I detta Punjabi gobi paratha recept ett tunnbröd av fullkornsvete är fyllt med riven blomkål och rostas sedan på en stekpanna till gyllene, läcker perfektion. Det är en mättande och näringsrik växtbaserad måltid för alla tider på dagen! Servera den till frukost, lunch eller middag, eller som ett hälsosamt mellanmål efter skolan.

Innehållsförteckning
Vad är gobi paratha?
En gobi paratha är ett nordindisk tunnbröd av fullkornsvete med en läcker, kryddad blomkålsfyllning. Det liknar aloo paratha och palak (spenat) paratha. Fyllningen av blomkål (”gobi” på hindi) lindas in i fullkornsdeg och rostas tills den är knaprig och gyllene.
I indiska hem serveras en gobi ka paratha ofta varm från grillen med en smörklick för en hälsosam vegetarisk indisk frukost. Men den är också perfekt för en brun påse lunch eller middag.
Varför du kommer att älska det här receptet
- Näringsrik. Med fullkorn och en hälsosam grönsak är denna paratha hälsosam inifrån och ut! Det är laddat med fibrer, protein och det är lågt i kalorier, vilket gör det bra att äta oavsett om du tittar på din hälsa, din kost eller båda. Du kan använda så lite eller så mycket olja du vill när du rostar blomkålsparatan, eller använd en matlagningsspray. Du kan också göra paratha utan olja.
- Läckert och tillfredsställande. Den kryddiga gobhi parathaen är så, så smaskig, och bara en eller två kommer att tillfredsställa de hungerbegär.
- Enklare recept. Det finns en inlärningskurva med att göra vilken paratha som helst, men jag har skapat det här receptet för att göra det extra enkelt för alla, även en nybörjare, att lära sig hur man gör en gobi-paratha. Du kanske inte får ett perfekt resultat de första gångerna men du kommer säkert att bli bättre med träning.
- Passar de flesta dieter. Parathaen är sojafri och nötfri och den är vegansk såklart.
Ingredienser
Gå till receptkortet nedan för exakta mängder av alla ingredienser.
Till tunnbrödet av fullkorn:
- Fullkorns durummjöl eller atta. Du kan ersätta vanligt fullkornsmjöl men durummjöl eller attamjöl, som är mer finmalet, ger dig de mjukaste parathaserna. Du kan köpa atta i indiska livsmedelsbutiker eller online.
- Ajwain (carom frön). Du kan utelämna dessa om du inte har dem, men om du har det ger de en härlig smak till parathas.
Till blomkålsfyllningen:
- Neutral olja. Vilken vegetabilisk olja som helst, inklusive avokadoolja, solrosolja, safflorolja, jordnötsolja och druvkärneolja.
- Blomkål (kallas ”phool gobi” på hindi). Du kan riva ett helt blomkålshuvud till detta recept eller använda risad blomkål. Om du använder fryst ris blomkål, se till att du lägger det tinade blomkålsriset i en sil och trycker ut överflödigt vatten innan du lägger det i pannan.
- Kryddor: Mald koriander, mald spiskummin, gurkmeja, cayennepeppar eller något rött chilipulver och amchur (mangopulver, valfritt).
- Koriander (Korianderlöv).
Variationer
- Tillsätt ½ tsk mald ingefära eller 1 tsk finriven ingefära till blomkålen under tillagningen. Du kan också byta ut cayenne med finhackad grön chilipeppar, som jalapeno eller serrano, för en poppa färsk krydda.
- Byt ut alla kryddorna mot 2 teskedar garam masala-pulver. Pressa i saften av en halv citron.
- Byt ut hälften av blomkålen mot rivna morötter eller tunt strimlad vitkål. Du kan också prova detta mix veg paratha recept, som kombinerar flera grönsaker i vecken av en paratha.
Hur man gör gobi paratha
Gör fyllningen

Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt den rivna blomkålen i stekpannan och fräs i ett par minuter.

Tillsätt kryddorna till blomkålen – cayenne, gurkmeja, mald spiskummin, mald koriander, amchur, om du använder det, och salt. Blanda väl och fortsätt koka tills blomkålen är ganska torr och det inte finns någon fukt i pannan.

Rör ner koriandern och blanda.

Ställ fyllningen åt sidan för att svalna medan du gör degen.
Gör degen

Lägg alla ingredienser till degen i en stor blandningsskål – mjöl, ajwain, om du använder, och salt.

Ringla långsamt i vatten för att göra en styv men mycket smidig deg. Täck med en fuktig kökshandduk eller ett tätt lock och ställ åt sidan i 30 minuter.
Gör paratha

Dela degen i 18 bitar. Kavla ut två till en diameter på cirka fyra tum.

Placera två matskedar av blomkålsfyllningsblandningen i en av rundorna, lämna lite utrymme runt kanten för att täta parathat. Pensla kanterna på den andra varven med vatten.

Lägg den med vatten penslade rundeln över rundan med fyllningen och tryck till kanterna för att bilda en tät förslutning. Mjöla den fyllda paratha-degen och ytan.

Rulla försiktigt till en tunn paratha. Du kan göra parathatan tjockare, om du gillar det så.

Värm en gjutjärnstava eller stekpanna. Lägg parathat på den och vänta tills små bubblor bildas. Vänd över, pensla lite olja på parathatan och koka tills gyllenbruna fläckar syns på undersidan.

Vänd en gång till och koka tills båda sidor är gyllenbruna. Servera varm.

Serveringsförslag
Användbara tips och felsökning
- Riv blomkålen med hjälp av de små eller medelstora hålen på rivjärnet eller matberedaren. Du vill inte ha stora blomkålsbitar i fyllningen.
- Rör om fyllningen ofta när du lagar den för att säkerställa att den tappar all fukt. Glöm inte att tillsätta saltet eftersom saltet drar ut fukt i blomkålen.
- Ett bra sätt att se om fyllningen är klar är att kontrollera när den börjar fastna i botten av pannan. Stäng av värmen så fort det börjar göra det.
- När du gör degen till gobi paratha tillsätt vatten lite i taget för att få en deg som är smidig men ändå ganska styv. Sluta tillsätta vatten så fort degen går ihop, även om den ser grov ut – den blir smidigare när du knådar den. En mjuk deg blir svår att stoppa och kavla.
- Om du inte kokade blomkålsfyllningen tillräckligt länge och den fortfarande har lite fukt i sig kommer fyllningen att läcka ut när du rullar parathat. Du kan prova att lägga till en matsked eller två mjöl till fyllningen för att hjälpa till att absorbera fukten.
- Servera parathasen så fort de lossnar från grillen, eller håll dem inlindade i en tyghandduk i några minuter tills det är dags att servera. Detta kommer att hålla dem varma och mjuka. Parathas som får stå för länge kan värmas upp i mikrovågsugnen eller på grillen.
- Om du är ny på att rulla parathas, se en video och få fler tips om att rulla indiska tunnbröd i mitt omfattande inlägg om hur man gör roti.
Vanliga frågor om recept
Jag gillar att koka blomkålen för att få bort fukten från den. En rå blomkålsfyllning kan uttrycka fukt när du rullar parathasen, vilket gör att fyllningen läcker ut och skapar en kunglig röra. Att laga blomkål gör det mycket lättare att smälta och det blir av med den blomkålslukten som så många föraktar.
Men om du vill använda rå blomkål i fyllningen (det ångar lite när du rostar parathatan) är det bara att blanda blomkålen med alla kryddor och koriander och tillsätta ett par matskedar mjöl för att hjälpa till att absorbera fukten.
Hur mjuk gobi parathas blir beror på vad du lägger till degen och hur länge du rostar parathas. Om du vill ha väldigt mjuka parathas, tillsätt lite vegansk yoghurt i degen. För detta recept tillsätt först ¼ kopp yoghurt och knåda in den innan du tillsätter mer vatten. Du kan även lägga till ett par matskedar surdegsstarter om du har den till hands (se instruktioner i mitt surdegsroti-recept).
När du rostar parathasen, se till att du borstar dem med olja och vänta inte på att för många stora gyllene fläckar dyker upp, vilket kommer att resultera i en krispigare paratha. Ta bort parathatan från grillen så fort du ser ett jämnt stänk av små gyllene fläckar på båda sidor.
Detta är ett extremt hälsosamt recept med bara 119 kalorier, fyra gram protein och fyra gram fiber i varje paratha.
Förvaringsinstruktioner
- Kyla: Gör helst inte mer parathas än du behöver i förväg eftersom de smakar bäst när de görs färska. Du kan förvara degen och fyllningen i kylen i upp till tre dagar. Låt dem stå i rumstemperatur i 30 minuter till en timme innan de sätts ihop. Om du bestämmer dig för att göra alla parathas först, placera dem i en lufttät behållare och kyl i upp till tre dagar.
- Frysa: Lägg de kokta parathasen i en fryssäker behållare eller påse och frys in i upp till tre månader.
- Värm upp igen: Tina parathas om den är fryst och värm på en stekpanna tills den är varm och mjuk igen. Borsta lite olja om det behövs. Du kan också värma parathasen i mikrovågsugnen. Spraya lätt med vatten och mikrovågsugn 30 sekunder till en minut tills den är varm och mjuk.
Fler läckra paratha-recept

Om du älskar detta gobi paratha-recept, se till att kolla in fler indiska veganrecept på Holy Cow Vegan!
I detta Punjabi gobi paratha recept ett tunnbröd av fullkornsvete är fyllt med riven blomkål och rostas sedan på en stekpanna till gyllene, läcker perfektion. Det är en mättande och näringsrik växtbaserad måltid för alla tider på dagen! Servera den till frukost, lunch eller middag, eller som ett hälsosamt mellanmål efter skolan.

Innehållsförteckning
Vad är gobi paratha?
En gobi paratha är ett nordindisk tunnbröd av fullkornsvete med en läcker, kryddad blomkålsfyllning. Det liknar aloo paratha och palak (spenat) paratha. Fyllningen av blomkål (”gobi” på hindi) lindas in i fullkornsdeg och rostas tills den är knaprig och gyllene.
I indiska hem serveras en gobi ka paratha ofta varm från grillen med en smörklick för en hälsosam vegetarisk indisk frukost. Men den är också perfekt för en brun påse lunch eller middag.
Varför du kommer att älska det här receptet
- Näringsrik. Med fullkorn och en hälsosam grönsak är denna paratha hälsosam inifrån och ut! Det är laddat med fibrer, protein och det är lågt i kalorier, vilket gör det bra att äta oavsett om du tittar på din hälsa, din kost eller båda. Du kan använda så lite eller så mycket olja du vill när du rostar blomkålsparatan, eller använd en matlagningsspray. Du kan också göra paratha utan olja.
- Läckert och tillfredsställande. Den kryddiga gobhi parathaen är så, så smaskig, och bara en eller två kommer att tillfredsställa de hungerbegär.
- Enklare recept. Det finns en inlärningskurva med att göra vilken paratha som helst, men jag har skapat det här receptet för att göra det extra enkelt för alla, även en nybörjare, att lära sig hur man gör en gobi-paratha. Du kanske inte får ett perfekt resultat de första gångerna men du kommer säkert att bli bättre med träning.
- Passar de flesta dieter. Parathaen är sojafri och nötfri och den är vegansk såklart.
Ingredienser
Gå till receptkortet nedan för exakta mängder av alla ingredienser.
Till tunnbrödet av fullkorn:
- Fullkorns durummjöl eller atta. Du kan ersätta vanligt fullkornsmjöl men durummjöl eller attamjöl, som är mer finmalet, ger dig de mjukaste parathaserna. Du kan köpa atta i indiska livsmedelsbutiker eller online.
- Ajwain (carom frön). Du kan utelämna dessa om du inte har dem, men om du har det ger de en härlig smak till parathas.
Till blomkålsfyllningen:
- Neutral olja. Vilken vegetabilisk olja som helst, inklusive avokadoolja, solrosolja, safflorolja, jordnötsolja och druvkärneolja.
- Blomkål (kallas ”phool gobi” på hindi). Du kan riva ett helt blomkålshuvud till detta recept eller använda risad blomkål. Om du använder fryst ris blomkål, se till att du lägger det tinade blomkålsriset i en sil och trycker ut överflödigt vatten innan du lägger det i pannan.
- Kryddor: Mald koriander, mald spiskummin, gurkmeja, cayennepeppar eller något rött chilipulver och amchur (mangopulver, valfritt).
- Koriander (Korianderlöv).
Variationer
- Tillsätt ½ tsk mald ingefära eller 1 tsk finriven ingefära till blomkålen under tillagningen. Du kan också byta ut cayenne med finhackad grön chilipeppar, som jalapeno eller serrano, för en poppa färsk krydda.
- Byt ut alla kryddorna mot 2 teskedar garam masala-pulver. Pressa i saften av en halv citron.
- Byt ut hälften av blomkålen mot rivna morötter eller tunt strimlad vitkål. Du kan också prova detta mix veg paratha recept, som kombinerar flera grönsaker i vecken av en paratha.
Hur man gör gobi paratha
Gör fyllningen

Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt den rivna blomkålen i stekpannan och fräs i ett par minuter.

Tillsätt kryddorna till blomkålen – cayenne, gurkmeja, mald spiskummin, mald koriander, amchur, om du använder det, och salt. Blanda väl och fortsätt koka tills blomkålen är ganska torr och det inte finns någon fukt i pannan.

Rör ner koriandern och blanda.

Ställ fyllningen åt sidan för att svalna medan du gör degen.
Gör degen

Lägg alla ingredienser till degen i en stor blandningsskål – mjöl, ajwain, om du använder, och salt.

Ringla långsamt i vatten för att göra en styv men mycket smidig deg. Täck med en fuktig kökshandduk eller ett tätt lock och ställ åt sidan i 30 minuter.
Gör paratha

Dela degen i 18 bitar. Kavla ut två till en diameter på cirka fyra tum.

Placera två matskedar av blomkålsfyllningsblandningen i en av rundorna, lämna lite utrymme runt kanten för att täta parathat. Pensla kanterna på den andra varven med vatten.

Lägg den med vatten penslade rundeln över rundan med fyllningen och tryck till kanterna för att bilda en tät förslutning. Mjöla den fyllda paratha-degen och ytan.

Rulla försiktigt till en tunn paratha. Du kan göra parathatan tjockare, om du gillar det så.

Värm en gjutjärnstava eller stekpanna. Lägg parathat på den och vänta tills små bubblor bildas. Vänd över, pensla lite olja på parathatan och koka tills gyllenbruna fläckar syns på undersidan.

Vänd en gång till och koka tills båda sidor är gyllenbruna. Servera varm.

Serveringsförslag
Användbara tips och felsökning
- Riv blomkålen med hjälp av de små eller medelstora hålen på rivjärnet eller matberedaren. Du vill inte ha stora blomkålsbitar i fyllningen.
- Rör om fyllningen ofta när du lagar den för att säkerställa att den tappar all fukt. Glöm inte att tillsätta saltet eftersom saltet drar ut fukt i blomkålen.
- Ett bra sätt att se om fyllningen är klar är att kontrollera när den börjar fastna i botten av pannan. Stäng av värmen så fort det börjar göra det.
- När du gör degen till gobi paratha tillsätt vatten lite i taget för att få en deg som är smidig men ändå ganska styv. Sluta tillsätta vatten så fort degen går ihop, även om den ser grov ut – den blir smidigare när du knådar den. En mjuk deg blir svår att stoppa och kavla.
- Om du inte kokade blomkålsfyllningen tillräckligt länge och den fortfarande har lite fukt i sig kommer fyllningen att läcka ut när du rullar parathat. Du kan prova att lägga till en matsked eller två mjöl till fyllningen för att hjälpa till att absorbera fukten.
- Servera parathasen så fort de lossnar från grillen, eller håll dem inlindade i en tyghandduk i några minuter tills det är dags att servera. Detta kommer att hålla dem varma och mjuka. Parathas som får stå för länge kan värmas upp i mikrovågsugnen eller på grillen.
- Om du är ny på att rulla parathas, se en video och få fler tips om att rulla indiska tunnbröd i mitt omfattande inlägg om hur man gör roti.
Vanliga frågor om recept
Jag gillar att koka blomkålen för att få bort fukten från den. En rå blomkålsfyllning kan uttrycka fukt när du rullar parathasen, vilket gör att fyllningen läcker ut och skapar en kunglig röra. Att laga blomkål gör det mycket lättare att smälta och det blir av med den blomkålslukten som så många föraktar.
Men om du vill använda rå blomkål i fyllningen (det ångar lite när du rostar parathatan) är det bara att blanda blomkålen med alla kryddor och koriander och tillsätta ett par matskedar mjöl för att hjälpa till att absorbera fukten.
Hur mjuk gobi parathas blir beror på vad du lägger till degen och hur länge du rostar parathas. Om du vill ha väldigt mjuka parathas, tillsätt lite vegansk yoghurt i degen. För detta recept tillsätt först ¼ kopp yoghurt och knåda in den innan du tillsätter mer vatten. Du kan även lägga till ett par matskedar surdegsstarter om du har den till hands (se instruktioner i mitt surdegsroti-recept).
När du rostar parathasen, se till att du borstar dem med olja och vänta inte på att för många stora gyllene fläckar dyker upp, vilket kommer att resultera i en krispigare paratha. Ta bort parathatan från grillen så fort du ser ett jämnt stänk av små gyllene fläckar på båda sidor.
Detta är ett extremt hälsosamt recept med bara 119 kalorier, fyra gram protein och fyra gram fiber i varje paratha.
Förvaringsinstruktioner
- Kyla: Gör helst inte mer parathas än du behöver i förväg eftersom de smakar bäst när de görs färska. Du kan förvara degen och fyllningen i kylen i upp till tre dagar. Låt dem stå i rumstemperatur i 30 minuter till en timme innan de sätts ihop. Om du bestämmer dig för att göra alla parathas först, placera dem i en lufttät behållare och kyl i upp till tre dagar.
- Frysa: Lägg de kokta parathasen i en fryssäker behållare eller påse och frys in i upp till tre månader.
- Värm upp igen: Tina parathas om den är fryst och värm på en stekpanna tills den är varm och mjuk igen. Borsta lite olja om det behövs. Du kan också värma parathasen i mikrovågsugnen. Spraya lätt med vatten och mikrovågsugn 30 sekunder till en minut tills den är varm och mjuk.
Fler läckra paratha-recept

Om du älskar detta gobi paratha-recept, se till att kolla in fler indiska veganrecept på Holy Cow Vegan!