
Så du har bestämt dig för att sluta med spriten och leva ett hälsosammare liv. Men du vill ändå njuta av de komplexa och spännande smakerna som en välgjord cocktail kan ge. Tja, du har tur eftersom det finns massor av bra recept för att göra en mördande alkoholfri cocktail, ofta kallad en ”mocktail”. Dessa kombinationer kan approximera känslan av att sippa på en stel drink utan huvudvärk och baksmälla.
”Alkoholfri sprit kan verkligen vara mästarna när det gäller att replikera smaken av din önskade dryck om din favoritdryck är en cocktail”, säger BODi Culinary Specialist Holly Monks. ”Eftersom blanddrycker är just det: blandade. Mycket av smaken du letar efter kommer att vara densamma eftersom blandarna inte kommer att förändras. Att ta bort alkoholen kommer också att ta bort en stor del av tomma kalorier.”
Den goda nyheten är att du snabbt kan piska de flesta av dessa hemma utan att behöva våga dig bortom din lokala livsmedelsbutik. Om du känner dig lite mer äventyrlig kan du dock prova några av de nyaste alkoholfria hopkokningarna som använder en blandning av ingredienser som växter och extrakt för att skapa tveksamma falska sprit. Vissa är helt nya drycker gjorda av växtbaserade ingredienser.
1. Faux-jito
Ingredienser
- 10 färska myntablad, plus fler till garnering
- ½ lime, skär i 4 klyftor
- 2 tsk. stevia eller munkfruktsötningsmedel (flytande eller pulveriserat)
- 1 kopp isbitar
- ½ kopp seltzer
Instruktioner
- Tillsätt myntablad och 1 limeklyfta i ett medelstort glas. Blanda mynta och lime i botten av glaset.
- Tillsätt två limeklyftor och sötningsmedlet och rör om igen.
- Fyll glaset med is och tillsätt sedan seltzer. Garnera med myntablad och limeklyfta, justera sötma med mer socker, om så önskas.
2. New Yorker
Ingredienser
- 3 msk. oolongte
- 1 skvätt rent vaniljextrakt
- 1½ tsk. färsk citronsaft
- 1 tsk. ren lönnsirap
- 1 msk. äggvita
- 1½ tsk. vatten
- 1½ tsk. Granatäpple-juice
Instruktioner
- Blanda te med extraktet.
- Tillsätt citronsaft, lönnsirap och teblandningen i en cocktailshaker. Rör om äggvitan med en gaffel och häll sedan i shakern. Skaka ordentligt tills det skummar, tillsätt sedan lite is och skaka igen.
- Sila upp i ett glas fyllt med is. Tillsätt vatten till granatäpplejuicen och häll upp i glas. Låt drycken sätta sig och njut sedan.
3. Jungfru Maria
Ingredienser
- ¼ kopp + 2 msk. tomat juice
- 1 msk. färsk citronsaft
- 1 skv. Worcestershiresås
- 1 skvätt sellerisalt
- Nymalen svartpeppar
- ¼ tsk. vinägerbaserad pepparsås, som Tabasco®
- 1 stjälk selleri, till garnering
- 1 pickle spjut, till garnering
- 3 gröna oliver med piment, till garnering
Instruktioner
- Tillsätt tomatjuice och citronsaft i ett medelstort glas fyllt med is, blanda väl.
- Tillsätt Worcestershiresås, sellerisalt, peppar och het pepparsås. Justera med varje efter smak.
- Garnera med selleri, saltgurka och/eller oliver om så önskas.
4. Hallonbuske
Ingredienser
- ¾ kopp hallon
- 1 tsk. honung
- ¼ kopp + 1 msk. äppelcidervinäger
- 4 myntablad
- 2 koppar kolsyrat vatten
Instruktioner
- Tillsätt hälften av hallonen i en stor skål och rör lätt ihop. Häll honungen över hallonen och rör om väl. Täck över och ställ i kylen över natten.
- Blanda i vinägern nästa dag, använd sedan en finmaskig sil för att sila ner i en stor burk. Mosa blandningen med baksidan av en träslev genom silen för att extrahera all vätska.
- Häll i resten av hallonen, mynta och kolsyrat vatten. Tillsätt så mycket is du vill och rör om för att kombinera.
5. Mock-garita
Ingredienser
- 6 medelstora limefrukter, pressade
- 2 medelstora apelsiner, pressade
- 2 tsk. kokossocker
- 4 koppar krossad is
- 1 tsk. Margarita salt
- 4¼ koppar seltzer (gör 2 portioner)
Instruktioner
- Tillsätt limejuice, apelsinjuice, socker och is i en mixer och mixa tills det är väl blandat. Lägg i frysen och låt det stelna.
- Kör limeklyftorna längs kanterna på medelstora glas. Lägg margaritasalt på en tallrik och virvla glaskanter till salt.
- Häll seltzern i den frysta blandningen, blanda tills den blir slaskig. Servera i saltbågade glas.
6. Håna Mai Tai
Ingredienser
- 3 msk. äppelcider
- 1 msk. äppelcidervinäger
- ½ tsk. ingefärssirap
- 1 msk. färsk citronsaft
- ½ tsk. sirap med mandelsmak
- 4 röda äppelskivor, till garnering
Instruktioner
- Tillsätt äppelcider, vinäger, ingefärssirap, citronsaft och mandelsirap i en cocktailshaker. Fyll med isbitar och skaka ordentligt.
- Sila av vätskan i medelstora glas (helst kylda), tillsätt mer krossad is. Garnera med äppelskivor.
7. Gimlet utan gin
Ingredienser
Instruktioner
- Tillsätt alla ingredienser i en shaker fylld med is. Skaka kraftigt tills det är väl blandat.
- Häll upp i ett medelstort glas och garnera med lime.
8. Kina Colada
Ingredienser
- ¼ kopp Kin High Rhode
- 2 msk. kokosmjölk
- 2 msk. ananasjuice utan socker
- 1 tsk. ingefärssirap
- 1 nypa spirulina
- 1 nypa mald kanel
Instruktioner
- Häll Kin High Rhode, kokosmjölk, juice, sirap, spirulina och kanel i en shaker i en shaker fylld med is. Skaka kraftigt i 30 sekunder.
- Sila i ett medelstort glas fyllt med is. Garnera med en nypa kanel, om så önskas.
9. Cold Brew Highball
Ingredienser
- ¾ tsk. Seedlip Spice 94
- 2 msk. kallbryggt koncentrat
- 1 msk. rosa grapefruktjuice utan sockertillsatt
- ¼ kopp + 2 msk. hantverkstonic
- 1 bit grapefruktskal
Instruktioner
- Tillsätt Seedlip Spice 94, kallbryggning, juice och craft tonic i ett medelstort glas. Tillsätt is och blanda väl.
- Garnera med grapefruktskalet.