En smaskig auberginebiryani med köttiga bitar av aubergine och potatis vävda genom långa basmatiris.

Varför du kommer att älska denna auberginebiryani
- Aubergine är läckra men om du inte älskar dem är det här en bra rätt att ändra dig. Aubergine är en underbar stand-in för kött eftersom de har bra konsistens när de är perfekt tillagade, och de är svampiga nog att absorbera de kryddiga currysmakerna. Om du tycker att en biryani borde ha kött i sig, eller en köttersättning, kommer du att tycka att denna biryani är en trevlig uppenbarelse.
- Det är så enkelt att göra. När jag delade min enkla grönsaksbiryani med dig visade jag hur snabbt du kan få ihop en äkta indisk biryani utan att svettas. Om du inte har sett det receptet eller tittat på den videon, se till att göra det. Denna auberginebiryani har olika ingredienser och det är inte ett så traditionellt recept eftersom det använder tomater, men du kan anta några av tipsen från det vegetabiliska biryani-receptet här för att göra det här receptet ännu enklare.
- Det är sojafritt, glutenfritt, veganskt. Och du kan enkelt göra den nötfri genom att utelämna cashewnötterna. Det betyder att alla i familjen kan njuta av biryani – och de kommer att njuta av det!
Ingredienser för aubergine biryani
- 2 dl basmatiris
- 1 matsked vegetabilisk olja
- 8 gröna kardemummakapslar
- 8 kryddnejlika
- 2 lagerblad
- 1 tsk shahi jeera (kumminfrön eller svartkumminfrön). Du kan använda vanliga spiskummin som ersättning. De är inte en perfekt ersättare men de kommer att göra på ett nafs.
- ½ kopp färska myntablad + ½ kopp koriander + ¼ kopp färsk dill. Det kan tyckas vara en hel del örter men de kommer att koka ner och tillför fantastisk arom och smak till denna biryani.
- 1 msk ingefära vitlökspasta
- 3 medelstora auberginer. Cirka 2 pund. Vilken aubergine som helst kommer att fungera här förutom klotauberginen. Italienska auberginer är perfekta, liksom de små indiska auberginema eller de magra kinesiska auberginema.
- 2 medelröda eller gula potatisar
- 1 medelstor lök
- 2 tomater
- 1 kopp stekt lök. Du kan fritera skivad lök i olja själv, eller spara dig besväret och använda stekt lök i butik. French’s stekt lök eller andra stekt lök märken (jag brukar använda ett butiksmärke från Aldi’s) som du använder i din gröna böngryta är perfekt för detta, eller köp den stekta löken i ett paket på den indiska butiken.
- ½ dl vegansk yoghurt. Jag använde cashewyoghurt som jag gör själv. Om den är nötfri kan du använda en nötfri vegansk yoghurt.
- 1 msk garam masala
- 1 matsked biryani masala. Om du inte har biryani masala använd 2 msk garam masala istället, eller vice versa.
- 1 tsk mald koriander
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk paprika. Detta är inte nödvändigt men ger en djupare färg.
- ½ kopp råa cashewnötter (frivillig). Dessa tillför lite protein och de knapriga cashewnötterna ger en fin konsistenskontrast, men lämna dem ute om du är nötfri.
- Salt att smaka

Hur man gör aubergine biryani
- Gör biryani-riset:
- Tvätta riset i ett par vattenbyten och blöt i minst 30 minuter. Detta hjälper riskornen att hålla sig åtskilda när de tillagas.
- Koka upp en stor kastrull med vatten och tillsätt fyra kryddnejlika, fyra kardemummaskidor och lagerblad. Strax innan vattnet kokar salta det rikligt, som du skulle pastavatten. Tillsätt det blötlagda, avrunna riset i det kokande vattnet och koka i 5-7 minuter eller tills riset är cirka 80 procent klart, med en liten bit fortfarande. Stäng av värmen och sila genast riset i ett durkslag. Kör kallt kranvatten över riset för att stoppa det från att koka ytterligare och ställ åt sidan.




- Gör den kryddiga auberginesåsen:
- Hetta upp oljan i en stor gryta med tätt lock. Tillsätt resterande kryddnejlika, kardemummaskidor och shahi jeera eller spiskummin i grytan och fräs i några sekunder.
- Tillsätt örterna i grytan – mynta, koriander och dill. Fräs ytterligare några sekunder tills örterna vissnar.
- Tillsätt ingefära vitlökspasta i grytan, blanda i den och tillsätt sedan potatisen och auberginetärningarna. Tillsätt en halv tesked salt och blanda. Täck över och låt potatisen och auberginen koka cirka fem minuter på medelvärme. Rör om ett par gånger emellan för att se till att inget fastnar i botten av grytan.
- Purea tomater och lök i en mixer. Tillsätt purén i grytan och blanda den med grönsakerna. Tillsätt ½ kopp stekt lök, pulveriserade kryddor (garam masala, biryani masala, mald koriander, mald spiskummin och paprika) och vegansk yoghurt i grytan. Tillsätt en kopp vatten. Blanda väl, täck sedan över grytan igen och koka tills grönsakerna är mjuka.
- Rör till sist ner cashewnötterna om du använder dem och tillsätt salt om det behövs. Stäng av värmen.










- Sätt ihop biryanien:
- Lägg det kokta basmatiriset jämnt över aubergine- och potatissåsen. Strö på den återstående halva koppen stekt lök över riset. Du kan också strö på lite biryani masala på riset vid det här laget, eller myntablad.
- Täck grytan, sänk värmen till låg och låt biryanien koka i 15 minuter så att alla smaker smälter samman och smälter samman.
- Stäng av värmen och låt riset stå 15 minuter innan det öppnas.
- Servera varm.

Förvaringsinstruktioner
- Förberedelse: Biryani smakar bättre dagen efter, så det här är en fantastisk rätt att göra en dag framåt. Du kan också göra riset och auberginesåsen en dag eller två i förväg och sätta ihop dem och ångkoka biryani dagen du planerar att servera.
- Kyla: Förvara rester i kylen i upp till fyra dagar.
- Frysa: Frys in auberginebiryanien i en fryssäker behållare i upp till tre månader.
- Uppvärmning: Värm upp enskilda portioner i mikron innan servering. Om du kylde biryanien i grytan du tillagade den i, kan du värma biryanien i samma gryta (så länge den är ugnssäker) i en 350 graders ugn i 10-15 minuter eller tills den är genomvärmd.
Vanliga frågor
Du kan ersätta de färska örterna i receptet med 1 msk torkad mynta och ½ msk torkad dill. Försök dock att använda färsk koriander.
Ja, bara koka det bruna riset tills cirka 80 procent är klart med samma metod. Du måste koka det längre än vad du skulle göra med vitt ris. Försök att använda brunt basmatiris för bästa resultat.
För att göra det här receptet med blomkålsris hoppa över stegen för att koka riset. Lägg istället bara på det tinade blomkålsriset över brinjalcurryn och fortsätt att ånga i 15 minuter.
Denna biryani har 9 gram protein per portion. Om du vill lägga till mer kan du lägga till 14 oz tofu. Använd bakad tofu, om möjligt, eller luftstekt tofu.
En biryani är en måltid i en gryta. Du behöver inte mycket annat men en vegansk gurka raita skulle göra den ganska perfekt.
Fler veganska indiska biryani-recept du kanske gillar

Läsarinteraktioner