Detta helt enkelt men aptitretande Etiopisk linsgryta använder röda linser, berbere kryddblandning och niter kibbeh för att skapa en levande smak som kommer att sitta kvar på dina smaklökar under en lång, lång tid!

Etiopiska linsgrytor är laddade med smak och textur och en av mina favoriter är Misir Wot, som använder två kryddblandningar – mekelesha och berbere – för att skapa fantastisk smak. Men eftersom vi har tillagat rätter med de krydd- och oljeblandningar vi just har gjort, berbere och vegansk niter kibbeh, vill jag dela med dig en annan enkel etiopisk röd linsgryta som använder just dessa två blandningar, specifikt, och är precis som utsökt.
Detta är en superenkel gryta att göra och även om den använder samma kryddor som shiro wot kommer du att bli förvånad över hur olika de smakar. De kompletterar till och med varandra fint på samma tallrik.
Innehållsförteckning
Varför du kommer att älska detta recept
- Enkelt och enpott. Det här är ett recept utan krångel, och det behöver bara några få ingredienser. Det är perfekt för vardagskvällar.
- Friska. Laddad med röda linser och bra kryddor, denna kryddiga etiopiska linsgryta är lika närande som den är läcker.
- Nötfri, glutenfri, sojafri och vegan. Grytan passar alla dieter. Det är också ganska barnvänligt.
Ingredienser
- Röda linser (rosa linser). Blötläggs i en timme innan tillagning för bästa resultat. Dessa är de korallfärgade linserna som går förbi ”masoor dal” i Indien.
- Vegansk niter kibbeh. Denna kryddade oljeblandning med toner av kanel, kardemumma, muskot och kryddpeppar, är en vegansk version av det kryddade smöret eller ghee som används i etiopiska recept, det ger så mycket smak till linserna och det är också ganska enkelt att göra.
- rödlökar. Du kan använda gul lök eller vit lök men rödlök, som har en kryddigare smak, är bra här.
- Ingefära vitlökspasta. Om du inte har ingefära vitlökspasta klar, krossa sex vitlöksklyftor med en tums knopp ingefära till en pasta.
- Tomater
- Kryddor: Etiopisk berbere kryddblandning, mald koriander och mald kummin.
Hur man gör etiopisk linsgryta

1. Lägg tärnad lök i en torr kastrull på medelvärme. Tillsätt en tesked salt och fräs tills löken blir mjuk och börjar få färg.

2. Rör ner en matsked av den veganska niter kibbeh och ingefära vitlökspasta. Fräs i ett par minuter.

3. Tillsätt tomaterna i kastrullen och blanda i dem. Koka i några minuter tills tomaterna blir väldigt mjuka och fruktiga.

4. Rör ner berbere kryddblandning, mald koriander och mald spiskummin. Blanda och låt kryddorna koka ihop med tomater och lök i ett par minuter.

5. Rör ner linserna och tillsätt två dl vatten eller grönsaksbuljong. Blanda, låt koka upp, täck och låt sjuda i 20-25 minuter eller tills linserna är väldigt mjuka och mjuka. Om det behövs tillsätt mer vatten och/eller sänk värmen till medelhög låg.

6. Mot slutet av tillagningen kan du röra i den andra matskeden niter kibbeh, om du vill, för ännu mer smak. Tillsätt även mer salt efter behov. Linsgrytan är klar när den är väldigt tjock och bubblig och du ser några droppar olja i toppen. Stäng av värmen och servera de etiopiska linserna varma eller varma.

Serveringsförslag
- Servera den röda linsgrytan med etiopiskt injerabröd eller valfritt tunnbröd. Servera en grönsaksrätt som tikil gomen bredvid.
- Servera den över ris för en fantastisk etiopisk måltid.
- Ät det själv!
Vanliga frågor om recept
Du behöver inte, men det kommer att minska tiden som behövs för att koka linserna ganska mycket. Om du inte har tid att blötlägga linserna, lägg till ca 5-10 minuter mer av koktiden.
Om du använder mitt recept för berbere kryddblandning, kommer du sannolikt att tycka att denna gryta är behagligt kryddig men inte för kryddig (såvida du inte absolut inte tål värme). Om du gillar kryddig mat kan du lägga till lite cayenne eller paprika tillsammans med de andra kryddorna.
Konsistensen på de flesta etiopiska grytor är väldigt tjock, så du kan lätt ösa upp dem med en bit injera. Men i ditt kök följ bara en regel – du måste älska det! Så om du gillar linsgrytan soupier tillsätt mer vatten.
För att göra receptet i en snabbgryta använd saute-funktionen för steg 1-4. Efter att ha tillsatt linserna i steg 5 tillsätt tre koppar vatten eller grönsaksfond, klicka på locket på plats och ställ linserna på tryckkokning i 10 minuter.
Förvaringsinstruktioner
- Kyla: Grytan kan förvaras i kylen i en lufttät behållare i upp till fyra dagar.
- Frysa: Den här etiopiska linsgrytan fryser väldigt bra. Placera den i en fryssäker behållare och frys i upp till fyra månader.
- Värm upp igen: Om du har tid, tina grytan i kylen eller i några timmar, värm sedan på spisen eller i mikron. Tillsätt lite vatten om grytan är för tjock.
Fler veganska gryta och sopprecept

Om du älskar denna etiopiska linsgryta, kolla in fler vegansk soppa och grytarecept på Holy Cow Vegan!
Detta helt enkelt men aptitretande Etiopisk linsgryta använder röda linser, berbere kryddblandning och niter kibbeh för att skapa en levande smak som kommer att sitta kvar på dina smaklökar under en lång, lång tid!

Etiopiska linsgrytor är laddade med smak och textur och en av mina favoriter är Misir Wot, som använder två kryddblandningar – mekelesha och berbere – för att skapa fantastisk smak. Men eftersom vi har tillagat rätter med de krydd- och oljeblandningar vi just har gjort, berbere och vegansk niter kibbeh, vill jag dela med dig en annan enkel etiopisk röd linsgryta som använder just dessa två blandningar, specifikt, och är precis som utsökt.
Detta är en superenkel gryta att göra och även om den använder samma kryddor som shiro wot kommer du att bli förvånad över hur olika de smakar. De kompletterar till och med varandra fint på samma tallrik.
Innehållsförteckning
Varför du kommer att älska detta recept
- Enkelt och enpott. Det här är ett recept utan krångel, och det behöver bara några få ingredienser. Det är perfekt för vardagskvällar.
- Friska. Laddad med röda linser och bra kryddor, denna kryddiga etiopiska linsgryta är lika närande som den är läcker.
- Nötfri, glutenfri, sojafri och vegan. Grytan passar alla dieter. Det är också ganska barnvänligt.
Ingredienser
- Röda linser (rosa linser). Blötläggs i en timme innan tillagning för bästa resultat. Dessa är de korallfärgade linserna som går förbi ”masoor dal” i Indien.
- Vegansk niter kibbeh. Denna kryddade oljeblandning med toner av kanel, kardemumma, muskot och kryddpeppar, är en vegansk version av det kryddade smöret eller ghee som används i etiopiska recept, det ger så mycket smak till linserna och det är också ganska enkelt att göra.
- rödlökar. Du kan använda gul lök eller vit lök men rödlök, som har en kryddigare smak, är bra här.
- Ingefära vitlökspasta. Om du inte har ingefära vitlökspasta klar, krossa sex vitlöksklyftor med en tums knopp ingefära till en pasta.
- Tomater
- Kryddor: Etiopisk berbere kryddblandning, mald koriander och mald kummin.
Hur man gör etiopisk linsgryta

1. Lägg tärnad lök i en torr kastrull på medelvärme. Tillsätt en tesked salt och fräs tills löken blir mjuk och börjar få färg.

2. Rör ner en matsked av den veganska niter kibbeh och ingefära vitlökspasta. Fräs i ett par minuter.

3. Tillsätt tomaterna i kastrullen och blanda i dem. Koka i några minuter tills tomaterna blir väldigt mjuka och fruktiga.

4. Rör ner berbere kryddblandning, mald koriander och mald spiskummin. Blanda och låt kryddorna koka ihop med tomater och lök i ett par minuter.

5. Rör ner linserna och tillsätt två dl vatten eller grönsaksbuljong. Blanda, låt koka upp, täck och låt sjuda i 20-25 minuter eller tills linserna är väldigt mjuka och mjuka. Om det behövs tillsätt mer vatten och/eller sänk värmen till medelhög låg.

6. Mot slutet av tillagningen kan du röra i den andra matskeden niter kibbeh, om du vill, för ännu mer smak. Tillsätt även mer salt efter behov. Linsgrytan är klar när den är väldigt tjock och bubblig och du ser några droppar olja i toppen. Stäng av värmen och servera de etiopiska linserna varma eller varma.

Serveringsförslag
- Servera den röda linsgrytan med etiopiskt injerabröd eller valfritt tunnbröd. Servera en grönsaksrätt som tikil gomen bredvid.
- Servera den över ris för en fantastisk etiopisk måltid.
- Ät det själv!
Vanliga frågor om recept
Du behöver inte, men det kommer att minska tiden som behövs för att koka linserna ganska mycket. Om du inte har tid att blötlägga linserna, lägg till ca 5-10 minuter mer av koktiden.
Om du använder mitt recept för berbere kryddblandning, kommer du sannolikt att tycka att denna gryta är behagligt kryddig men inte för kryddig (såvida du inte absolut inte tål värme). Om du gillar kryddig mat kan du lägga till lite cayenne eller paprika tillsammans med de andra kryddorna.
Konsistensen på de flesta etiopiska grytor är väldigt tjock, så du kan lätt ösa upp dem med en bit injera. Men i ditt kök följ bara en regel – du måste älska det! Så om du gillar linsgrytan soupier tillsätt mer vatten.
För att göra receptet i en snabbgryta använd saute-funktionen för steg 1-4. Efter att ha tillsatt linserna i steg 5 tillsätt tre koppar vatten eller grönsaksfond, klicka på locket på plats och ställ linserna på tryckkokning i 10 minuter.
Förvaringsinstruktioner
- Kyla: Grytan kan förvaras i kylen i en lufttät behållare i upp till fyra dagar.
- Frysa: Den här etiopiska linsgrytan fryser väldigt bra. Placera den i en fryssäker behållare och frys i upp till fyra månader.
- Värm upp igen: Om du har tid, tina grytan i kylen eller i några timmar, värm sedan på spisen eller i mikron. Tillsätt lite vatten om grytan är för tjock.
Fler veganska gryta och sopprecept

Om du älskar denna etiopiska linsgryta, kolla in fler vegansk soppa och grytarecept på Holy Cow Vegan!