Försöker du minska matsvinnet i ditt hem? Följ denna femdagars måltidsplan, som kommer att använda upp allt i ditt kylskåp för läckra, miljömedvetna måltider.
Ingen vill slänga mat, men vi har alla varit där — det händer. Rester försvinner i kylen, dör av frysbränna månader senare, eller den där halva burken med tärnade tomater som du svor på att du skulle använda upp formar över. Och vem har inte upptäckt ett gäng örter, köpta för ett recept, som vissnar i krisparet?
Det är inte för att du inte bryr dig, men det finns definitivt steg du kan vidta för att bli bättre på att minska matsvinnet. Ett av våra favoritsätt är att laga mat med hållbarhet i åtanke. För att hjälpa dig komma igång har vi samlat åtta recept med lågt avfall
Hur mycket mat slösas bort i USA?
Enligt USDA beräknas matsvinnet i USA mellan 30 och 40 procent av matförsörjningen. Detta motsvarar cirka 133 miljarder pund och mat till ett värde av 161 miljarder dollar.
Varför är matsvinn ett problem?

Varje år går 31 procent av den totala matförsörjningen till spillo, enligt EPA. Matsvinnet påverkar inte bara ansträngningar för samtal om mat, det är också en stor bidragande orsak till klimatförändringen. När mat slängs slösas också energi som används för att producera, bearbeta, transportera, förbereda och lagra den kasserade maten.
Dessutom har matsvinn och matsvinn ett stort fotavtryck för växthusgaser. I en rapport som publicerades 2016 fann EPA att matavfall bidrar till 18 procent av de totala amerikanska metanutsläppen som kommer från soptippar. Hur? Produktion, transport och hantering av livsmedel genererar alla koldioxidutsläpp. Och när matavfall hamnar på soptippar skapar det metan (en potent växthusgas), enligt USDA.
Hur man minskar matsvinnet
Det här är bara några sätt du kan börja minska matsvinnet i ditt eget kök.
Försök att köpa ingredienser som minimerar förpackningar (handla i bulkgången för saker som havre, torkade bönor eller nötter) eller vars förpackningar kan återvinnas (till exempel burkar och flaskor).
Köp mat som är under säsong och har låga koldioxidmil på dem – dvs från bondemarknader eller lokala marknader.
Stora och sällsynta mataffärer kan leda till att du köper mer än vad du behöver när det kommer till färskvaror som grönsaker. Försök att göra dina resor tätare, men mer uppmärksamma.
Fyll ditt skafferi och frys med frysta grönsaker, torkat ris, bönor och pasta, som alla vanligtvis är föremål med lågt avfall.
Håll dina smakprofiler lika under en matresa, oavsett om det innebär att köpa mexikanska ingredienser en vecka och italienska nästa. Genom att göra detta blir det mycket lättare att dela ingredienser och återanvända dem över flera måltider.
- Återanvänd dina köksrester
Spara grönsaksrester i en fryspåse med dragkedja och dra ut dem efter behov för soppa eller fond. Du kan laga dem direkt från frysta. Du kan också hänga på skalet av hårdost som Manchego eller Parmesan. Kasta dem i soppor för extra umamismak. Har du en trädgård? Behåll äggskal och kaffekvarn för dina trädgårdsinsatser.
Ånga eller stek grönsakerna från rödbetor, kålrot och rädisor – eller hacka och lägg dem i soppor eller sallader. Överblivna lummiga gröna örter? Vänd persilja, koriander, även morotstoppar i pesto, som sedan kan frysas.
Matrester som skal, kärnor och skal kan sammansättas i en liten hink som du kan ha precis under diskbänken. (Hoppa över citrusskal och lökskal, som kan döda maskar och andra mikroorganismer i din hög.) Även om du inte har möjlighet att göra en komposthög på din trädgård, tillhandahåller många städer och kommuner komposteringsmöjligheter.
En 5-dagars måltidsplan för lågavfall för nybörjare
Låt oss inse det, recept skrivs vanligtvis inte med tanken på att minska matsvinnet. Men vad händer om du lagade mat med full avsikt att använda så mycket som möjligt – och allt du inte direkt kunde använda, hade du en plan för? Vi har satt ihop fem dagars måltider för att hjälpa dig komma igång med matlagning med lågt avfall. Recepten här har skrivits med målet att använda så mycket som möjligt av ingredienserna.
Shopping och matlagning med minskning av matsvinn i åtanke kan vara nytt för dig; det kräver ett annat tänkesätt men som kan bli en andra natur med mindfulness och övning. Målet här är inte perfektion – för det är omöjligt – utan att börja se hur mycket av det vi äter kan återanvändas. Du kanske blir förvånad över hur kreativ du kan bli med dessa ansträngningar.
Ingredienserna i dessa recept är designade för att spela ut varandra. Du kan göra dem i vilken ordning du vill, men vi rekommenderar vår lättanvända måltidsplan nedan.

Recepten är utformade för att mata tre till fyra med lite eller inget avfall i slutet av de fem dagarna, eller två hungriga vuxna med lite rester. Du kan dubbla eller halvera recepten efter behov.
Är du redo att komma igång och följa med oss på denna resa? Vi har skapat en praktisk inköpslista med de häftklammer och ingredienser du behöver för att göra alla recepten nedan.
