Förkylnings- och influensasäsongen kommer varje år, och ofta även på sommaren, så det är viktigt att beväpna immunförsvaret med den styrka det behöver för att överleva. Dessa är de bästa livsmedel för förkylningar, influensa och allmän läkning och återhämtning som också är paleovänliga och glutenfria.
Helst undviker du att få viruset helt, men hallå – det händer de bästa av oss. Ibland finns det inte mycket vi kan göra för att förhindra sjukdom med alla bakterier som flyter runt, barn som går tillbaka till skolan och folk som kommer in på kontoret sjuka.
De goda nyheterna? Det är mer att må bättre – och snabbare än piller och sömn. Det finns det gamla ordspråket: ”mata en förkylning och svälta feber.” Finns det någon sanning i det? Det kan vara tuffare att hålla nere maten med influensa, särskilt när du har feber eller är illamående, men näring spelar en stor roll i vår återhämtning, oavsett vilken åkomma det är.
Ärligt talat är det att gå utan mat aldrig svaret. Sjukdom driver upp vår ämnesomsättning så att våra kroppar arbetar hårdare, och vi behöver mer bränsle eftersom vi använder så mycket av det för att återhämta oss. När vi blir sjuka är det lätt att komma åt komfortmat, färdigmat och intetsägande mat som ris och rostat bröd eftersom de är lätta för magen.
Vad händer om du undviker spannmål? Det här är den bästa paleovänliga maten du kan äta för att snabbt och säkert komma över influensan. Nedan hittar du också några användbara paleovänliga kosttillskott och naturläkemedel som jag gillar att använda också.
Se också till att kolla in mitt djupgående inlägg om de bästa sätten att stärka ditt immunförsvar och vilka vitaminer och kosttillskott som är mest effektiva.
1. Benbuljongsoppa
Benbuljong läker. Det är en av de livsmedel som täcker ett brett spektrum av sjukdomar eftersom dess näringsprofil är både varierad och riklig. Det finns en anledning till att din mamma matade dig med kycklingsoppa när du blev sjuk som liten. Ta med den här lektionen till vuxen ålder och för den vidare – den här gången med verklig buljong.
Det är inte kycklingen eller grönsakerna som reparerar (även om de inte gör ont), utan den mineralrika basen som är bryggd av ben och fond. Genom att koka benen extraherar vi alla dessa aminosyror, protein, kollagen, vitaminer och mineraler och får en buljong som är full av det goda i sin mest koncentrerade form.
Låt oss prata lite mer om varför de aminosyrorna är fantastiska influensabekämpare.
Glycin hjälper kroppen att avgifta, smälta och läka från sår. Tänk på influensan som ett inre sår; samma läkande egenskaper kommer att hjälpa dig att försvinna symtom så snart som möjligt. Benmärg, som kan användas för att producera buljong, är en viktig del av immunförsvaret och kommer att hjälpa till att ge bränsle till cellerna för optimal immunhälsa. Slutligen innehåller benbuljong mycket lättsmält näring som gör den perfekt att smutta på när du är för sjuk för att få i dig fast föda.
Även om jag älskar att göra min egen buljong har jag inte alltid tid. I det här fallet brukar jag köpa färdig benbuljong. För er i USA, se till att kolla in Kettle & Fire – de använder ekologiska ingredienser och gräsmatat nötkött, och deras benbuljong har en fantastisk smak. De är också icke-frysta och lagringsstabila, så du kan förvara några kartonger i ditt skafferi. Du kan köpa deras benbuljong online OCH om du använder kampanjkoden sugenkollektivfår du 10 % rabatt på din första beställning.
I Australien gillar jag The Stock Merchant-märket – de gör frigående kyckling och gräsmatade nötköttsbensbuljonger. Mina läsare i Storbritannien kanske skulle vilja kolla in Borough Broth Co., som också har fantastisk kyckling- och nötköttsbuljong som du kan beställa online. Min slaktare har ofta benbuljong, så det är värt att kolla in dina lokala butiker och hälsokostbutiker.
Benbuljong recept:
2. Citrusfrukt
Hur många gånger har du kommit på något bara för att få ett stort glas apelsinjuice? Citrus är laddad med C-vitamin som är fantastiskt för immunförsvaret och återhämtningen, men allt det socker är det inte! Satsa istället på hela citrusfrukter, en kläm citron i vattnet eller pyssla med stekt grapefrukt.
Vitamin C tros öka produktionen av vita blodkroppar, vilket är avgörande för att effektivt bekämpa infektioner. Kroppen lagrar inte riktigt C-vitamin, så du måste fylla på under dagen. Dessutom har flavonoidföreningar (fytonäringsämnen) som finns i citrusfrukter som apigenin, quercetin, rutin, hesperidin och mandarin förmågan att rikta in sig på immunfel. Men se upp – medan citrus är laddad med de vitaminer du behöver, kan surheten ytterligare störa en redan orolig mage.
Andra C-vitaminrika frukter och grönsaker inkluderar paprika/peppar, kiwi, grönkål, broccoli, jordgubbar, guava, brysselkål och blomkål.
3. Bananer
Bananer är en favorit bland folk under vädret och har varit det länge. Om du någonsin har hört talas om BRAT-dieten – bananer, ris, äppelmos och rostat bröd – vet du varför. Dieten ordineras ofta som ett sätt att äta med orolig mage, vilket är ett vanligt symptom på influensa. Det går inte att förneka att denna ”diet” är mycket proteinfattig och kolhydratrik, men jag kan komma med på att behålla bananer i mixen av några anledningar.
Bananer är en bra källa till lösliga fibrer som verkligen gör dem till en bra utmanare för att lindra orolig mage och hjälper till att reglera matsmältningen om det är ett av dina symtom.
Banan är också en bra källa till prebiotiska fibrer som matar de goda bakterierna i tarmen, vilket stimulerar produktionen av immunceller. Slutligen är frukten också hög i kalium som fungerar som en elektrolyt och kan hjälpa till att hantera influensa-inducerad uttorkning.
4. Ägg
Protein är avgörande för att avvärja sjukdom, men om din aptit håller på att ta slut behöver du något enkelt och lättare än kött. Överväg att tappa några ägg när du har drabbats av influensa. De är inte bara rika på protein, utan de kommer också att ge dig en zink- och selenboost – som båda hjälper immunförsvaret. Betade ägg är också en fantastisk källa till omega-3-fettsyror, och forskning visar att fettsyror spelar en viktig roll i immunsystemet.
Ägg är också enkla att göra, så du behöver inte tränga dig över en varm spis medan du känner dig sjuk. Du kan alltid dubbla upp på immunförstärkare och göra lite äggdroppssoppa i benbuljong också.
Ägg recept:
5. Sötpotatis
Sötpotatis är ännu en mat med låg ansträngning som du verkligen kan packa i de viktiga näringsämnena med. När det kommer till influensa vill du verkligen få mest kraft för din rygg. Du vill inte bostäder mat. Det är därför stärkelsehaltiga, kolhaltiga frukter och grönsaker kommer att vara din bästa vän förutom protein.
Sötpotatis innehåller vitamin A, och brist är kopplad till en oförmåga att bekämpa infektioner. Kroppen omvandlar vitamin A till betakaroten, vilket kan vara kopplat till ökad T-cellsaktivitet, vilket hjälper till att stärka immuniteten; dessa celler är infektionskrigare! Slutligen är vitamin A antiinflammatoriskt, och influensa skapar sannolikt viss inflammation i kroppen – speciellt om du har matsmältningsproblem eller andningsproblem hela tiden.
Sötpotatisrecept:
6. Vitlök
Vitlök håller inte bara vampyrer borta – den kommer också att ta bort betungande influensa. Vitlök kan lätt läggas till nästan allt annat smakfullt som kan finnas på menyn, så om du är redo att laga mat, knäck upp en kryddnejlika. Om du känner dig särskilt hardcore, kan du svälja en kryddnejlika hel som ett naturligt alternativ till alla receptfria piller. Dina rapar kan smaka lite starkt ett tag, men i hälsans namn kommer vi att göra många konstiga saker.
Det är viktigt att notera att allicin – en förening som finns i vitlök när den krossas, hackas eller tuggas (men inte hel) – är en av anledningarna till att det anses vara medicinskt. Därför är det bättre att inte använda ”hela kryddnejlika”. Liksom med många av livsmedel på vår lista har vitlök potentialen att öka hastigheten med vilken våra naturliga infektionsbekämpande celler tillverkas, vilket gör den till den idealiska kandidaten för snabb återhämtning. Tillsätt lite till din benbuljong eller sötpotatis för dubbel kraft och immunitet.
Prova denna 30-klyfta vitlökssoppa, som är skonsam mot tarmen och väldigt närande (också supergod!).
7. Kokosvatten
Influensa kan vara otroligt uttorkande, särskilt om dina symtom inkluderar illamående och diarré. Det kan vara frestande att sträcka sig efter sockerhaltiga elektrolytdrycker eftersom det är Det är verkligen viktigt att fylla på lagren och återfukta, men det tillsatta sockret gör inte ditt immunförsvar och din läkningstid någon tjänst. Sträva efter naturligt återfuktande kokosvatten.
Den innehåller naturliga sockerarter som hjälper dig att fylla på glykogenlagren förutom elektrolyter. Kokosvatten innehåller också antioxidanter som hjälper till att bekämpa oxidativ skada. och studier visar att oxidativ stress är kopplat till försvagad immunitet.
8. Älskling
Det är ganska vanligt att behandla förkylningar och influensa med honung, men jag är här för att backa upp påståendena och berätta för dig att ha något sött! Det är alltid bäst att köpa rå honung, och ännu bättre, att få lite honung från bin i ditt område. Detta är näringsmässigt överlägset och har ytterligare fördelar.
Varför är honung så bra för immunförsvaret? Det är i princip anti– allt som är dåligt. Intressant nog kan rå honung innehålla friska bakterier som probiotiska livsmedel gör, och dessa bakterier är bra för immunsystemet och behandlar problemet från roten (eller snarare tarmen). Slutligen, om din influensa åtföljs av förkylningssymptom, vet vi att honung är bra för halsont och hosta. Blanda lite med lite varmt te för en lugnande healer.
kosttillskott för förkylning och influensa
Oregano olja har ett kraftfullt naturligt antibiotikum och antivirala egenskaper. Späd 3-4 droppar i en kopp varmt vatten eller te och drick upp. Rekommendationen är 2-3 gånger per dag tills symtomen minskar. Du kan också lägga till några droppar oregano (eller timjan) olja i en rykande hetvattenskål och täcka huvudet över skålen med en handduk för en ansiktsånga/inhalationsmedicin.
Fläder är bra för att stödja immunförsvaret och kan konsumeras som flädersirap. Drick 1 tesked, 2-3 gånger per dag. Du hittar den i de flesta butiker, online eller gör din egen.
Ingefära hjälper till att blåsa ut gifterna från din kropp och är bra för att lösa oroliga magar, illamående, kallsvettning och så vidare. Det bästa sättet att konsumera ingefära under en sjukdom (förutom en vanlig grönsaksröra eller kycklingsoppa) är att göra en ingefära, citron och honungsbrygd. Skär upp en 3-4 tums rot av ingefära i skivor och lägg i en kastrull med vatten (ca 4 koppar). Koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i 2-3 minuter. Ta av värmen och låt svalna något. Häll en kopp varm ingefära och blanda i en eller två matskedar citronsaft och en tesked rå honung. Jag dricker minst 4 koppar av det här per dag när jag är sjuk.
Zink är nödvändigt för korrekt immunförsvar så det är vettigt att öka intaget under influensa eller förkylning. En recension fann att ett zinktillskott hjälpte till att minska sjukdomens svårighetsgrad och varaktighet när det togs så snart som möjligt. Jag brukar ta ett zinktillskott minst ett om dagen, och du kan också få detta viktiga näringsämne från ostron, skaldjur som skaldjur, ostron och musslor, pumpafrön och paranötter.
Läs detta djupgående inlägg om bästa näringsämnen och kosttillskott för ditt immunförsvar.
Håll ditt immunförsvar starkt denna säsong! Jag hoppas att du klarar dig genom förkylnings- och influensasäsongen frisk och oskadd, men om du kommer på något, se till att bokmärka den här guiden och håll dig närd.
SPARA DENNA ARTIKEL PÅ PINTEREST
DU KANSKE OCKSÅ GILLAR
Bästa maten att äta under eller efter maginfluensa och matförgiftning
Bästa sätten att stärka ditt immunförsvar (vetenskapligt stöd!)
20 prebiotiska livsmedel för tarmhälsa
Topp 10 livsmedel för en frisk tarm