Aloo Posto är en klassisk bengalisk maträtt av potatis wokad med en levande blandning av panchforon – en blandning av fem kryddor – sedan hälld i en krämig vallmofrösås. Det är lika gott som det är enkelt och det är den perfekta sidan för dal och ångat ris eller roti.

Vad är Aloo Posto?
Aloo posto (alu posto) är ett indiskt recept på potatis tillagad i en lätt men livfullt kryddad vallmofrösås.
Även om detta är en av de mer kända vegetariska rätterna från Västbengalen, en delstat i östra Indien, kanske du aldrig stöter på den på en indisk restaurang. Att inte äta det skulle dock gå miste om ett av de mest utsökta indiska potatisrecepten någonsin.
Potatis ingår ofta i många indiska sidorätter, som Aloo Gobi, Bombay Potatis, Jeera Aloo och Dum Aloo. Men bengaliska Aloo Posto, uttalas ”aa-loo poash-tow” med ett mjukt ”t”, är ganska unikt, av ett par anledningar. För det första är den kryddad med en livlig blandning av frökryddor, panchforon, som spetsar rätten med toner av kryddig, bitter, jordnära och söt. För en annan är Aloo Posto sköljd i en torr men krämig vallmofrösås istället för en kokossås eller en gräddsås, som många sydindiska och nordindiska recept är.
Vallmofrön används i många kryddiga indiska curryrätter men ingen använder dem med den skicklighet, produktivitet och kärlek som bengaliska kockar gör. De blandar ihop dem till krämiga såser för fisk, kött, bönor och grönsaker, blandar ihop dem till en chutney med senap och grön chili, och mosar dem med potatis för att göra knapriga fritter, bland dussintals läckra applikationer.
Hur väl de förstår användningen av vallmofrön visas tydligt i en Aloo Posto. Man skulle inte riktigt tänka på neutral potatis och vallmofrön som kulinariska själsfränder. Men när bengaliska kockar gifter dem med varandra med ett stänk panchforon blir resultatet en rätt som sjunger till dina smaklökar och väcker dem till liv.
Innehållsförteckning
Varför du kommer att älska det här receptet
- Unikt utsökt. Detta aloo posto-recept är en mycket annorlunda rätt än aloo matar, aloo palak och andra indiska aloo-rätter som du kanske är van vid, men den är helt underbar.
- Enkelt att göra. Detta är en enkel indisk rätt att lägga till din repertoar. Att laga det kan inte bli enklare och resultatet är fantastiskt smakrikt.
- Mångsidig. Servera denna aloo posto med nästan vilken indisk måltid som helst för en riktig komfortmatupplevelse.
- Nötfri, sojafri, vegan och glutenfri. Krämigheten här kommer från vallmofrön, inte nötter, vilket gör denna maträtt vänlig för de flesta dieter.
Ingredienser
Gå till receptkortet nedan för exakta mängder ingredienser.
- Vallmofrön (khus khus). Använd vita vallmofrön, som vanligtvis används i indisk matlagning.
- Grön chilipeppar. Du kan använda lokalt tillgängliga jalapenopeppar eller serranopeppar. Om du har tillgång till en indisk butik köp den smala, kryddiga gröna chilin som säljs där. Om det är känsligt för värme, urkärna paprikorna och/eller använd bara en. Du kan göra receptet så mildt eller så kryddigt du vill.
- Panchforon. Detta är en enkel blandning av fem helfrökryddor – nigellafrön (kalonji), spiskummin (jeera), bockhornsklöverfrön (methi), senapsfrön (sarson) och fänkålsfrön (saunf). Om du inte har panchforon till hands, blanda bara en halv tesked av vart och ett av dessa frön.
- Potatisar. Småpotatis, som färskpotatis eller babypotatis, ger en snyggare presentation, men röd eller gul potatis i vanlig storlek är bra. Använd inte stärkelsehaltig potatis som lätt kan paneras, som russet potatis, i det här receptet.
Variationer
- Vissa kockar lägger till lök till detta recept. Om du vill inkludera detta, skiva en medelstor rödlök tunt och lägg till i stekpannan eller woken efter att fröna sprattlar. Stek tills det är mjukt innan du lägger till potatisen.
- Gurkmeja tillsätts inte traditionellt till aloo posto men om du vill lägga till det för dess hälsofördelar, tillsätt ½ tesked gurkmejapulver i woken efter senapssprutningen och tillsätt sedan potatisen snabbt.

Experttips
- Använd små potatisar för att göra aloo posto för en trevlig presentation. Denna maträtt kan se ganska enkel ut på grund av de neutrala färgerna, och små potatisar ger mer visuell tilltalande. Mångfärgad babypotatis, om du kan hitta dem, skulle vara spektakulära i detta recept. Du behöver inte skala potatisen.
- Ätbar senapsolja är svår att hitta i USA (förutom i indiska butiker där den säljs som massageolja på grund av FDA-märkningskrav) men det är den olja som används mest i det bengaliska köket. Om du har senapsolja, använd den i detta recept för en autentisk och traditionell smak. Värm alltid senapsolja tills den ryker försiktigt innan du lägger till andra ingredienser till den.
Vad ska man servera till aloo posto
Förvaringsinstruktioner
- Kyla: Aloo posto kan förvaras i kyl upp till tre dagar. Lägg i en lufttät burk innan du ställer in i kylen.
- Frysa: Placera aloo posto i en fryssäker behållare och frys i upp till tre månader.
- Värm upp igen: Tina och värm i mikron eller på spishällen. Tillsätt lite vatten om det behövs.
Fler veganska indiska potatisrecept

Om du älskar detta aloo posto-recept, se till att kolla in fler veganska indiska recept på Holy Cow Vegan!