I en värld av naturläkemedel talar alla om fördelarna med äppelcidervinäger.
Det har gått från salladsskålen till vitamingången, så är äppelcidervinäger verkligen så fantastiskt som folk säger att det är?
Näring för äppelcidervinäger
Äppelcidervinäger, även kärleksfullt förkortat till ”ACV”, är vinäger som framställs genom att äpplejuice fermenteras.
Under jäsningen bryter nyttiga bakterier och jäst ner sockret till alkohol och slutligen till ättiksyra.
Näringsmässigt har ACV noll kalorier men innehåller B-vitaminer och polyfenoler, en antioxidantliknande förening.
Livsmedelsbutiker har rå och pastöriserad äppelcidervinäger, men ACV-fans är mest intresserade av ”rå” eftersom den innehåller ”modern”, en grumlig substans av goda bakterier.
Så, vilka är hälsofördelarna med äppelcidervinäger? Och är de sanna?
Svaret är kanske rungande!
ACV är inget magiskt botemedel och inte heller helt utan meriter. Låt oss undersöka de förväntade fördelarna med äppelcidervinäger för att se om de faktiskt fungerar.
1. Potentiell fördel: Äppelcidervinäger är antimikrobiellt och kan hjälpa matsmältningen
Äppelcidervinäger har antimikrobiella egenskaper, vilket gör den till en nyckelingrediens i betning och konservering av mat.
Istället för att ta ACV direkt, ingen jagare, försök att äta mat som har inlagts i syra.
ACV håller dåliga bakterier borta, men bra bakterier kan frodas eftersom det jäser mat som pickles och surkål.
Fermenterad mat är hög i probiotika (bra bakterier), som är fördelaktiga för att hålla din matsmältningskanal frisk.
2. Juryn är ute: Äppelcidervinäger hjälper till med viktminskning
ACV innehåller ättiksyra, som forskare fann kan förhindra fettökning och förbättra ämnesomsättningen hos möss.
Coolt, men vad betyder det för människor? Hur mycket äppelcidervinäger ska du dricka? Höj inte den skeden ännu!
En klinisk prövning 2009 med 175 vuxna gjorde ett stort plask i New York Times eftersom studien fann att de som konsumerade 1-2 matskedar vinäger hade en viktminskning på 2-4 pund under tre månader.
Sedan dess har dieter med äppelcidervinäger, detox och rengöring fått stort intresse.
Enligt Samantha Thoms, MPH, RD, ”Det är spännande, det är bara en liten studie. När deltagarna slutade dricka vinägern slutade de med att de gick upp i vikt igen på fyra veckor.”
Inte överraskande kan experter inte rekommendera ACV för viktminskning förrän fler storskaliga studier visar att det fungerar.
Tänk på att hur ACV hjälper också till med viktminskningsfrågor.
Att ta ACV kan minska din aptit men ökar också illamåendet. Du kanske inte känner för att äta när du är illamående, men avvägningen kanske inte är värt det.
3. Fortsätt med försiktighet: Äppelcidervinäger gynnar hud och hår
Att använda äppelcidervinäger för att behandla hud och hår finns överallt på Internet.
Vissa säger att det hjälper till att ta bort överflödig olja från ditt hår, och andra säger att det förhindrar utslag på huden.
Tyvärr finns det inte mycket vetenskap som stödjer – eller motbevisar – påståendena.
Det kan låta som en cop-out, men eftersom alla har olika hud- och hårtyp måste du antagligen testa det för att veta om det fungerar för dig.
ACV är säkert att äta, men det är anses vara lätt irriterande för huden.
Thoms varnar, ”Kom ihåg att användning av vinäger på din hud kan leda till irritation eller smärta, speciellt om du har trasig eller känslig hud.”
Om du planerar att använda det, späd ACV med mycket vatten. För mer allvarliga hud- eller hårbottenproblem, försök inte ACV förrän du konsulterar en hudläkare.
4. Myt: Äppelcidervinäger kan minska risken för cancer
Nej, äppelcidervinäger kommer inte att minska risken för cancer.
Studier som visar att ättiksyra kan bromsa tillväxten av cancerceller innebär att dessa celler badas i ACV.
Det är omöjligt att behandla cancer så här i verkligheten. Våra kroppar är beroende av en stram balans mellan syra och bas i blodet, och alla drastiska förändringar kan vara livshotande.
Finns det nackdelar med att konsumera äppelcidervinäger?
Det perfekta sättet att använda äppelcidervinäger är i en aptitretande marinad eller salladsdressing.
Men du kanske undrar, ”Kan jag dricka äppelcidervinäger varje dag?”
Thoms säger, ”Normala, friska vuxna bör kunna ta 1-2 matskedar per dag utan betydande biverkningar. Jag skulle rekommendera att späda ACV med mycket vatten.”
Om du ska prova det, kom ihåg dessa andra nackdelar:
- Äppelcidervinäger kan erodera tandemaljen och skada din matstrupe. ACV är mycket surt om det tas direkt från flaskan. Prova att späda den med mycket vatten, eller använd den i en dressing eller köttmarinad. Att ta det rakt upp rekommenderas inte.
- Äppelcidervinäger kan interagera med vissa mediciner. Om du tar diuretika eller andra mediciner, kolla med din läkare först.
Äppelcidervinäger är bra i recept
Även om de påstådda fördelarna med äppelcidervinäger kanske inte är det mirakelmedel som världen önskat sig, kan det säkert vara ett välsmakande tillskott i köket.
Om du är intresserad av att lägga till ACV till din matlagningsrepertoar, kolla in dessa recept för att komma igång:
I en värld av naturläkemedel talar alla om fördelarna med äppelcidervinäger.
Det har gått från salladsskålen till vitamingången, så är äppelcidervinäger verkligen så fantastiskt som folk säger att det är?
Näring för äppelcidervinäger
Äppelcidervinäger, även kärleksfullt förkortat till ”ACV”, är vinäger som framställs genom att äpplejuice fermenteras.
Under jäsningen bryter nyttiga bakterier och jäst ner sockret till alkohol och slutligen till ättiksyra.
Näringsmässigt har ACV noll kalorier men innehåller B-vitaminer och polyfenoler, en antioxidantliknande förening.
Livsmedelsbutiker har rå och pastöriserad äppelcidervinäger, men ACV-fans är mest intresserade av ”rå” eftersom den innehåller ”modern”, en grumlig substans av goda bakterier.
Så, vilka är hälsofördelarna med äppelcidervinäger? Och är de sanna?
Svaret är kanske rungande!
ACV är inget magiskt botemedel och inte heller helt utan meriter. Låt oss undersöka de förväntade fördelarna med äppelcidervinäger för att se om de faktiskt fungerar.
1. Potentiell fördel: Äppelcidervinäger är antimikrobiellt och kan hjälpa matsmältningen
Äppelcidervinäger har antimikrobiella egenskaper, vilket gör den till en nyckelingrediens i betning och konservering av mat.
Istället för att ta ACV direkt, ingen jagare, försök att äta mat som har inlagts i syra.
ACV håller dåliga bakterier borta, men bra bakterier kan frodas eftersom det jäser mat som pickles och surkål.
Fermenterad mat är hög i probiotika (bra bakterier), som är fördelaktiga för att hålla din matsmältningskanal frisk.
2. Juryn är ute: Äppelcidervinäger hjälper till med viktminskning
ACV innehåller ättiksyra, som forskare fann kan förhindra fettökning och förbättra ämnesomsättningen hos möss.
Coolt, men vad betyder det för människor? Hur mycket äppelcidervinäger ska du dricka? Höj inte den skeden ännu!
En klinisk prövning 2009 med 175 vuxna gjorde ett stort plask i New York Times eftersom studien fann att de som konsumerade 1-2 matskedar vinäger hade en viktminskning på 2-4 pund under tre månader.
Sedan dess har dieter med äppelcidervinäger, detox och rengöring fått stort intresse.
Enligt Samantha Thoms, MPH, RD, ”Det är spännande, det är bara en liten studie. När deltagarna slutade dricka vinägern slutade de med att de gick upp i vikt igen på fyra veckor.”
Inte överraskande kan experter inte rekommendera ACV för viktminskning förrän fler storskaliga studier visar att det fungerar.
Tänk på att hur ACV hjälper också till med viktminskningsfrågor.
Att ta ACV kan minska din aptit men ökar också illamåendet. Du kanske inte känner för att äta när du är illamående, men avvägningen kanske inte är värt det.
3. Fortsätt med försiktighet: Äppelcidervinäger gynnar hud och hår
Att använda äppelcidervinäger för att behandla hud och hår finns överallt på Internet.
Vissa säger att det hjälper till att ta bort överflödig olja från ditt hår, och andra säger att det förhindrar utslag på huden.
Tyvärr finns det inte mycket vetenskap som stödjer – eller motbevisar – påståendena.
Det kan låta som en cop-out, men eftersom alla har olika hud- och hårtyp måste du antagligen testa det för att veta om det fungerar för dig.
ACV är säkert att äta, men det är anses vara lätt irriterande för huden.
Thoms varnar, ”Kom ihåg att användning av vinäger på din hud kan leda till irritation eller smärta, speciellt om du har trasig eller känslig hud.”
Om du planerar att använda det, späd ACV med mycket vatten. För mer allvarliga hud- eller hårbottenproblem, försök inte ACV förrän du konsulterar en hudläkare.
4. Myt: Äppelcidervinäger kan minska risken för cancer
Nej, äppelcidervinäger kommer inte att minska risken för cancer.
Studier som visar att ättiksyra kan bromsa tillväxten av cancerceller innebär att dessa celler badas i ACV.
Det är omöjligt att behandla cancer så här i verkligheten. Våra kroppar är beroende av en stram balans mellan syra och bas i blodet, och alla drastiska förändringar kan vara livshotande.
Finns det nackdelar med att konsumera äppelcidervinäger?
Det perfekta sättet att använda äppelcidervinäger är i en aptitretande marinad eller salladsdressing.
Men du kanske undrar, ”Kan jag dricka äppelcidervinäger varje dag?”
Thoms säger, ”Normala, friska vuxna bör kunna ta 1-2 matskedar per dag utan betydande biverkningar. Jag skulle rekommendera att späda ACV med mycket vatten.”
Om du ska prova det, kom ihåg dessa andra nackdelar:
- Äppelcidervinäger kan erodera tandemaljen och skada din matstrupe. ACV är mycket surt om det tas direkt från flaskan. Prova att späda den med mycket vatten, eller använd den i en dressing eller köttmarinad. Att ta det rakt upp rekommenderas inte.
- Äppelcidervinäger kan interagera med vissa mediciner. Om du tar diuretika eller andra mediciner, kolla med din läkare först.
Äppelcidervinäger är bra i recept
Även om de påstådda fördelarna med äppelcidervinäger kanske inte är det mirakelmedel som världen önskat sig, kan det säkert vara ett välsmakande tillskott i köket.
Om du är intresserad av att lägga till ACV till din matlagningsrepertoar, kolla in dessa recept för att komma igång: