Det här inlägget kan innehålla Amazon eller andra affiliate-länkar. Som Amazon Associate tjänar jag på kvalificerade köp.
Keto Egg Strata är en läcker frukostgryta med lager av bröd, ägg, spenat och ost. Laddat med smak i varje tugga, det är det perfekta receptet för en speciell brunch.
Jag lärde mig först att göra frukostäggsskikt av de goda människorna bakom Cook’s Illustrated. Vi har varit förmånstagare av ett abonnemang i flera år och jag lär mig alltid så mycket av deras grundliga analyser av matlagningstekniker.
Jag gjorde originalversionen för flera år sedan för en brunch med utökad familj och det var en stor hit för alla. Så att förvandla den till en keto-frukostgryta som jag kunde njuta av utan skuld var en absolut fröjd för mig.
Och får jag bara säga att mina keto-frukostskikt var lika saftiga som originalet?
Alla dessa underbara lager av ketobröd, spenat, ägg och ost gör det till det perfekta receptet för brunch!

Vad är ett frukostskikt?
När det kommer till mat hänvisar ”strata” till en skiktad gryta. Ett frukostskikt görs vanligtvis med lager av gammalt bröd och fyllningar och blötläggs sedan i en ägg- och gräddblandning.
Vilken skiktad gryta som helst kan kallas strata. Keto zucchini lasagne är ett skikt, liksom min keto enchilada gryta. Men de flesta tänker på frukostgryta när de hör ordet.
Som tidigare student i arkeologi vet jag att termen ”skikt” är jordens geologiska lager. Så det är helt logiskt att en gryta i lager skulle vara den kulinariska motsvarigheten.
Ingredienser
- Keto bröd – För det här receptet tillhandahåller jag ett bra recept på ketobröd. Det är samma som jag använder i min keto french toast, men du kan använda annat bröd också. Se nedan för några förslag.
- Smör
- Schalottenlök
- Spenat
- Ost
- Ägg
- Tung vispgrädde

Hur man gör keto frukost strata
- Förbered ketobrödet: Detta tar lite tid så planera i förväg! Du kan till och med göra brödet i förväg. Jag har en limpa i frysen av denna anledning.
- Torka ur brödet: Frukostskikt kräver torrt, gammalt bröd så att det kan suga upp äggblandningen. Du kan göra detta i ugnen eller så kan du helt enkelt skiva den och låta den torka över natten.
- Smöra brödet: Använd lite mjukt smör och bred över varje skiva på ena sidan.
- Fräs schalottenlök och spenat: Att tillaga schalottenlök och spenat i lite smör ger en oöverträffad smak.
- Varva ingredienserna: Lägg hälften av brödskivorna i botten av ugnsformen. Varva med hälften av grönsakerna och osten. Upprepa med resterande bröd, grönsaker och ost.
- Tillsätt äggen: Vispa ihop ägg och grädde och häll sedan över ingredienserna på pannan.
- Väg ner: För att hjälpa brödet att verkligen suga in ägg och grädde, väg ner det med några tunga burkar och ställ i kylen i minst en timme.
- Grädda tills de är gyllene: Skikten ska vara gyllenbruna ovanpå och helt stelna.

Vilket ketobröd ska man använda?
Konventionella frukostskikt tar vitt bröd, som franskt eller italienskt, för att skapa lagren. Uppenbarligen är detta inte ett alternativ för ett keto-skikt, så du kommer att behöva någon sorts keto-bröd.
Brödreceptet jag ger nedan är ett bra val eftersom det blir knaprigt och torkar ut fint. Jag har jobbat på att perfekta det för smörgåsbröd och kommer förmodligen att lägga upp det som ett fristående recept snart.
Men du har många andra alternativ också!
Butik köpt keto bröd
Många märken har kommit ut med ”keto”-vetebröd, men jag varnar dig för att välja klokt. De flesta av dem är inte riktigt ketovänliga och har ett relativt högt kolhydratantal. De innehåller vanligtvis livsviktigt vetegluten, så tänk på om du har glutenintolerans.
Jag såg det här brödet från Kiss My Keto, som bara har 5 gram kolhydrater per skiva. Jag har inte provat det själv men det verkar vara ett bra val.
Keto brödblandningar
Det finns också hur många ketobrödsblandningar som helst som gör ganska anständigt bröd. Många av dem är glutenfria och har lägre kolhydrater än det färdiglagade brödet. Jag gillar verkligen produkterna från Keto Bakes och de har en ny vitt brödmix. Jag tror att det skulle funka bra i det här receptet!
Hembakat keto bröd
Föredrar att göra ditt eget ketobröd så att du kan kontrollera ingredienserna? Jag kan gräva det, eftersom det är min föredragna metod också! Förutom brödet jag listade nedan, kan du använda mitt Keto Irish Soda Bread och utelämna tranbären.
Easy Keto Focaccia skulle också fungera. Skär i rutor och skiva genom mitten för att få skivor som fungerar till frukostskikt.
För ett nötfritt alternativ, prova att använda mitt Keto Blueberry Bread. Minska sötningsmedlet till 2 matskedar och utelämna bär, riven kokos och extrakt.

Vanliga frågor
Absolut! Du kan verkligen lägga i vad du vill, förutom brödet och äggen. Prova lite kokt bacon eller korv, eller lite svamp eller kokt broccoli. Och du kan byta upp ostarna så mycket du vill.
Brödreceptet jag tillhandahåller är redan mjölkfritt. Om du använder kokosgrädde som vispgrädde och antingen skippar osten eller använder mejerifri ost, blir detta fortfarande gott.
Läs avsnittet ovan om brödval och gör det med kokosmjölsbrödet eller annat valfritt nötfritt bröd.
Ja, och i själva verket är det meningen att den ska göras en dag i förväg och sedan bakas på morgonen. Det gör att brödet drar in mer av äggblandningen.
Förvara resterna i en täckt behållare i kylen i upp till 5 dagar. Det blir en fantastisk frukost eller lunch nästa dag!

Fler läckra ketobrunchidéer