Överdådig, krämig och absolut läcker, denna indiska restaurangstil methi matar malai kommer att få dig att slicka fingrarna – och förmodligen tallriken!
Methi Matar Malai är en krämig indisk curry av gröna ärtor och färska bockhornsklöver i en slät, frodig, perfekt kryddad sås. I den här veganska versionen ersätter jag den mejeribaserade tunga grädden med en cashewpasta, vilket gör den inte bara godare utan också hälsosammare. Du kan enkelt anpassa detta till en nötfri kost och receptet är redan glutenfritt och sojafritt. Ät den med roti, vegansk fullkornsnaan eller jeera-ris för en överdådig men hälsosam middag.

Methi Matar Malai
Methi Matar Malai (som översätts till bockhornsklöverblad och gröna ärtor i en krämig sås och uttalas ”maythi mutter malayee”) är det vackert allitererande namnet på en underbar maträtt som ofta finns på indiska restaurangmenyer. Med de kontrasterande smakerna av de två grönsakerna har den – underbart bittra methi- eller bockhornsklöverblad och söta, läckra gröna ärtor – den här rätten skulle glädja de finurligaste smaklökarna. Men ännu bättre, det är riktigt, riktigt bra för dig.
Okej, låt mig backa här. Methi Matar Malai du hittar på en restaurang skulle inte vara hälsosam eftersom den skulle innehålla malai, eller grädde, som naturligtvis är full av hjärtstoppande kolesterol. Till denna veganska Methi Matar Malai tar vi bort grädden och använder istället cashewkräm, med fantastiskt resultat.
Spotlight på methi (bockhornsklöverblad)
Om du aldrig har lagat mat med methi bör du leta efter det i din lokala indiska livsmedelsbutik eller asiatiska butik. Indianer har länge uppskattat detta underbara lummiga för dess fantastiska hälsofördelar, inklusive dess tarmhälsosamma fiber som probiotiska eller goda bakterier älskar. Bockhornsklöver är också bra för diabetiker, och det hjälper till att sänka kolesterolet och normalisera blodtrycket. Och det är bara början. Methi spolar ut gifter i kroppen, är bra för hud och hår, och hjälper till att stimulera viktminskning, bland otaliga andra fördelar.
Methiblad är bittra men detta är inte en avskräckande bitterhet på något sätt. När den tillagas mjuknar den beskan och blir ganska läcker, speciellt när den kombineras med en kontrasterande smak som de söta gröna ärtorna och den krämiga såsen.
När du lagar mat med methi, kassera de sega stjälkarna även om det går alldeles utmärkt att använda de mjukare stjälkarna. När methi tillsätts till värme kommer methi att vissna ner, som de flesta andra grönsaker, men det måste också tillagas längre än blad som spenat eller mangold. Se till att methi alltid är genomkokt om du vill växa till att älska det.
Tillfälliga indiska kockar skulle sannolikt känna till kasoori methi, en torkad version av methiblad som finns i recept i indiska restaurangstil som min vegan malai kofta curry, vegansk butter chicken, kryddig urad dal och vegan dal makhani, bland många. Du kan göra denna methi matar malai med kasoori methi om du inte har tillgång till färska methiblad, jag ska berätta hur.

Varför du kommer att älska detta methi matar malai-recept
- Detta veganska recept innehåller så mycket smak med de kontrasterande smakerna av methi, ärtor (matar) och cashewgrädde. Enbart doften av denna rätt är tillräckligt för att driva dig hungrig till galenskap.
- Det kommer ihop på under 30 minuter och är ganska idiotsäkert. Se till att följa instruktionerna för bästa resultat.
- Den är alla vänlig eftersom den är sojafri och glutenfri och den kan lätt göras nötfri. Se de vanliga frågorna nedan för tips om hur du utesluter nötter från detta recept.
Ingredienser för methi matar malai
- 2 matskedar vegetabilisk olja (dividerat). Du kan använda vilken vegetabilisk olja som helst utan smak, inklusive avokadoolja, solrosolja, safflorolja eller rapsolja. Vänligen använd inte kokosolja eftersom detta är en nordindisk curry och kokosolja passar inte med resten av smakerna.
- 4 gröna kardemummakapsel
- 5 kryddnejlika
- 1-tums kanelstång
- 1 msk korianderfrön
- 1 tsk spiskummin
- 1 lagerblad
- 1 liten lök
- 2 gröna chilipeppar. Använd jalapeno, serrano eller någon annan peppar. Såda ut för mindre värme, eller använd bara en.
- 1 hög matsked ingefära vitlökspasta
- 1 medelstor tomat
- ½ kopp råa cashewnötter. Se vanliga frågor för nötfri ersättning.
- 3 packade koppar bockhornsklöver (methi) blad.
- 2 dl gröna ärtor. Gärna fryst. Se vanliga frågor om du använder färska gröna ärtor.
- Salt att smaka
Hur man gör methi matar malai
- Hetta upp en matsked av oljan i en stekpanna eller kastrull. Tillsätt kardemumma, kryddnejlika, kanel, lagerblad, koriander och spiskummin. Fräs i 30 sekunder till en minut tills koriandern har blivit ett par nyanser mörkare och kryddorna är aromatiska.
- Tillsätt den hackade löken och fräs tills den är genomskinlig. Låt inte löken bryna. Tillsätt hackad chilipeppar och ingefära vitlökspasta och fräs ytterligare en minut.


- Tillsätt tomaten och fräs tills tomaterna är mjuka. Tillsätt en kopp vatten i pannan för att avglasa den och stäng av värmen omedelbart.


- Ta bort löktomatsåsen i en mixer, se till att alla bitar fastnar i botten av pannan. Låt det svalna medan du fortsätter med nästa steg, tillsätt sedan cashewnötter och blanda till en mycket slät pasta.


- Torka av eller skölj ur kastrullen och värm den återstående matskeden olja.
- Tillsätt de hackade methibladen och fräs i ett par minuter. Tillsätt en halv tesked salt och blanda. Täck pannan och låt bockhornsklöver koka tills den mjuknar, cirka 10 minuter, över medelhög låga. Rör om ofta så att det inte fastnar. Om det börjar fastna, tillsätt lite vatten.


- När methi är mör, lägg till cashew-lök-tomatpurén och de frysta gröna ärtorna i pannan. Tillsätt en halv kopp till en kopp vatten beroende på hur tjock du vill ha såsen. Blanda väl och tillsätt mer salt om det behövs. Stäng av så fort såsen börjar koka.
- Servera varm.


Vad ska man servera med methi matar malai
- Servera methi matar malai med valfritt indiskt tunnbröd. Prova den med min veganska naan eller min surdegsroti eller med denna pudina paratha.
- Du kan också servera den med jeera ris eller med vanligt kokt ris.
Förvaringsinstruktioner
- Kyla: Du kan förvara methi matar malai i kylen i upp till tre dagar efter tillagning.
- Frysa: Frys i en lufttät behållare i upp till tre månader.
- Värm upp igen: Tina om den är fryst och värm upp på spisen. Tillsätt lite mer vatten om det behövs.
Vanliga frågor
För att göra detta recept nötfritt, använd ½ kopp råa pumpafrön eller vattenmelonfrön istället för de råa cashewnötterna.
Du kan byta ut de 3 kopparna färska bockhornsklöverblad med ½ kopp torkade bockhornsklöverblad. Du kan hoppa över stektiden som krävs för de färska methibladen och fortsätta med nästa steg.
Om du har tillgång till maskrosblad kan du ersätta methi med finhackade maskrosblad för en mycket liknande smak och mycket liknande hälsofördelar. Maskrosblad är lättillgängliga i de flesta stormarknader, men det bästa stället att hitta dem är förmodligen i din egen, obesprutade bakgård.
De färska kryddorna ger riktigt bra smak i denna curry. Men om garam masala är allt du har, hoppa över steget där du fräser kryddorna och fortsätt med lök, ingefära, vitlök och tomater. Tillsätt en matsked (eller två efter att du smakat) garam masala när du lägger till tomat-lökpastan och de frysta gröna ärterna till bockhornsklöverbladen och blanda väl.
Med bara 12 nettokolhydrater är detta definitivt en lågkolhydratvänlig curry, men den kanske inte är lämplig för mer restriktiva keto-dieter. Om du äter en keto-diet, hoppa över de gröna ärtorna och använd 1 kopp fryst edamame istället.
Ja, visst, men koka dem längre. För att göra det tillsätt dem tillsammans med bockhornsklöverbladen och fräs dem tills de är mjuka.
Fler läckra curryrecept i indisk restaurangstil som du kanske gillar

Överdådig, krämig och absolut läcker, denna indiska restaurangstil methi matar malai kommer att få dig att slicka fingrarna – och förmodligen tallriken!
Methi Matar Malai är en krämig indisk curry av gröna ärtor och färska bockhornsklöver i en slät, frodig, perfekt kryddad sås. I den här veganska versionen ersätter jag den mejeribaserade tunga grädden med en cashewpasta, vilket gör den inte bara godare utan också hälsosammare. Du kan enkelt anpassa detta till en nötfri kost och receptet är redan glutenfritt och sojafritt. Ät den med roti, vegansk fullkornsnaan eller jeera-ris för en överdådig men hälsosam middag.

Methi Matar Malai
Methi Matar Malai (som översätts till bockhornsklöverblad och gröna ärtor i en krämig sås och uttalas ”maythi mutter malayee”) är det vackert allitererande namnet på en underbar maträtt som ofta finns på indiska restaurangmenyer. Med de kontrasterande smakerna av de två grönsakerna har den – underbart bittra methi- eller bockhornsklöverblad och söta, läckra gröna ärtor – den här rätten skulle glädja de finurligaste smaklökarna. Men ännu bättre, det är riktigt, riktigt bra för dig.
Okej, låt mig backa här. Methi Matar Malai du hittar på en restaurang skulle inte vara hälsosam eftersom den skulle innehålla malai, eller grädde, som naturligtvis är full av hjärtstoppande kolesterol. Till denna veganska Methi Matar Malai tar vi bort grädden och använder istället cashewkräm, med fantastiskt resultat.
Spotlight på methi (bockhornsklöverblad)
Om du aldrig har lagat mat med methi bör du leta efter det i din lokala indiska livsmedelsbutik eller asiatiska butik. Indianer har länge uppskattat detta underbara lummiga för dess fantastiska hälsofördelar, inklusive dess tarmhälsosamma fiber som probiotiska eller goda bakterier älskar. Bockhornsklöver är också bra för diabetiker, och det hjälper till att sänka kolesterolet och normalisera blodtrycket. Och det är bara början. Methi spolar ut gifter i kroppen, är bra för hud och hår, och hjälper till att stimulera viktminskning, bland otaliga andra fördelar.
Methiblad är bittra men detta är inte en avskräckande bitterhet på något sätt. När den tillagas mjuknar den beskan och blir ganska läcker, speciellt när den kombineras med en kontrasterande smak som de söta gröna ärtorna och den krämiga såsen.
När du lagar mat med methi, kassera de sega stjälkarna även om det går alldeles utmärkt att använda de mjukare stjälkarna. När methi tillsätts till värme kommer methi att vissna ner, som de flesta andra grönsaker, men det måste också tillagas längre än blad som spenat eller mangold. Se till att methi alltid är genomkokt om du vill växa till att älska det.
Tillfälliga indiska kockar skulle sannolikt känna till kasoori methi, en torkad version av methiblad som finns i recept i indiska restaurangstil som min vegan malai kofta curry, vegansk butter chicken, kryddig urad dal och vegan dal makhani, bland många. Du kan göra denna methi matar malai med kasoori methi om du inte har tillgång till färska methiblad, jag ska berätta hur.

Varför du kommer att älska detta methi matar malai-recept
- Detta veganska recept innehåller så mycket smak med de kontrasterande smakerna av methi, ärtor (matar) och cashewgrädde. Enbart doften av denna rätt är tillräckligt för att driva dig hungrig till galenskap.
- Det kommer ihop på under 30 minuter och är ganska idiotsäkert. Se till att följa instruktionerna för bästa resultat.
- Den är alla vänlig eftersom den är sojafri och glutenfri och den kan lätt göras nötfri. Se de vanliga frågorna nedan för tips om hur du utesluter nötter från detta recept.
Ingredienser för methi matar malai
- 2 matskedar vegetabilisk olja (dividerat). Du kan använda vilken vegetabilisk olja som helst utan smak, inklusive avokadoolja, solrosolja, safflorolja eller rapsolja. Vänligen använd inte kokosolja eftersom detta är en nordindisk curry och kokosolja passar inte med resten av smakerna.
- 4 gröna kardemummakapsel
- 5 kryddnejlika
- 1-tums kanelstång
- 1 msk korianderfrön
- 1 tsk spiskummin
- 1 lagerblad
- 1 liten lök
- 2 gröna chilipeppar. Använd jalapeno, serrano eller någon annan peppar. Såda ut för mindre värme, eller använd bara en.
- 1 hög matsked ingefära vitlökspasta
- 1 medelstor tomat
- ½ kopp råa cashewnötter. Se vanliga frågor för nötfri ersättning.
- 3 packade koppar bockhornsklöver (methi) blad.
- 2 dl gröna ärtor. Gärna fryst. Se vanliga frågor om du använder färska gröna ärtor.
- Salt att smaka
Hur man gör methi matar malai
- Hetta upp en matsked av oljan i en stekpanna eller kastrull. Tillsätt kardemumma, kryddnejlika, kanel, lagerblad, koriander och spiskummin. Fräs i 30 sekunder till en minut tills koriandern har blivit ett par nyanser mörkare och kryddorna är aromatiska.
- Tillsätt den hackade löken och fräs tills den är genomskinlig. Låt inte löken bryna. Tillsätt hackad chilipeppar och ingefära vitlökspasta och fräs ytterligare en minut.


- Tillsätt tomaten och fräs tills tomaterna är mjuka. Tillsätt en kopp vatten i pannan för att avglasa den och stäng av värmen omedelbart.


- Ta bort löktomatsåsen i en mixer, se till att alla bitar fastnar i botten av pannan. Låt det svalna medan du fortsätter med nästa steg, tillsätt sedan cashewnötter och blanda till en mycket slät pasta.


- Torka av eller skölj ur kastrullen och värm den återstående matskeden olja.
- Tillsätt de hackade methibladen och fräs i ett par minuter. Tillsätt en halv tesked salt och blanda. Täck pannan och låt bockhornsklöver koka tills den mjuknar, cirka 10 minuter, över medelhög låga. Rör om ofta så att det inte fastnar. Om det börjar fastna, tillsätt lite vatten.


- När methi är mör, lägg till cashew-lök-tomatpurén och de frysta gröna ärtorna i pannan. Tillsätt en halv kopp till en kopp vatten beroende på hur tjock du vill ha såsen. Blanda väl och tillsätt mer salt om det behövs. Stäng av så fort såsen börjar koka.
- Servera varm.


Vad ska man servera med methi matar malai
- Servera methi matar malai med valfritt indiskt tunnbröd. Prova den med min veganska naan eller min surdegsroti eller med denna pudina paratha.
- Du kan också servera den med jeera ris eller med vanligt kokt ris.
Förvaringsinstruktioner
- Kyla: Du kan förvara methi matar malai i kylen i upp till tre dagar efter tillagning.
- Frysa: Frys i en lufttät behållare i upp till tre månader.
- Värm upp igen: Tina om den är fryst och värm upp på spisen. Tillsätt lite mer vatten om det behövs.
Vanliga frågor
För att göra detta recept nötfritt, använd ½ kopp råa pumpafrön eller vattenmelonfrön istället för de råa cashewnötterna.
Du kan byta ut de 3 kopparna färska bockhornsklöverblad med ½ kopp torkade bockhornsklöverblad. Du kan hoppa över stektiden som krävs för de färska methibladen och fortsätta med nästa steg.
Om du har tillgång till maskrosblad kan du ersätta methi med finhackade maskrosblad för en mycket liknande smak och mycket liknande hälsofördelar. Maskrosblad är lättillgängliga i de flesta stormarknader, men det bästa stället att hitta dem är förmodligen i din egen, obesprutade bakgård.
De färska kryddorna ger riktigt bra smak i denna curry. Men om garam masala är allt du har, hoppa över steget där du fräser kryddorna och fortsätt med lök, ingefära, vitlök och tomater. Tillsätt en matsked (eller två efter att du smakat) garam masala när du lägger till tomat-lökpastan och de frysta gröna ärterna till bockhornsklöverbladen och blanda väl.
Med bara 12 nettokolhydrater är detta definitivt en lågkolhydratvänlig curry, men den kanske inte är lämplig för mer restriktiva keto-dieter. Om du äter en keto-diet, hoppa över de gröna ärtorna och använd 1 kopp fryst edamame istället.
Ja, visst, men koka dem längre. För att göra det tillsätt dem tillsammans med bockhornsklöverbladen och fräs dem tills de är mjuka.
Fler läckra curryrecept i indisk restaurangstil som du kanske gillar
