Balela Salad är en klassisk mellanöstern bönsallad som är laddad med intressanta smaker och hälsosamma ingredienser. Detta gör en fantastisk lunch- eller tillbehörsallad när som helst på året, men när du har färska trädgårdstomater blir det ännu bättre! Se tips för att göra en version med färre kolhydrater om du föredrar det alternativet.
PIN-kod Balela Salad för att prova det senare!
Jag började min resa med hälsosammare kostvanor för många år sedan efter den ursprungliga South Beach-dieten, som uppmuntrade att äta torkade bönor och kallade dem en ”bra kolhydrat”. Nu är bönor mer av en kolhydratspridning för mig, men jag har fortfarande några favoritbönsallader som jag gör som en godbit när det är varmt och jag bara vill ha sallad till middag. Och detta Balelasallad har varit en av mina favoriter i många år!
Det finns otaliga varianter av denna mellanösternbönsallad, men den har alltid en generös mängd färska örter. Till min version använde jag en hel kopp färsk hackad persilja, och det här skulle också vara en perfekt sallad för att lägga till lite hackad färsk mynta om du har det i trädgården.
Salladen har en vitlökig citrondressing som är kombinerad med garbanzos och svarta bönor så att de kan marinera en stund medan du hackar upp de andra ingredienserna. Sedan efter cirka 30 minuter (eller så länge du kan vänta) är det bara att röra ner de hackade tomaterna, hackad persilja och salladslöken för en enkel sallad som är sprängfylld av smak.
Vilka ingredienser behöver du till detta recept?
- konserverade svarta bönor
- konserverade garbanzobönor
- grönlök
- hackad färsk tomat
- finhackad färsk persilja
- färskpressad citronsaft, jag använde min färskfrysta citronsaft
- vitlökspuré eller finhackad vitlök (affiliatlänk)
- extra virgin olivolja
- salt eller använd Vege-Sal (affiliatlänk) om du har några
- färskmalen svartpeppar efter smak
Var kommer namnet Balela ifrån?
Ordet Balela betyder ”kokta kikärter” på arabiska, och Balela är en gammal Mellanöstern kikärtssallad. Det finns olika varianter av detta över hela världen, men de innehåller alltid kikärter och färska örter
Håller sig salladen bra i kylen?
Salladen var överraskande nog inte dålig efter att ha ställts in i kylen över natten. Men jag föredrar att inte kyla tomater, och om jag ville äta detta över flera dagar skulle jag utelämna tomaten och lägga till en färsk hackad tomat till varje portion sallad när jag åt den.
Hur kan du göra Balelasalladen lägre i kolhydrater?
Det här receptet har 18 nettokolhydrater per portion som skrivet, vilket kanske inte fungerar om du verkligen försöker begränsa dina kolhydrater. För att göra en version med lägre kolhydrater av Balela skulle jag försöka lägga till grönsaker med lägre kolhydrater som hackad röd paprika, hackad gurka, hackad selleri, hackade rädisor eller till och med hackad rå zucchini. Du kan också göra en välsmakande Balelasallad med lägre kolhydrater genom att kombinera detta recept med en generös mängd hackad sallad. Jag skulle gärna höra hur dessa varianter fungerar om någon provar några.
Fler läckra idéer för persiljefantaster!
Jag är ett stort fan av färsk persilja och tycker att den är mycket underanvänd i många amerikanska kök. Om du gillar persilja som jag, kanske du vill kolla in min samling av recept för matlagning med färsk persilja för fler idéer!
Så här gör du Balelasallad:
(Bläddra ner för komplett recept med näringsinformation.)
- Häll kikärtor och svarta bönor en i taget i ett durkslag placerat i diskhon, skölj väl tills inget mer skum syns och låt rinna av. (Jag torkar dem med en pappershandduk om de verkar ganska blöta.)
- Medan bönorna rinner av, vispa ihop citronsaft, olivolja, hackad vitlök, salt (eller Vege-Sal) och peppar för att göra dressingen.
- Lägg de väl avrunna bönorna i en skål och blanda i hälften av dressingen.
- Medan bönorna marineras, hop tomaterna, salladslöken och persiljan.
- När bönorna har marinerats i 30 minuter (eller så länge du kan vänta), blanda i tomater, salladslök och persilja och blanda försiktigt.
- Smaka av med mer salt och nymalen svartpeppar efter önskemål och servera.
Gör det till en måltid:
Balelasallad skulle smaka bra som tillbehör till något som grillad biff med olivsås, grillad kyckling med balsamvinäger, nötpitas från Mellanöstern, grekisk lammsouvlaki eller långsamt tillagad lax. Eller servera den som huvudrättssallad till en köttfri måltid!
Fler sallader med kikärter:
Kikärtssallad med tomater, oliver och örter
Curry kikärtssallad
Bladgrön sallad med kikärter och fetaost
Gurka-, tomat- och garbanzosallad med fetaost
Kikärtssallad med röd paprika, mynta och sumak
Ingredienser
Ingredienser:
-
1 burk (15 oz.) svarta bönor, sköljda väl och avrunna
-
1 burk (15 oz.) garbanzobönor, sköljda väl och avrunna
-
1 kopp hackad salladslök (eller mindre)
-
2 koppar hackad färsk tomat (ca 6 små tomater)
-
1 dl finhackad färsk persilja
Ingredienser för dressing:
-
3 T färskpressad citronsaft
-
1/2 tsk. hackad vitlök (eller använd finhackad färsk vitlök)
-
1/4 kopp extra virgin olivolja
-
1/2 tsk. salt (se anteckningar)
-
färskmalen svartpeppar efter smak
Instruktioner
- En i taget, töm konserverade bönor i ett durkslag placerat i diskhon, skölj väl med kallt vatten tills inget mer skum syns, låt sedan bönorna rinna av ordentligt. (Jag torkar dem med en pappershandduk om de verkar blöta.)
- Medan bönorna rinna av, blanda citronsaft, hackad vitlök, olivolja, salt och peppar för att göra dressingen.
- Lägg väldränerade bönor i en plast- eller glasskål.
- Tillsätt ungefär hälften av dressingen och låt bönorna marinera, åtminstone medan du hackar övriga ingredienser men 30 minuters marineringstid rekommenderas om du kan vänta så länge.
- Medan bönorna marineras, hacka salladslök, tomater och persilja.
- När marineringstiden är klar, blanda försiktigt ner övriga ingredienser i bönorna.
- Smaka av salladen och smaka av med lite mer salt (eller Vege-Sal) och nymalen svartpeppar om så önskas.
- Trots att tomater inte borde stå i kylen så var detta faktiskt väldigt gott även efter att ha stått i kylen över natten. Men om du vet att du inte kommer att äta allt så skulle jag blanda ihop allt utom tomaterna och lägga till hackade tomater precis innan du äter det.
Anteckningar
Jag skulle nog använda Vege-Sal till denna sallad.
Detta recept anpassat från Mellanöstern Bean Salad på MeleCotte som anpassade det från Balela recept på Relish.
Näringsinformation:
Avkastning:
6
Serveringsstorlek:
1
Belopp per portion:
Kalorier: 181Totalt fett: 10 gMättat fett: 1gTransfett: 0gOmättat fett: 8gKolesterol: 0 mgNatrium: 496mgKolhydrater: 23gFiber: 5gSocker: 9gProtein: 5g
Näringsinformation beräknas automatiskt av receptpluginen jag använder. Jag är inte en nutritionist och kan inte garantera 100% noggrannhet, eftersom många variabler påverkar dessa beräkningar.
Lågkolhydratdiet/lågglykemisk diet/South Beach-dietförslag:
Sallader som denna med lågglykemiska ingredienser är ett utmärkt val för alla faser av den ursprungliga South Beach-dieten, men denna Balela-sallad är förmodligen för hög i kolhydrater för en lågkolhydratdiet. Se tipsen ovan för att göra en version som har lägre kolhydrater.
Hitta fler recept som detta:
Använd köttfria recept eller salladsrecept för att hitta fler recept som detta. Använd Diet Type Index för att hitta fler recept som passar en specifik matplan. Du kanske också gillar att följa DO på Pinterest, på Facebook, på Instagram eller på YouTube för att se alla goda recept jag delar där.
Historiska anteckningar för detta recept:
Den här salladen postades första gången 2009, inspirerad av en annan bloggares version som inte längre finns online. Den uppdaterades med kraftigt förbättrade foton och mer information under 2022.
Dela detta:
Vi är deltagare i Amazon Services LLC Associates Program, ett affiliate-annonseringsprogram som är utformat för att tillhandahålla ett sätt för oss att tjäna avgifter genom att länka till Amazon.com och anslutna webbplatser. Som Amazon Associate tjänar jag på kvalificerade köp.