 dl vegansk cheddarostbitar
- Salta och mald svartpeppar efter smak
Till toppingen
- ½ kopp panko ströbröd. Eller använd valfritt ströbröd, inklusive glutenfritt.
- ½ tsk vitlökspulver
- ½ tsk lökpulver
- ½ tsk torkad oregano
- 2 matskedar extra virgin olivolja
- ½ kopp vegansk cheddarostbitar
- Salta och mald svartpeppar efter smak

Hur man gör ostliknande vegansk blomkålspasta
- Koka pastan: Koka pastan i en stor kastrull med saltat kokande vatten tills den är halvvägs kokt. Koka inte hela vägen för pastan fortsätter att koka i ugnen. Häll av pastan och spara en halv kopp av pastavattnet.
- Gör den krämiga såsen: Medan pastan kokar gör du cashewsåsen. Lägg cashewnötterna i en mixer med grönsaksbuljong eller vatten, näringsjäst, vitlökspulver, lökpulver, oregano, salt och mald svartpeppar. Mixa till en väldigt slät sås.
- Gör den salta toppingen: Blanda alla ingredienserna till toppingen i en liten skål. Avsätta.



- Förvärm ugnen. Värm ugnen till 350 grader Fahrenheit/180 grader Celsius.
- Lägg ihop pastaingredienserna: Lägg blomkålsbuketterna i en stor skål med tomater, basilika, vegansk parmesan, vegansk cheddarost, cashewsås och salt och mald svartpeppar efter smak. Blanda väl.




- Häll i ugnsform. Du behöver en ugnsform med fyra liter för detta. Klä den lätt med matlagningsspray och häll sedan pastan i formen. Täck med folie. Jag använde min gjutjärnsbräs, som har ett lock, och jag täckte precis över bräsaren med locket.
- Baka pastan. Grädda i 25 minuter. Ta sedan bort aluminiumfolien eller locket och fortsätt grädda i 25 minuter till. I slutet av gräddningen slå på broilern och stek på hög nivå i 2-3 minuter så att toppingen blir väldigt knaprig och gyllene. Håll ett öga så det inte bränns.


Vanliga frågor
Du kan lägga till fler grönsaker men se till att du inte lägger till några som ger mycket vätska eftersom det kommer att ändra förhållandet mellan pasta och vatten och du kan sluta med en vattnig gryta. Broccoli, brysselkål, grönkål skulle alla vara bra tillägg.
Du kan röra i 28 oz vita bönor eller 14 oz tärnad, extra fast tofu för en proteinbula. Justera kryddningen om du tillsätter fler ingredienser och tänk på att det redan är en ganska stor mängd kokt pasta.
Det kan du definitivt. Som med vanlig vetepasta, se till att du inte kokar gf-pastan för lågt. Du kanske också vill lägga till ytterligare en halv kopp vatten för att suga upp all extra stärkelse som gf-pastan kommer att släppa ut. Justera kryddningen och tillsätt mer salt och mald svartpeppar om det behövs.
Detta är en måltid i en enda gryta, så du behöver egentligen inte en sida. Men med pastabakar som dessa lägger jag ofta till en fräsch, lummig sallad för en fin kontrast.
Förberedelse och förvaring
- Förbered dig: Du kan lägga ihop de olika pastaelementen, inklusive såsen och parm, upp till tre dagar innan bakning och kyla. Se också till att hacka blomkålen och ställ i kylen. Om du gör pastan i förväg, vilket du kan, spraya med lite olja och blanda så att den inte fastnar, innan du kyler. Du kan också sätta ihop hela grytan, täcka med folie och kyla i upp till tre dagar innan gräddning. Eller täck med fryssäkert omslag och frys i upp till tre månader. Grädda och servera.
- Kyla: Pastarester kan förvaras i kylen i upp till fyra dagar.
- Frysa: Frys in rester i en lufttät behållare i upp till fyra månader.
Relaterade recept
