Yoga är viktigt för att hålla dig frisk både mentalt och fysiskt och du kanske redan vet det. Men vet du, att göra det utan rätt vägledning kanske inte ger de resultat du förväntar dig? Det finns specifika kategorier, och idag utforskar vi yoga för diabetes. Sjukdom som diabetes bör inte tas lätt på. Du måste ta hand om din kropp ordentligt för att bekämpa diabetes, när det gäller kost, livsstil och träning. Därför är yoga inte bara en typ av träning, det är något som din kropp behöver för att utveckla ditt bättre liv. Så om din oro är hur man gör yoga för diabetes, här är 7 effektiva yoga-asanas.
Innehållsförteckning
7 yoga asanas som hjälper mot diabetes
#1 Solhälsningar (Surya Namaskar)

Medan vi pratar om yoga för diabetes, är den första posen som är extremt fördelaktig för diabetespatienter solhälsningar. Det är ett perfekt sätt att få upp pulsen och sträcka ut hela kroppen. Dessutom är solhälsningar en bra uppvärmning innan du gör någon asana eller bara går en promenad.
Du kan också hitta variationer i solhälsningar. Solhälsningar förbättrar blodsockernivån, blodcirkulationen och rätar ut din kropp. Den hanterar insulinet i din kropp.
Bearbeta:
- Stå rakt framtill på din matta, håll magen indragen och sammanfoga handflatorna. Andas in medan du höjer händerna och sträck ut händerna till baksidan. Andas ut och gå framåt, förläng ryggraden och gå sakta hela vägen ner. Titta ner och slappna av i nacken.
- Andas in och ta tillbaka ditt högra ben med höger knä i golvet. Se till att ditt vänstra knä är i 90° vinkel och att handflatorna är platt mot golvet. Titta rakt med huvudet. Håll andan från denna position och ta vänster ben bakåt och kom till plankposition.
- Håll din kropp i en rak linje. Andas ut och få ner knäna, få ner bröstet och hakan. Och få ner höfterna långsamt. Andas in och höj långsamt överkroppen och titta upp med huvudet. Andas sedan ut när du lyfter. Få din kropp i den inverterade V-ställningen. Dina hälar och handflator ska vara på golvet, och försök sedan att förlänga din ryggrad.
- Få ditt högra ben framåt medan du andas in. Få ditt vänstra ben framför kroppen och andas ut. Böj dig ner och rör vid tårna, placera sedan handflatorna på golvet och sträck på dig. Andas in, höj händerna, sträck ut ryggen, andas ut och lägg ihop handflatorna.
- Upprepa med vänster sida.
Öva solhälsningar i 4 till 8 omgångar långsamt.
#2 Liggande kroppsvrid (vikt ben i ländryggen)

Den liggande kroppens twist är den andra favoriten när det kommer till yoga för diabetes. Det betonar främst att massera de inre organen och förbättra matsmältningen. Även om denna ställning påverkar bukorganen, kan den hjälpa till att sänka blodsockernivåerna.
Bearbeta:
- Lägg dig platt på rygg, sträck ut armarna i sidled med handflatorna vända nedåt.
- För dina vänstra knän upp i nivå med bröstet och böj det över höger sida. Försök att få ditt knä i höfthöjd.
- Stanna i denna ställning i 30 sekunder och upprepa med den motsatta sidan.
#3 Bow Pose (Dhanurasana)

Bow pose är ett botemedel mot trötthet. Det stärker dina magmuskler, minskar förstoppning och hjälper till att reglera bukspottkörteln. Det är högt i rekommendationer för att balansera blodsockernivån.
Bearbeta:
- Lägg dig på magen med fötterna något isär, nästan parallellt med höfterna, och placera armarna på sidan av kroppen.
- Vik långsamt upp knäna och håll anklarna med händerna.
- Andas in och lyft upp bröstkorgen från marken och dra upp benen och sträck ut den. Du ska känna sträckningen på dina armar och lår.
- Håll posen i 12-15 sekunder, var uppmärksam på dina andetag när du tar långa, djupa.
- För långsamt tillbaka bröstet och benen till marken, släpp greppet om anklarna och slappna av med händerna på sidan. Upprepa i några set.
#4 Sittande framåtböjd (Paschimottanasana)

Om du vill utöva ett terapeutiskt tillvägagångssätt när det gäller yoga för diabetes, här är en yoga asana för dig. Sittande framåtböjd är ett utmärkt alternativ för personer med diabetes. Det kontrollerar diabetes, sänker blodtrycket och balanserar insulinnivåerna i ditt blod. Folk älskar också den här ställningen eftersom den hjälper till att gå ner i vikt. Dessutom kan det lindra stress, trötthet, huvudvärk och ångest.
Bearbeta:
- Sitt ner och sträck ut benen rakt.
- Andas in och dra upp händerna.
- För ner händerna och försök att röra tårna med händerna utan att böja på knäna.
- Rör hakan mot bröstet.
- Förbli i posen i 60 sekunder med normal andning.
#5 Ben uppför väggen (Viparita Karani)

För att stimulera din bukspottkörtel och få ihop dina inre organ gör benen uppför väggen en betydande inverkan på din diabetes. Det minskar stress, kontrollerar blodtrycket och sänker blodsockernivåerna. Dessutom är den en idealisk pose för avkoppling eftersom den ökar cirkulationen och energinivåerna.
Bearbeta:
- Skaffa en handduk, vik den och sätt dig på den bredvid väggen.
- Lägg dig på rygg och lyft upp benen och skapa en 90° vinkel medan du rör vid väggen.
- Slappna av i huvudet, nacken, halsen och hakan.
- Sträck ut armarna och håll handflatorna vända uppåt.
- Stanna i denna ställning i 5-10 minuter.
- Lägg upp det, glid långsamt ner för benen.
Upprepa på andra sidan.
#6 Bhujangasana (uppåtvänd hundställning)

När dina triceps brachii-, spinalextensorer och quadriceps-muskler arbetar tillsammans ökar det muskelstyrkan. Sedan sänker det i slutändan blodtrycket och blodsockret. Det hjälper till att förbättra hållningen och är mild terapi för astmapatienter.
Bearbeta:
- Ligg på magen och håll benen raka.
- Håll underarmarna vinkelräta mot golvet och placera armen på golvet bredvid den sista bröstkorgen.
- Tryck på armarna för att lyfta kroppen.
- Skapa tryck på fötterna och fasthet i höfterna.
- Titta rakt och håll positionen i 30-40 sekunder med normal andning.
#7 Corpse Pose (Shavasana)

Corpse pose är det sista steget i yoga för diabetes. Du kan börja med vilken yoga-asana som helst, men du måste avsluta med en kroppsställning. Det har tydliga effekter på att sänka blodsockret, balansera blodtrycket, lugna din kropp och själ. Det kommer att ta din kropp till ett meditativt skede där du inte längre kommer att kunna känna stress. Dessutom är det ett traditionellt sätt att avsluta ditt yogapass.
Bearbeta:
- Lägg dig rakt ner, sprid ut fötterna lite bredare och håll armarna i viloläge.
- Skapa en Y-form med din kropp genom att rikta in din bål i en rak linje.
- Känn dina andetag, händer, ben, fötter, handflator, mage, ögon, öron och varje del av din kropp.
- Släpp stressen och slappna av.
- Håll denna position i 15-20 minuter.
Sammanfattning
Yoga kan vara en livsstil för vissa människor och ett sätt att hålla kropp och själ friskt för andra. Experter tror på yoga för diabeteshantering. Om du är skeptisk till det, prova det och se resultatet själv. Det kräver dock fullständigt engagemang från din sida och dina livsstilsval. Om du menar allvar med att hålla din hälsa på topp, följ denna guide baserad på yoga för diabetes.
Vanliga frågor (FAQs)
F. Är yoga bra för diabetespatienter?
S. Ja, yoga kan vara extremt fördelaktigt för diabetespatienter. Om du inte kan göra alla yogaställningar, välj bara vilka fyra av de som nämns ovan. Och fortsätt att träna regelbundet.
F. Hjälper yoga att balansera blodsockernivåerna permanent?
S. Ja, yoga kan hjälpa dig att balansera blodsockernivån permanent. Ändå är det absolut nödvändigt att du tränar yoga regelbundet. Om du inte kan ge en timme åt yoga, gör det åtminstone i 30 minuter dagligen.
F. Vilken är den bästa yogaställningen för diabetes?
S. Den bästa yogaställningen för diabetespatienter är Sun Salutations. Om du övar 10 till 12 omgångar av solhälsningar, kommer det gradvis att hjälpa dig att bekämpa diabetes tillsammans med vanlig Pranayama som Nadi suddhi pranayama och Bhramari Pranayama.
F. Hur påverkar yoga diabetes?
A. Yoga sträcker ut din kropp, stressar dina muskler och slappnar av din kropp. Det får ihop dina inre bukorgan som hjälper till att upprätthålla blodsockernivån.
F. Kan yoga bota diabetes typ 2?
A. Yogaställningar är ett botemedel mot typ 1-diabetes. Medan det i fallet med typ 2-diabetes förhindrar utvecklingen av föryngrande pankreasceller. När yoga asanas sträcker ut din bukspottkörtel hjälper det till att balansera insulinproduktionen. Och det förhindrar så småningom typ 2-diabetes.