Enkel och superläskande Miso Chili Vitlök Tofu-macka med gurka, lök, morötter och örter! Gör bara en sås, marinera tofu i den, tillsätt sås till de knapriga grönsakerna, använd resterna som dressing! Nötfritt
Sommaren är högsäsong för smörgåsar eftersom de är bärbara och den perfekta lunchen att ta med ut till trädgården för en måltid utomhus. Och ju enklare och snabbare, desto bättre. För vem vill väl svettas över spisen under den varma årstiden?
Mitt nya favoritrecept för vegansk smörgås är denna Chili Garlic Tofu Sandwich! Föreställ dig att bita i denna köttiga och perfekt smaksatta söta och kryddiga Tofu Sandwich toppad med marinerad lök, morötter och gurka? Inspirationen till denna smörgås kom från de olika smörgåsar i banh mi-stil som jag har provat genom åren.
Låt dig inte skrämmas av ingredienslistan. Lita på mig, alla artiklar är lätta att hitta i alla livsmedelsbutiker, och när du väl förbereder dina ingredienser går smörgåsarna ihop väldigt lätt.
Marinaden med vitlök, pepparflingor, sojasås, lime och miso är så himla god! Den marinerade tofun är bakad eller grillad. Förbered de marinerade grönsakerna, sätt ihop och använd överbliven marinad över grönsakerna eller chilin! Marinaden gör det tunga jobbet och med färsk krispig gurka och lök och den läckra tofun blir detta din favoritmacka! Vill du inte äta bröd? Gör den till en wrap med valfria tortillas! Prova min glutenfria tortilla för att göra den glutenfri.
Varför du kommer att älska dessa enkla marinerade tofu-smörgåsar
- hela smörgåsen använder bara en marinad! Till tofun, till grönsakerna och som dressing!
- Kombinationen av vitlök, pepparflingor, sojasås och miso är fantastisk
- marinera tofun över natten för bästa resultat
- detta recept är nötfritt och lätt att göra glutenfritt
- Detta är en uppfriskande sommarmacka
Så här serverar och förvarar du:
Denna tofumacka bör serveras strax efter montering. Om det sitter ute för länge kommer brödet att börja bli blött så ät det färskt.
För att göra framåt, förvara grönsaker och tofu separat i en lufttät behållare i kylen i upp till 4 dagar.
Fler veganska smörgåsrecept:

Skriv ut recept
Chili Vitlök Tofu Sommarsmörgås
Denna Chili Garlic Tofu Sandwich är söt, kryddig och salta och väldigt rejäl! Fylld med bakad marinerad tofu och krispiga grönsaker, detta är en fantastisk portabel lunch eller lätt middag för den varma årstiden. Nötfritt
Serveringar: 3
Kalorier: 311kcal
Ingredienser
För marinad:
- 1.5 matsked Soja sås eller tamarisås för glutenfritt
- 1 tesked miso ,vit eller kikärtsmiso
- 1 matsked limejuice
- 1 matsked risvinäger
- 1/2 tesked pepparflingor
- 1 finhackad vitlöksklyfta eller 1/2 tsk vitlökspasta
- 1/4 tesked salt-
- 3 matskedar lönnsirap
- 1 matsked varmt vatten
För Tofu:
- 14 uns (400 g) av fast eller extra fast tofu pressas i minst 15-20 minuter och skivas som du vill
För smörgås:
- 1 gurka skivad
- 1/2 Kopp Skivad lök
- Hackad sallad efter behov
- Hackad koriander efter behov
- 1/4 kopp Juliennedslagna morötter frivillig
- Salladslök och koriander till garnering
- Mjuk baguette eller panini bröd eller frallor gör minst 3 smörgåsar
Instruktioner
-
Gör marinaden; i en stor skål lägg till alla marinadens ingredienser och blanda väl.
-
Tryck och blanda mison på kanterna av skålen så att det blandas in.
-
När allt är blandat, tillsätt den skivade och pressade tofun och låt stå i 10 minuter.
-
Ta bort tofun från marinaden och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla lite mer marinadsås ovanpå tofuskivorna och grädda den vid 400ºF i 20-30 minuter eller tills marinaden har torkat och tofun är knaprig.
-
Ta ut tofun från ugnen och ställ den åt sidan.
-
Blanda under tiden gurkan, löken och morötterna i den återstående marinaden och rör om ordentligt.
-
Sätt ihop smörgåsen; du kan använda färskt eller rostat bröd. Lägg ett lager sallad till smörgåsen och toppa den med tofuskivor. Tillsätt den marinerade gurkan, löken och morötterna (fiska upp dem och lägg ovanpå tofuskivorna.)
-
Tillsätt lite koriander, salladslök och en skvätt svartpeppar. Ringla över den återstående marinaden och toppa den med den andra brödskivan. Skiva och servera.
Anteckningar
Denna smörgås serveras bäst färsk. Annars kan brödet bli lite blött av marinaden. Håll den marinerade tofun och påläggen åtskilda tills du är redo att sätta ihop smörgåsarna och servera. Du kan alltid rosta brödet och servera det som en varm macka.
- För att göra detta recept glutenfri använd glutenfritt bröd eller några salladsblad och tillsätt tofu till salladsbladen och toppa med gurka, lök, morötter, koriander, salladslök och svartpeppar och servera. Eller gör det till sommarrullar genom att slå in i rispapper!
- att göra detta Sojafri, använd seitan eller chikinsubs, marinera och grilla och montera. Använd kokosaminos istället för sojasås. Använd kikärtsmiso
- varianter: 1. lägg till lite vegansk majonnäs i smörgåsen. 2. Gör en sallad med tofun och grönsaker över masserad grönkål eller krispig sallad. Dubbla såsen till dressingen. 3. Tillsätt 1 msk gochujang-pasta för kryddig marinad!
Näring
Näringsinnehåll
Chili Vitlök Tofu Sommarsmörgås
Belopp per portion
Kalorier 311
Kalorier från Fat 72
% Dagligt värde*
Fett 8g12 %
Mättat fett 1g6 %
Natrium 675mg29 %
Kalium 198mg6 %
Kolhydrater 44g15 %
Fiber 3g13 %
Socker 18 g20 %
Protein 17g34 %
Vitamin A 2006IU40 %
C-vitamin 5 mg6 %
Kalcium 212mg21 %
Järn 9 mg50 %
* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.

Ingredienser:
- fast eller extra fast tofu är bäst att använda här. Den pressas i minst 15-20 minuter och skivas sedan som du vill
- marinad: vi kombinerar sojasås och miso med lönnsirap, limejuice och risvinäger för den söta och kryddiga marinaden
- vi använder pepparflingor, färsk vitlök och salt för att krydda tofumarinad
- för pålägg lägger vi till skivad gurka, lök, sallad, koriander och skurna morötter och salladslök
- till brödet, använd det du gillar – mjukt baguette- eller paninibröd eller frallor
Tips:
- Denna smörgås serveras bäst färsk. Annars kan brödet bli lite blött av marinaden. Håll den marinerade tofun och påläggen åtskilda tills du är redo att sätta ihop smörgåsarna och servera. Du kan alltid rosta brödet och servera det som en varm macka.
- För att spara tid, leta efter extra fast tofu som inte är vattenpackad. Dessa märken av tofu behöver inte pressas.
- För att göra detta recept glutenfri använd glutenfritt bröd eller några salladsblad och tillsätt tofu till salladsbladen och toppa med gurka, lök, morötter, koriander, salladslök och svartpeppar och servera.
- att göra detta Sojafri, använd seitan eller chikinsubs, marinera och grilla och montera. Använd kokosaminos istället för sojasås. Använd kikärtsmiso
Hur man gör Chili Garlic Tofu Sandwich:
Gör marinaden; i en stor skål lägg till alla marinadens ingredienser och blanda väl.
Tryck och blanda mison på kanterna av skålen så att det blandas in.
När allt är blandat, tillsätt den skivade och pressade tofun och låt stå i 10 minuter.
Ta bort tofun från marinaden och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt.
Pensla lite mer marinadsås ovanpå tofuskivorna och grädda den vid 400ºF i 20-30 minuter eller tills marinaden har torkat och tofun är knaprig.
Ta ut tofun från ugnen och ställ den åt sidan.
Blanda under tiden gurkan, löken och morötterna i den återstående marinaden och rör om ordentligt.
Sätt ihop smörgåsen; du kan använda färskt eller rostat bröd.
Lägg ett lager sallad till smörgåsen och toppa den med tofuskivor.
Tillsätt den marinerade gurkan, löken och morötterna. Lägg dem bara ovanpå tofuskivorna.
Tillsätt lite koriander, salladslök och en skvätt svartpeppar. Ringla över den återstående marinaden och toppa den med den andra brödskivan. Skiva och servera.
Jag har en känsla av att alla kommer att älska detta enkla chili vitlök tofu sandwich recept.

Lagring
förvara tofun, marinerad eller i marinerade grönsaker, sallad etc. separat. Varva och montera efter behov