I detta lockande Marockansk kikärttagine recept en bas av lök och tomater är lager med kontrasterande smaker och texturer av söta russin och morötter, nötiga kikärter och salta oliver. Aromatiskt saffran och en hemmagjord ras el hanout kryddblandning binder samman alla dessa läckra smaker.

Jag är alltid förvånad över hur många olika livsmedel jag kan göra med samma ingredienser i mitt skafferi när jag lagar mat globalt. Indiska kockar använder ett överflöd av kryddor och baljväxter liksom etiopiska kockar och marockanska kockar. Men en chana masala är dramatiskt annorlunda i smak från en marockansk kikärtsgryta smaksatt med harissa, och en indisk dal smakar ingenting som en etiopisk linsgryta.
Denna kryddiga kikärttagine är precis lika läcker som min favoritkikärtscurry, med många vanliga ingredienser, och de är båda infunderade med aptitretande arom och smak. Men de smakar ingenting som varandra.
Taginen har så många kontrasterande smaker och texturer, från oliver, russin, saffran, morötter, lök, vitlök och kikärter. Och ras el hanout förpackar en avslutande wallop, knyter ihop alla dessa underbara smaker vackert och tillför ännu mer aptitretande arom och läckerhet. Det är en rätt värd att göra och äta, om och om igen.
Innehållsförteckning
Vad är en tagine?
En tagine (uttalas tuh-jean) är både en lergryta med koniskt lock som används av nordafrikanska och särskilt marockanska kockar, liksom det beskrivande suffixet för grytor, ofta köttgrytor, långsamt tillagade i lergrytan.
Det djupa, tunga locket på en tagine tillåter ånga att cirkulera när maten tillagas, vilket håller köttet fuktigt och effektivt fångar alla smaker inuti. Den oglaserade leran på locket förhöjer också rätten genom att lägga till en djup, rökig rikedom.
Du behöver dock ingen tagine för att göra en läcker tagine; en holländsk ugn eller vilken gryta som helst med tättslutande lock går lika bra. Det är vad jag använder för att göra min smakrika jackfrukt ”lamm” tagine och denna smaskiga vegetariska kikärttagine.
Varför du kommer att älska detta recept
- Läckert, annorlunda och rikt smaksatt. Du kommer att älska de kontrasterande smakerna och texturerna i detta recept på kikärttagine.
- Enkelt att göra recept. Du måste lägga i några ingredienser för den här rätten, men processen är enkel och idiotsäker och du kan se mina processbilder nedan för ytterligare förtydligande. Du kan till och med göra denna enkla kikärttagine i en långsam spis eller snabbgryta. Se de vanliga frågorna nedan för mer.
- Passar alla dieter. Taginen är sojafri, nötfri och glutenfri och passar därför alla dieter. Den kan vara så kryddig som du vill att den ska vara, och de söta russinen och morötterna gör grytan tilltalande även för barn.
Ingredienser
Se receptkortet nedan för exakta mängder ingredienser.
- Lök. Rödlök är bäst för detta recept men gul lök duger.
- Vitlök
- Morötter. Du kan använda sötpotatis eller butternut squash.
- Russin. Du kan använda andra torkade frukter, inklusive hackade aprikoser eller hackade dadlar.
- Konserverade tomater. Använd hela plommontomater och krossa dem med fingrarna innan du lägger i taginen.
- Konserverade eller kokta kikärter. Om du använder konserverade kikärter, skölj ur saltlaken. Häll av alla kikärter innan de läggs i grytan.
- Ras el Hanout kryddblandning. Använd mitt recept på en aromatisk hemlagad ras el hanout kryddblandning eller se vanliga frågor nedan för en snabbversion gjord med pulveriserade kryddor.
- Saffran. Detta tillför mer underbar smak och arom. Men om du inte har det använd gurkmeja istället.
- Cayennepeppar eller paprika
- Koriander. Du kan använda färsk persilja istället.
- Kalamata oliver. Eller använd gröna oliver.
Hur man gör kikärttagine

Tillsätt olivolja i en holländsk ugn eller tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt löken med en halv tesked salt och fräs tills löken är mjuk och börjar karamelliseras.

Tillsätt pressad vitlök i grytan och fortsätt fräsa ytterligare en minut.

Rör ner morötterna och fräs i ett par minuter.

Rör ner russinen och blanda i dem.

Tillsätt de krossade tomaterna i grytan och blanda väl.

Rör sedan ner kikärtorna.

Tillsätt ras el hanout, paprika och saffran i grytan och blanda väl.

Rör ner koriander eller persilja.

Tillsätt en kopp vatten och blanda väl. Koka upp, täck taginen med ett tätt lock och låt puttra i 30-45 minuter på svag värme. Rör om då och då och tillsätt mer vatten om det behövs. Taginen ska vara tjock men vill du ha mer sås kan du tillsätta mer vatten eller grönsaksfond.

Rör till sist ner oliverna och blanda väl. Kontrollera salt och tillsätt mer efter behov. Stäng av värmen.

Serveringsförslag
Vanliga frågor om recept
För att göra taginen i en slow cooker, tillsätt oljan följt av alla ingredienser till slow cookeren. Blanda väl, tillsätt två koppar vatten och koka i tre timmar på hög temperatur. Rör om några gånger under tillagningen. Du kan också göra taginen oljefri genom att skippa oljan.
För att göra en Instant Pot-kikärttagine, sautera alla ingredienser på ”saute”-inställningen. När du har tillsatt vattnet till taginen, lägg locket på IP:n och koka på manuellt tryck i 10 minuter. Låt IP:n stå i 10 minuter, tvångssläpp sedan och rör ner koriander och oliver. Tillsätt salt efter behov.
Blanda i en skål ½ tsk vardera mald spiskummin, mald kryddnejlika, mald kryddpeppar, mald svartpeppar, kanel och cayennepeppar med en matsked mald koriander och ¼ tesked vardera mald fänkål eller stjärnanis, muskotnöt, gurkmeja, ingefära och paprika. Lägg till i receptet samtidigt som du skulle lägga till ras el hanout.
Absolut. För att göra detta mer av en kikärts- och grönsakstagine kan du lägga till grönsaker som potatis, sötpotatis, squash, blomkål, aubergine och svamp. Var noga med att justera kryddningen och tillsätt mer om du använder mer grönsaker.
Förvaringsinstruktioner
- Kyla: Lägg resterna i en lufttät behållare och förvara i kylen i upp till fyra dagar. Grytan smakar ännu bättre nästa dag, när smakerna har hunnit smälta, så det här är ett bra recept att göra i förväg.
- Frysa: Frys in kikärttaginen i en fryssäker behållare i upp till tre månader.
- Värm upp igen: Tina och värm i mikrovågsugnen på spishällen.
Fler läckra kikärtsrecept

Om du älskade denna kikärttagine, kolla in fler veganska soppor och grytor på Holy Cow Vegan!
I detta lockande Marockansk kikärttagine recept en bas av lök och tomater är lager med kontrasterande smaker och texturer av söta russin och morötter, nötiga kikärter och salta oliver. Aromatiskt saffran och en hemmagjord ras el hanout kryddblandning binder samman alla dessa läckra smaker.

Jag är alltid förvånad över hur många olika livsmedel jag kan göra med samma ingredienser i mitt skafferi när jag lagar mat globalt. Indiska kockar använder ett överflöd av kryddor och baljväxter liksom etiopiska kockar och marockanska kockar. Men en chana masala är dramatiskt annorlunda i smak från en marockansk kikärtsgryta smaksatt med harissa, och en indisk dal smakar ingenting som en etiopisk linsgryta.
Denna kryddiga kikärttagine är precis lika läcker som min favoritkikärtscurry, med många vanliga ingredienser, och de är båda infunderade med aptitretande arom och smak. Men de smakar ingenting som varandra.
Taginen har så många kontrasterande smaker och texturer, från oliver, russin, saffran, morötter, lök, vitlök och kikärter. Och ras el hanout förpackar en avslutande wallop, knyter ihop alla dessa underbara smaker vackert och tillför ännu mer aptitretande arom och läckerhet. Det är en rätt värd att göra och äta, om och om igen.
Innehållsförteckning
Vad är en tagine?
En tagine (uttalas tuh-jean) är både en lergryta med koniskt lock som används av nordafrikanska och särskilt marockanska kockar, liksom det beskrivande suffixet för grytor, ofta köttgrytor, långsamt tillagade i lergrytan.
Det djupa, tunga locket på en tagine tillåter ånga att cirkulera när maten tillagas, vilket håller köttet fuktigt och effektivt fångar alla smaker inuti. Den oglaserade leran på locket förhöjer också rätten genom att lägga till en djup, rökig rikedom.
Du behöver dock ingen tagine för att göra en läcker tagine; en holländsk ugn eller vilken gryta som helst med tättslutande lock går lika bra. Det är vad jag använder för att göra min smakrika jackfrukt ”lamm” tagine och denna smaskiga vegetariska kikärttagine.
Varför du kommer att älska detta recept
- Läckert, annorlunda och rikt smaksatt. Du kommer att älska de kontrasterande smakerna och texturerna i detta recept på kikärttagine.
- Enkelt att göra recept. Du måste lägga i några ingredienser för den här rätten, men processen är enkel och idiotsäker och du kan se mina processbilder nedan för ytterligare förtydligande. Du kan till och med göra denna enkla kikärttagine i en långsam spis eller snabbgryta. Se de vanliga frågorna nedan för mer.
- Passar alla dieter. Taginen är sojafri, nötfri och glutenfri och passar därför alla dieter. Den kan vara så kryddig som du vill att den ska vara, och de söta russinen och morötterna gör grytan tilltalande även för barn.
Ingredienser
Se receptkortet nedan för exakta mängder ingredienser.
- Lök. Rödlök är bäst för detta recept men gul lök duger.
- Vitlök
- Morötter. Du kan använda sötpotatis eller butternut squash.
- Russin. Du kan använda andra torkade frukter, inklusive hackade aprikoser eller hackade dadlar.
- Konserverade tomater. Använd hela plommontomater och krossa dem med fingrarna innan du lägger i taginen.
- Konserverade eller kokta kikärter. Om du använder konserverade kikärter, skölj ur saltlaken. Häll av alla kikärter innan de läggs i grytan.
- Ras el Hanout kryddblandning. Använd mitt recept på en aromatisk hemlagad ras el hanout kryddblandning eller se vanliga frågor nedan för en snabbversion gjord med pulveriserade kryddor.
- Saffran. Detta tillför mer underbar smak och arom. Men om du inte har det använd gurkmeja istället.
- Cayennepeppar eller paprika
- Koriander. Du kan använda färsk persilja istället.
- Kalamata oliver. Eller använd gröna oliver.
Hur man gör kikärttagine

Tillsätt olivolja i en holländsk ugn eller tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt löken med en halv tesked salt och fräs tills löken är mjuk och börjar karamelliseras.

Tillsätt pressad vitlök i grytan och fortsätt fräsa ytterligare en minut.

Rör ner morötterna och fräs i ett par minuter.

Rör ner russinen och blanda i dem.

Tillsätt de krossade tomaterna i grytan och blanda väl.

Rör sedan ner kikärtorna.

Tillsätt ras el hanout, paprika och saffran i grytan och blanda väl.

Rör ner koriander eller persilja.

Tillsätt en kopp vatten och blanda väl. Koka upp, täck taginen med ett tätt lock och låt puttra i 30-45 minuter på svag värme. Rör om då och då och tillsätt mer vatten om det behövs. Taginen ska vara tjock men vill du ha mer sås kan du tillsätta mer vatten eller grönsaksfond.

Rör till sist ner oliverna och blanda väl. Kontrollera salt och tillsätt mer efter behov. Stäng av värmen.

Serveringsförslag
Vanliga frågor om recept
För att göra taginen i en slow cooker, tillsätt oljan följt av alla ingredienser till slow cookeren. Blanda väl, tillsätt två koppar vatten och koka i tre timmar på hög temperatur. Rör om några gånger under tillagningen. Du kan också göra taginen oljefri genom att skippa oljan.
För att göra en Instant Pot-kikärttagine, sautera alla ingredienser på ”saute”-inställningen. När du har tillsatt vattnet till taginen, lägg locket på IP:n och koka på manuellt tryck i 10 minuter. Låt IP:n stå i 10 minuter, tvångssläpp sedan och rör ner koriander och oliver. Tillsätt salt efter behov.
Blanda i en skål ½ tsk vardera mald spiskummin, mald kryddnejlika, mald kryddpeppar, mald svartpeppar, kanel och cayennepeppar med en matsked mald koriander och ¼ tesked vardera mald fänkål eller stjärnanis, muskotnöt, gurkmeja, ingefära och paprika. Lägg till i receptet samtidigt som du skulle lägga till ras el hanout.
Absolut. För att göra detta mer av en kikärts- och grönsakstagine kan du lägga till grönsaker som potatis, sötpotatis, squash, blomkål, aubergine och svamp. Var noga med att justera kryddningen och tillsätt mer om du använder mer grönsaker.
Förvaringsinstruktioner
- Kyla: Lägg resterna i en lufttät behållare och förvara i kylen i upp till fyra dagar. Grytan smakar ännu bättre nästa dag, när smakerna har hunnit smälta, så det här är ett bra recept att göra i förväg.
- Frysa: Frys in kikärttaginen i en fryssäker behållare i upp till tre månader.
- Värm upp igen: Tina och värm i mikrovågsugnen på spishällen.
Fler läckra kikärtsrecept

Om du älskade denna kikärttagine, kolla in fler veganska soppor och grytor på Holy Cow Vegan!